NEW BORN
A METAPHORICAL APPROACH TO BIRTH

ESER HAKKINDA

SANAT KOMİSYONU: ACIBADEM SAĞLIK GRUBU

SANATÇILAR: HAKAN YILMAZ | SÜLEYMAN YILMAZ

KATEGORİ: DİJİTAL SANAT

SANAT DANIŞMANI: HUB DESIGN NYC

SANAT DANIŞMANI: GÜLŞAH ÖZPERÇİN

PROJE YÖNETİCİSİ: SEDA GÜVEN

İLETİŞİM: EMRE BAYKAL

PR: CEYDA AKYOL

DOKUMANTASYON: TELEPATİ

KONSEPT: HAKAN YILMAZ | SÜLEYMAN YILMAZ

VERİ GÖRSELLEŞTİRMELER: SÜLEYMAN YILMAZ

VERİ SAĞLAYICI: ACIBADEM SAĞLIK GRUBU

3D SİMÜLASYONLAR: HAKAN YILMAZ

STÜDYO: AWESOME BROS

As human beings, we perceive and experience the world through our bodies. Throughout our lives, we mingle with each other, forming relationships with other people and the world. The world changes and transforms with each newborn, almost updating itself. Have you ever thought about the effect of your presence in this world on the big picture?

Artists Hakan and Süleyman Yılmaz brothers, the creators of the architectural scale digital installation named “New Born”, with their works created using the newborn baby data of Acıbadem Hospitals, make us question how precious each of us is and how our world changes with each newborn. This exciting and inspiring digital installation, where every single data can be read, brings a brand new perspective to data art with the new approach developed by the Artists to embody intangible information.

Believing that one of the most distinguishing instincts of human beings is to transfer information, the Yılmaz brothers interpreted their newborn data by blending them with the symbolism art movement in their work called New Born, and during these works, they developed a new artistic approach that they called "Data Symbolism". This approach, in addition to creating a contextual bridge between symbolism and digital art in art history, enabled the audience to easily read and interpret the work and to be involved in all processes of existence, unlike other methods, with the digital art content it created. New Born will be known as an inspiring example in the field of digital art, as it is the first work in which the Data Symbolism approach was born and exhibited.

During the art-production of New Born content, the Artist Yılmaz brothers worked on a dataset containing the height, weight, and month of birth of 145,580 newborns who were born at Acıbadem Hospitals, reflected this information in the work, and symbolized the babies with flowers blooming in the month they were born. When we examine the old examples of symbolism that have survived to the present day, we see that if there is a skull in a painting, death is mentioned, and if there is a newly bloomed flower, a newborn baby is mentioned. In the light of this valuable information they refer to the history of art, they visualized the newborn as a small and pale bud if the baby is short and thin, and as a large and opaque bud if the baby is tall and overweight.

The New Born digital installation has two other fantastic ideas to support its concept. One of them is the light that opens to the work in the form of two semicircles from the left of the 7-meter high led screen. Artist brothers, who analogize the led screen to a bathtub, liken these two semi-circular lighting areas to the intervention spaces in the incubator. Another wonderful idea is to produce a scent of the work, which will be determined by the percentages of the birth months of the newborns, symbolized by the flowers of the 12 months. For example, if the newborns in March are high in 2022, the scent of the year will be mainly Narcissus, and if the newborns in August are high, the Peony Flower will smell predominantly.


İnsan olarak dünyayı, bedenlerimiz aracılığıyla algılıyor ve tanıyoruz. Yaşamlarımız boyunca başka insanlarla ve dünyayla ilişkiler kurararak birbirimize karışıyoruz. Dünya her yeni doğan ile değişip dönüşüyor, adeta kendini güncelliyor. Peki bu dünyadaki varlığınızın, büyük resme etkisini hiç düşündünüz mü? “New Born” isimli mimari ölçekli dijital enstalasyonun yaratıcıları Sanatçı Hakan ve Süleyman Yılmaz kardeşler, Acıbadem Sağlık Grubu bünyesindeki hastanelerin yeni doğan bebek datalarını kullanarak yarattıkları eserleriyle her birimizin ne kadar kıymetli olduğunu ve her yeni doğan ile dünyamızın nasıl değiştiğini çarpıcı bir şekilde sorgulamamıza sebep oluyor. Tek tek her datanın okunabilir olduğu heyecan ve ilham verici bu dijital enstalasyon, elle tutulamayan bilgiyi somutlaştırmada, sanatçıların geliştirdiği yeni yaklaşım ile veri sanatına yepyeni bir bakış getiriyor.

