Bölüm Hakkında
Gastroenteroloji
Gastroenteroloji; sindirim sistemi veya sindirim sisteminde meydana gelen her türlü rahatsızlığın teşhis ve tedavisiyle ilgilenen tıbbi uzmanlık alanıdır. Yemek borusu, mide, ince veya kalın bağırsak, karaciğer, rektum, safra kanalı, safra kesesi ve pankreası etkileyen durumlarla ilgilenir. Maddelerin mide ve bağırsakta hareketi, besinlerin sindirimi ve vücutta emilmesi, atıkların sistemden uzaklaştırılması ve işlevi de dahil olmak üzere gastrointestinal organların normal fizyolojisinin ayrıntılı bir şekilde anlaşılmasını içerir. Sindirim organlarının tüm normal faaliyetleri ve hastalıkları, gastroenteroloji çalışmasının bir parçasıdır.
- Ülser
- Safra kesesi ve safra yolu hastalığı
- Kolon kanseri
- Kolon polipleri
- İrritabl bağırsak sendromu
- Kolit
- Pankreatit
- Hemoroid
- Hepatit
- Gastroözofageal reflü
- Gastrit
- Gilbert sendromu
Gastroenteroloji nedir, gastroenteroloji neye bakar, gastroenteroloji hangi testleri yapar, gastroenteroloji muayenesi nasıl yapılır gibi sorularınızın yanıtını almak için içeriğimizden yararlanabilirsiniz.
Gastroenteroloji Hastalık Belirtileri ve Teşhis Yöntemi
Aşağıdaki gastroenteroloji hastalıkları belirtilerinin görülmesi durumunda gastroenteroloji muayenesi yapılması gerekebilir:
- Yutma güçlüğü
- Ani, açıklanamayan kilo kaybı
- Dışkı ya da kusmukta kan
- Rektal kanama
- Ani başlayan şiddetli karın ağrısı
- Üç haftadan fazla süren bağırsak hareketlerinde kalıcı bir değişiklik
- Baş dönmesi veya bayılmanın eşlik ettiği siyah veya kanlı dışkı
Gastroenteroloji uzmanı, olağandışı semptomları tespit edebilir ve daha ciddi bir hastalığı erken bir aşamada teşhis edebilir. Hızlı ve doğru teşhis, erken tedavi alınabilmesine yardımcı olarak uzun vadeli bir sağlık sorunu yaşanma riskini azaltabilir.
Gastroenteroloji, çok çeşitli sağlık koşullarını kapsadığı için hastalıkları teşhis ve tedavi etmek için kullanılan farklı testler ve prosedürler bulunur. Gastroenteroloji doktorları tarafından yaygın olarak gerçekleştirilenler şunlardır:
- Endoskopi: “Gastroenteroloji nedir hangi hastalığa bakar?” gibi sorularına yanıt arayanların en sık karşılaştığı işlemlerden biri endoskopidir. Endoskopide fotoğraf çekmek için ucunda kamera ve ışık bulunan esnek, uzun bir tüp kullanılır. Asit reflü, kusma veya mide ağrısı gibi sindirim sorunlarının nedenlerinin belirlenmesi için belirli endoskopi türleri kullanılabilir. Üst endoskopi, gastroenterolojide kullanılan bir tür endoskopik testtir.
- Enteroskopi: Enteroskopi, özellikle ince bağırsağın incelenmesi için kullanılan endoskopidir. Bağırsak kanamasının kaynağının tanımlanması veya emilim bozukluğunun nedeninin bulunması için kullanılır. Enteroskopide geleneksel endoskopi, çift balon endoskopi veya kapsül endoskopi kullanılır.
- Kolonoskopi: Kolonoskopi, kalın bağırsağın iç yüzeyini, ince bağırsağın ve rektumun bazı kısımlarının görünmesine olanak tanıyan endoskopik bir işlemdir. İşlem sırasında şüpheli bir durum görüldüğünde doku örneği alınabilir. Kolonoskopi, hastaların kolon polipleri veya kolorektal kanser açısından kontrol edilmesine yardımcı olur. Ayrıca Crohn hastalığını, fistülleri ve çatlakları tespit etmek için de kullanılabilir.
- Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP): ERCP, safra ve pankreas kanalları ile safra kesesindeki sorunların değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi için kullanılır. Karnın sağ üst kısmındaki ağrının nedeninin belirlenmesini veya akut pankreatit bulunmasını içerir.
- Özofagus manometrisi: Bu endoskopik test, özofagus kaslarına bakılması ve alt özofagus sfinkter fonksiyonunun değerlendirilmesi için kullanılır. Yutma problemi, mide yanması veya göğüs ağrısı olan hastalarda kullanılabilir.
- Perkütan endoskopik gastrostomi (PEG): Bu işlem, felç veya kanser hastası gibi ağızdan yemek yiyemeyen birinin midesine beslenme tüpü yerleştirilmesi için kullanılır.
- Sigmoidoskopi: Bu endoskopik prosedür, doktorların rektum astarını ve kolonun alt üçte birini görmesini sağlar. Rektal kanamayı, polipleri, yabancı cisimleri ve kolorektal kanseri değerlendirmek ve tedavi etmek için kullanılır.
Gastrointestinal semptomlar, sistemik bozukluklarla ilişkili olabileceğinden gastroenterologlar sıklıkla tıbbın diğer alanlarındaki uzmanlarla çalışır. Gastroenteroloji kapsamında tedavi edilen sağlık sorunları, sıklıkla vücudun geri kalanıyla bağlantılıdır. Birçok sistemik bozukluğun gastrointestinal belirtileri vardır. Örneğin; kalp problemleriniz veya sarkoidozunuz varsa, karaciğeriniz de zarar görebilir.
Gastroenteroloji Muayenesi Nasıl Yapılır?
Tanı ve tedavinin yapılması için gastroenterolog, hastalara sağlığı, yaşam tarzı ve mevcut belirtileri hakkında çeşitli sorular sorar. “Gastroenteroloji nasıl muayene eder?” sorusunun yanıtı için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz:
- Semptomların yeri, süresi, yoğunluğu, sıklığı ve tetikleyicileri
- Başka herhangi bir tıbbi durum için tedavi görülüp görülmediği de dahil olmak üzere genel sağlık durumu
- Gastrointestinal kanalı etkileyen bir ameliyat, travma ya da hastalık geçmişi olup olmadığı
- Reçeteli ve reçetesiz olanlar da dahil olmak üzere herhangi bir ilaç veya takviye alınıp alınmadığı
- Ailedeki herhangi birinde sindirim hastalığı veya buna bağlı bir sorun olup olmadığı
Kapsamlı fizik muayene sırasında ise karın bölgesi incelenerek yara, kızarıklık ve şişlik olup olmadığı tespit edilir. Hassasiyet, ağrı, şişlik veya diğer anormalliklerin kontrol edilmesi için doktor ellerini kullanarak karnın farklı bölgelerine sistematik olarak baskı yapabilir. Bağırsaklardan gelen seslerin duyulması için karna bir stetoskop koyularak oskültasyon adı verilen işlem gerçekleştirilir.
Rektal muayene gereken durumlarda elle muayene yapılır. Bu, rektal kas tonusunun değerlendirmesine ve herhangi bir kitle, şişkinlik veya diğer sorunların kontrol edilmesine olanak tanır.
Doğru tanı için çeşitli sağlık durumlarının dışlanmasını sağlamak amacıyla gastroenteroloji bölümü aşağıdaki ek testleri isteyebilir:
- Kan ya da dışkı örnekleri
- Röntgen
- CT tarama
- Kolonoskopi
- Üst endoskopi
- Lavman
Gastroenteroloji Cerrahisi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Gastroenteroloji nedir, neye bakar, gastroenteroloji ne demek gibi merak edilen konulardan biri de cerrahi işlemlerdir. Gastroenteroloji cerrahisi; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kolon, rektum, karaciğer ve pankreastan başlayarak üst ve alt gastrointestinal sistemin ameliyatını içerir. Sindirim sisteminin parçalarını onarmak ya da çıkarmak için cerrahi prosedürler uygulanabilir. Tümörlerin çıkarılması, hasarlı bağırsakların onarılması ve pelvik taban bozukluklarının düzeltilmesi cerrahi prosedürler içinde yer alır. Kolon, rektum veya anüs de dahil olmak üzere karın bölgesinde meydana gelen rahatsızlıklarda cerrahiden yararlanılabilir.
