BALON VE ÇOCUK

BULUTLAR ARASINDA BİR YOLCULUK GİBİ

ESER HAKKINDA

SANAT KOMİSYONU: ACIBADEM SAĞLIK GRUBU

SANATÇI: GİZEM SEZEN ÖZÇELİK

KATEGORİ: HEYKEL

PROJE YÖNETİCİSİ: HAMDİ DOSTOĞLU

ORGANIZATION: SEDA GÜVEN

İLETİŞİM: EMRE BAYKAL

PR: CEYDA AKYOL

DOKUMANTASYON: TELEPATİ

Çocuğunuzu hastaneye götürdüğünüzde nasıl bir ortamla karşılaşmak isterdiniz? Mekanın atmosferi nasıl olmalıydı? İçeride heykel olsaydı nasıl görünmeliydi?

Acıbadem Ataşehir Hastanesi Çocuk Birimi'ndeki balon ve çocuk heykellerini uygulamasını gerçekleştiren heykeltıraş Gizem Sezen Özçelik'in yola çıkış noktası olan sorular bunlardı.

Balon heykellerinin her bir parçası İstanbul'un dört bir tarafındaki işinin ehli ustalar tarafından üretilirken; Acıbadem Proje Yönetimi (APY) ile birlikte, resepsiyon yanında yer alan balonun sepetinin tasarımında pek çok kriter göz önüne alındı. Sonuç olarak ebeveynleri danışmadaki görüşmelerini yaparken, çocuklarının balon sepetinin içine girerek birebir deneyimleyebileceği bir uygulama üzerine karar verildi.

Çocuk heykellerinin tasarım sürecinde, heykellerin duruşu ve boyutlarında APY ve hastane yönetimi ile varılan ortak kararlar doğrultusunda ilerlendi.

Çocukların kafaları ve gözleri, gövdelerine oranla bir yetişkininkinden daha büyük olur. Çocuklara yönelik pek çok animasyonda da bu şekilde resmedilir. Çocuk heykellerindeki figürler de ele alınırken bu ifade biçimi benimsenmiş ancak gövdelerinde aşırı soyutlamadan kaçınılarak gerçekçi anatomik değerler izleyiciye aktarılmaya çalışılmıştır.

Renk, heykel formunu öne çıkarmak adına özellikle tek ton seçilmiş olup, mekandaki diğer renkli öğelerle uyum sağlaması amaçlanmıştır.

Heykeller ile ilk etkileşim hastane arazisine girildiği anda başlar. Çocuk birimine gelindiğinde binaların cephesinde bir çocuk hastanesi tabelası aramak yerine saçağında iki tane çocuk heykeli bulunan binaya yönelmek yeterli olacaktır.

İçeri girildiğinde karşıdaki kolonun arkasından meraklı gözlerle kapıdan girenlere bakan kız çocuğu heykeli belki de gelen bir ziyaretçinin duygularını yansıtır. Etkinlik masasındaki heykel ise lobide vakit geçirmesi gereken çocukları masa başında etkinlik yapmaya davet eder.

Danışmanın ilerisinde asansörlere doğru yer alan heykeller, çocukları; sanal ortam oyunlarının yanında, temas ederek deneyimleyebilecekleri araba gibi veya kendi yaptıkları oyuncaklarla oynamaya teşvik etme amacı taşır.

Yatılı servis ve polikliniğin yer aldığı ikinci kata gelen ziyaretçiler de yerden havalanan balonları ve kendilerine el sallayan heykelleri geniş pencerelerden izleyebilirler.

Özellikle minik ziyaretçilerin sağlıklarına kavuştuktan sonra dahi ayrılmak istemeyeceği bir atmosfer yaratılması için çok çaba gösterildi, bakalım onlar nasıl hissedecekler?


5
ÇOCUK
3
UÇAN BALON
BALON VE ÇOCUK'U YAKINDAN TANIYIN

İLETİŞİME GEÇ