İnsanoğlunun en ayrıştırıcı içgüdülerinden birinin bilgiyi aktarma olduğuna inanan Yılmaz kardeşler, “New Born” adlı eserlerinde yeni doğan datalarını, sembolizm sanat akımı ile harmanlayarak yorumladılar ve bu çalışmaları esnasında “Data Sembolizmi” ismini verdikleri yeni bir sanat yaklaşımını geliştirdiler. Bu yaklaşım sanat tarihindeki sembolizm ile dijital sanat arasında bağlamsal bir köprü oluşturmanın yanı sıra, ortaya çıkarttığı dijital sanat içeriği ile diğer metotlardan farklı olarak izleyicinin eseri kolayca okuyup, yorumlamasına ve tüm varoluş süreçlerine dahil olmasına imkan sundu. New Born, “Data Sembolizmi yaklaşımının doğduğu ve sergilendiği ilk eser” olma özelliğini taşıması açısından dijital sanat çalışmaları alanında ilham verici bir örnek olarak bilinecektir.

New Born içerik üretimi sırasında Sanatçı Yılmaz kardeşler, Acıbadem Hastanelerinde doğan bebeklerin boy, kilo ve doğum ayı verilerini içeren bir data set üzerinde çalışarak, bu bilgileri esere yansıtmışlar ve bebekleri doğdukları ayda açan çiçeklerle sembolize etmişlerdir. Sembolizmin günümüze kadar gelebilen eski örneklerini incelediğimizde görürüz ki, eğer bir tabloda kuru kafa varsa ölümden, yeni açmış bir çiçek varsa, yeni doğan bir bebekten bahsediliyordur. Sanat tarihinden referans aldıkları bu kıymetli bilginin ışığında bebek eğer kısa ve zayıf ise yeni doğanı küçük ve soluk bir tomurcuk, bebek uzun ve kilolu ise büyük ve opak bir tomurcuk olarak görselleştirmişlerdir.

Bilgisayar yazılımı yardımıyla üretilen, 7 dakika uzunluğunda ve 4224 x 1296 piksel çözünürlüğünde olan 4 ana bölümden oluşan eser, New Born, “İlk Nefes” isimli bölüm ile başlamaktadır. Bu bölümde, bebeklerin doğduklarında aldıkları ilk nefes ile ağlamaya başladıklarındaki ses verisi, soyut dinamik heykellere dönüşmektedir. “Kuvöz” isimli ikinci bölümde yan yana gelen binlerce bebek, binlerce farklı çiçek ile temsil edilmekte; fakat hepsinin kalbi birlikte atmaktadır. “Bebek saçı” isimli üçüncü bölümde bebeklere dair en sempatik şeylerden biri olan bebek saçları, data sanatı ile anlam kazanmaktadır. Eserin “Serpilme” isimli dördüncü ve son bölümünde, çocuklar ile çiçeklerin ortak bir özelliği üzerinden hikayeleştirme yapılmıştır. Çiçekler ve bebekler yaşları geldiğinde serpilirler.

New Born, dijital enstalasyon konseptini destekleyecek iki harika fikre daha sahiptir. Bunlardan biri 7 metre yüksekliğindeki led ekranın solundan iki yarım daire şeklinde esere açılan aydınlıktır. Led ekranı kuvöze benzeten sanatçı kardeşler, bu iki yarım daire aydınlatma alanını kuvözde bulunan müdahale boşluklarına benzetmektedirler. Diğer şahane fikir ise 12 ayın çiçekleri ile sembolize edilen yeni doğanların doğum aylarının yüzdelikleri ile belirlenecek esere ait bir kokunun üretilmesidir. Örneğin 2022 yılında Mart ayı yeni doğanları fazla ise yılın eser kokusu ağırlıklı olarak “Nergis”, Ağustos ayı yeni doğanları fazla ise “Şakayık Çiçeği” ağırlıklı olarak kokacaktır.

12 AY 12 ÇİÇEK

client
KARANFİL - CARNATION

OCAK - JANUARY

client
MENEKŞE - VIOLET

ŞUBAT - FEBRUARY

client
NERGİS - NARCISSUS

MART - MARCH

client
PAPATYA - DAISY

NİSAN - APRIL

client
ZAMBAK - LILY

MAYIS - MAY

client
GÜL - ROSE

HAZİRAN - JUNE

client
LALE - TULIP

TEMMUZ - JULY

client
ŞAKAYIK - PEONY

AĞUSTOS - AUGUST

client
ZİNYA - ZINNIA

EYLÜL - SEPTEMBER

client
ORKİDE - ORCHID

EKİM - OCTOBER

client
KRIZANTEM - CHRYSANTHEMUM

KASIM - NOVEMBER

client
SARDUNYA - PELARGONIUM

ARALIK - DECEMBER


12
ÇİÇEK / BLOSSOM
145580
YENİ DOĞAN / NEW BORN
9000
KARE / FRAME
4230000
PİKSEL / PİXEL
NEW BORN'U YAKINDAN TANIYIN

SANATÇININ DİĞER PROJELERİ


İLETİŞİME GEÇ