Gastroenteroloji Cerrahisinde Hangi İşlemler Uygulanmaktadır?
“Gastroenteroloji cerrahisi nedir?” sorusuna yanıt arayanlar, sıklıkla bölümde yapılan işlemleri de araştırır. Gastrointestinal cerrahi, gastrointestinal sistemdeki her türlü yaralanma, şekil bozukluğu ve hastalığın cerrahi işlemlerle tedavisini içeren cerrahi alt uzmanlık dalıdır. İlaçların artık durumu hafifletemediği durumlarda bir seçenek olabilir. Ameliyatla tedavi edilen yaygın gastrointestinal durumlar arasında apandisit, pankreatit, fıtıklar, safra kesesi bozuklukları ve mide ve bağırsak bozuklukları yer alır.
Genel cerrahi prosedürlerden bazıları şunlardır:
Apendektomi
Yaygın bir prosedür olan apendektomi, apendiksin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Sağ tarafta karnın alt kısmında 3-6 cm'lik yatay bir kesi yapılır ve buradan apendiks çıkarılır. Alternatif olarak kapalı (laparoskopik yöntem) ile karında ufak kesiler açılıp üç fiber optik kamera yardımı ile çıkarılabilir.
Kolesistektomi
Kolesistektomi, “Gastroenteroloji cerrahisi neye bakar?” merak edenlerin karşılaştığı prosedürlerden biridir. Safra taşları pankreatite neden olduğunda safra kesesinin alınması için yapılır. Kolesistektominin açık cerrahi işleminde karın içine uzun bir kesi yapılır. Kesi, kaburgaların altından belin altına kadar uzanır. Laparoskopik kolesistektomi, karın bölgesinde daha büyük kesiler yerine küçük kesilerin yapıldığı, safra kesesinin çıkarılmasına yönelik invazif bir tekniktir. Ameliyat, iç bölgenin daha büyük ekranda görülmesini sağlayan minik kamera ve lense bağlı ince tüplü bir alet olan laparoskop ve cerrahi aletler kullanılarak gerçekleştirilir.
Whipple prosedürü
Pankreas kanserinde en sık uygulanan cerrahi işlemdir. Pankreas başı kanseri için yapılır. Bu işlemde pankreasın başı, duodenum, safra kesesi ve midenin bir kısmı çıkarılır.
Distal Subtotal Pankreatektomi
Distal subtotal pankreatektomi, pankreas kanserinin pankreas gövdesinde veya kuyruğunda olduğu durumlarda uygulanan cerrahi tedavidir. Bu prosedürde pankreasın gövdesi ve kuyruğu ile dalak da çıkarılır.
Üst Gastrointestinal Endoskopi
Üst gastrointestinal (GI) endoskopi, üst sindirim sistemindeki sorunları teşhis etmek ve bazı durumlarda tedavi etmek için yapılan bir işlemdir. Akut GI kanaması, kronik anemi ve gastro-özofageal reflü hastalığı gibi durumlarda kullanılabilir.
Özofagus Dilatasyonu
Özofagus dilatasyonu, yemek borusundaki tıkanıklığı genişletmek ve temizlemek için yapılan bir işlemdir. Yutma güçlüğünü gideren bu tedavide dilatörler ve endoskop kullanılır. Endoskop, ağızdan yemek borusuna sokularak tıkalı bölgeye iletilir ve yemek borusunun içinin görüntülenmesini sağlar. Hastanın işlem öncesi 4 – 6 saat boyunca yemek yememesi gerekir.
Bariatrik Cerrahi
Obezite, birçok ciddi hastalığa zemin hazırlar. Özellikle diyetle kilo veremeyen ve beraberinde diyabet hastalığı, kalp damar hastalıkları gibi ciddi sağlık problemleri olan hastaların daha hızlı ve sağlıklı kilo verebilmeleri için Bariatrik Cerrahi (obezite cerrahisi) önerilir. Hasta obeziteyi tedavi etmek için bariatrik cerrahi konusunda uzmanlaşan bir cerrah tarafından değerlendirildikten sonra, farklı tiplerde prosedürler arasından uygun olan prosedür uygulanır.
Perkütan Endoskopik Gastrotomi
Perkütan endoskopik gastrotomi, açık bir ameliyat yapılmadan yiyecek, sıvı ve ilaçların doğrudan mideye verilmesini sağlamak üzere mideye bir tüpün geçirilmesini sağlayan cerrahi bir yöntemdir. Hastalar yutkunma güçlüğü yaşadığında veya yiyecekleri ağızdan alamadığında gerçekleştirilir. Hastaların işlemden 8 saat önce içecek ve yemekten kaçınması gerekir.
Kolonoskopi
Kolonoskopi , bağırsak ile ilgili yakınmalar ya da bulguların incelenmesinde kolon ve rektum kanseri taramasında kullanılır. Bu sayede iltihaplı doku, ülserler, polipler ve anormal büyümeler tespit edilebilir. Kolorektal kanser, bağırsak bozuklukları, karın ağrısı, anal kanama ve diyet dışı kilo kaybının erken belirtilerini teşhis etmek için kullanılır.
Kalın bağırsağın incelenmesi amacıyla, ucunda kamera ve ışığın olduğu, bükülebilen, yaklaşık bir insan parmağı kalınlığında tıbbi bir cihaz (kolonoskop) ile makattan başlayarak yapılan işlemdir. Bağırsak ile ilgili yakınmalar ya da bulguların incelenmesinde kolon ve rektum kanseri taramasında kullanılır. Kolonoskop ileri doğru itilerek, ince bağırsak ile kalın bağırsak birleşim yerine kadar olan tüm kalın bağırsak bölümleri incelenir. Bu işlem yaklaşık 20-30 dakika sürer. En son kalın bağırsaktan ince bağırsağa da geçilerek ince bağırsağın son kısmı olan terminal ileum da incelenir.
Doktor, kolonoskopi işlemi sırasında karşılaştığı normal olmayan oluşumları (polip gibi) kolonoskop yardımıyla çıkarabilir. Uygun ve gerekli görüldüğü durumlarda, hastanın şikayetleri de göz önünde bulundurularak bağırsağın çeşitli yerlerinden biyopsiler alınabilir.
Polipektomi
Polipektomi, bir polipin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Polipler, gastrointestinal duvarın astarı boyunca dokunun kanserli olmayan anormal büyümesidir. Gastrointestinal polipler kolonoskopi yoluyla endoskopik olarak veya polip çok büyükse cerrahi olarak çıkarılabilir.
Kolektomi
Kolektomi, kalın bağırsağın tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Ameliyata kalın bağırsak rezeksiyonu da denir. Genel anestezi altında açık ameliyat yöntemi veya laparoskopik yöntemle yapılır. İşlem yaklaşık 1 – 4 saat sürer.
Karın Fıtığı/Göbek Fıtığı Onarımı
Karın fıtığı, karın boşluğunun astarının zayıflaması veya yırtılması sonucu oluşan bir açıklığa karın içi yağ dokusu veya bir bağırsak bölümünün sıkışmasıdır. Karın bölgesinde dışarıdan belli olacak bir şişlik ve şekil bozukluğu ile belirti verir. Bu şişlik aynı zamanda ağrıya ve baskı hissine de sebep olur. Karın fıtığı onarımı genelde laparoskopik (kapalı) yöntem ile yapılır. Açık ameliyatlar da karın astarının zayıflamasına sebep olabileceği için eğer kapalı ameliyata engel bir durum yok ise açık ameliyat tercih edilmez. Genelde zayıf olan bölgeyi güçlendirmek ve açıklığı kapatmak için yama benzeri materyaller kullanılır. Böylece tekrar aynı bölgeden fıtık oluşması engellenmiş olur.
“Gastroenteroloji hangi hastanede var?” araştırmaya başladıysanız, size en yakın Acıbadem Hastanesi’nden gastroenteroloji randevusu alabilirsiniz.
Doktorlar
- Profesör Doktor AHMET KARAMAN Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ARZU TİFTİKÇİ Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ATAKAN YEŞİL Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor BAHATTİN ÇİÇEK Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor BÜLENT DEĞERTEKİN Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor CAN GÖNEN Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor CEM AYGÜN Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ERKİN ÖZTAŞ Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ETHEM TANKURT Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor FATİH OĞUZ ÖNDER Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor GÜNGÖR BOZTAŞ Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor GÜRHAN ŞİŞMAN Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor HAKAN YILDIZ Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor HAKAN ÜMİT ÜNAL Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor HÜLYA HAMZAOĞLU Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor MURAT SARUÇ Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor NADİR KAYA Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor NESLİAR ESER KUTSAL Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor NURDAN TÖZÜN Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor OYA YÖNAL Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor SABAHATTİN KAYMAKOĞLU (M) Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ŞAFAK KIZILTAŞ Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor YAŞAR ÇOLAK Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor ABDULLAH OKAN Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor ÇAĞLAR BAYSAL Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor DİĞDEM ÖZER ETİK Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor EMİNE ŞATIR Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor KEMAL ÖNCÜ Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor SUNA YAPALI Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doktor Öğretim Üyesi ÖZDAL ERSOY Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doktor ALP MUSTAFA GÜNAY Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doktor AYSUN BOZBAŞ Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doktor BÜLENT ŞENGÜL Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doktor ERCAN BİÇAKCİ Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doktor FATMA SEÇİL KIRDÖK Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doktor MEHMET MERİÇ Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doktor MUSTAFA YALÇIN Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
- Doktor TÜRKER EGESEL Gastroenteroloji Hızlı Randevu Al
Medikal Teknolojiler
Birimin Tüm İlgi Alanları
- Akalazya
- Akut Pankreatit
- Ani Kilo Kaybı
- Anoreksiya Nervoza
- Anorektal Manometre
- Anüs
- Bağırsak Enfeksiyonu
- Bağırsak Hastalıları
- Balgamdan Kan Gelmesi
- Balon Atım Testi ve Tedavisi
- Barrett Özofagus
- Crohn Hastalığı ve Ülseratif Kolit (İltihabi Bağırsak Hastalıkları)
- Crohn ve Kolit Tedavisi
- Çölyak Hastalığı
- Defekografi
- Disfaji (Yutma Güçlüğü)
- Divertikülit
- Diyet Tedavisi
- Endoskopi
- Gastrit
- Gastroenterit
- Gastroskopi
- Gaz Sancısı
- Gaz-Dışkı Tutamama (Anal İnkontinens)
- Gilbert Sendromu
- Gizemli Hepatit Virüsü
- Gluten
- Hazımsızlık
- HbsAg Testi
- Hematemez (Kanlı Kusma)
- Hemoroid ve Anorektal Hastalıklar Tedavisi
- Hepatit A
- Hepatit B
- Hepatit C
- Hıçkırık
- Huzursuz Bağırsak Sendromu
- İnce Bağırsak Hastalıkları
- İnce Bağırsak Kanseri
- İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları
- İshal
- Kabızlık
- Karaciğer Hastalıkları
- Karaciğer Yetmezliği
- Kolit ve Ülseratif Kolit
- Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
- Kolonoskopi
- Kusma (İstifra)
- Laktoz İntoleransı
- Lavman
- Makattan Kan Gelmesi
- Mide Ağrısı
- Mide Balonu Uygulaması
- Mide Fıtığı
- Mide Kanaması
- Mide Kanseri
- Mide Şişkinliği
- Mide Yanması
- Obezite Merkezi
- Obezite Tedavisi
- Otoimmün Hastalıklar
- Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri
- Pankreas, Karaciğer ve Safra Yolları Hastalıkları
- Pelvik Taban Rehabilitasyonu
- Reflü
- Rektal Polip (Juvenil Polip)
- Rektal Prolapsus
- Rota Virüsü
- Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit)
- Siroz
- Ülser
- Vücut Kitle İndeksi Hesaplama
- Wilson Hastalığı
Hastaneler
-
Adana Hastanesi
-
Altunizade Hastanesi
-
Ankara Hastanesi
-
Atakent Hastanesi
-
Ataşehir Hastanesi
-
Bakırköy Hastanesi
-
Bayraklı Tıp Merkezi
-
Bodrum Hastanesi
-
Bodrum Tıp Merkezi
-
Bursa Hastanesi
-
Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi
-
Eskişehir Hastanesi
-
Fulya Hastanesi
-
International Hastanesi
-
İzmir Kent Hastanesi
-
Kayseri Hastanesi
-
Kozyatağı Hastanesi
-
Maslak Hastanesi
-
Taksim Hastanesi