Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Vajinit, vajinada bakteri ve maya dengesinin bozulması sonucu oluşan bir enfeksiyon türüdür. Vajinanın doğal florasındaki bakteri, maya ve mantarların belirli oranlarda dengeli olduğu bir ortamda, temizlik ürünleri veya yoğun şeker tüketimi gibi nedenlerle bu denge bozulabilir. Bakteri ve mantar popülasyonundaki artış, vajinite yol açabilir. Sık rastlanan bir enfeksiyon türü olan vajinitin belirtileri genellikle benzerdir. Bakteri kaynaklı vajinitin belirgin özelliği, vajinal akıntının spesifik bir kokuya sahip olmasıdır. Vajinal enfeksiyonlar hemen tedavi edilmelidir, aksi takdirde direnç gelişebilir ve tedavi süresi uzayabilir, bu da hastanın yaşam kalitesini ve özgüvenini olumsuz etkileyebilir.

Vajinit Nedir? Vajinal Enfeksiyon Ne Demektir?

Vajinit , vajinada bakteri ve maya popülasyonunun değişimi sonucu yaşanan enfeksiyondur. Vajinanın kendine özgü bir florası vardır. Bu florada bakteriler, mayalar, mantarlar belirli oranlarda bulunur. Çeşitli nedenlerle vajinanın özgün florası bozulabilir. Vajinanın florasının bozulması sanıldığı gibi düşük kişisel hijyen nedeniyle değil çoğunlukla temizlik ürünlerinin aşındırıcı etkisi, yoğun şeker tüketimi gibi durumlarda yaşanır. Bakteriler ile mantarların popülasyon ve aktivitesinin artışının sonucunda vajinada bakteriyel enfeksiyon ya da diğer adıyla iltihaplanma meydana gelir. Vajinit, vajinada meydana gelen enfeksiyonları tanımlayan genel bir terimdir.

Vajinit sık rastlanan enfeksiyonlardan biridir. Belirtileri çoğu zaman benzer olmasına karşılık bakteri nedenli vajinitlerin ayırt edici belirtisi, vajinal akıntının spesifik kokusudur. Vajinal mantar enfeksiyonlarında akıntı çoğu kez renksiz, beyaz renkli ve kokusuz olurken, bakterilerin sebep olduğu vajinit akıntısı sarıya çalan renkli ve kötü kokuludur. Vajinal enfeksiyonların tedavisi geciktirilmeden yapılmalıdır. Uzun süreli ve tedavi edilmeyen enfeksiyonlar sonucu, hastalığa sebep olan mikroorganizmalar dirençlenebilir ve tedavi süresi uzayabilir. Bu durumda kişinin yaşam kalitesi ve özgüveni olumsuz yönde etkilenir.

Akut Vajinit Nedir? Kronik Vajinit Nedir?

Akut vajinit ve kronik vajinit ayrımı, hastalığın hızlı ve yeni gelişmesi ile bir süredir tekrarlayarak devam etmesini ifade etmek için yapılır. Akut vajinit , vajinada yeni gelişen bakteriyel enfeksiyonları ifade eder. Kronik vajinit bir süredir devam eden ya da iyileşmesine rağmen sıklıkla tekrar eden uzun süreli vajinit hastalığına verilen isimdir.

Akut ya da kronik vajinit hastalığın tedavisinin belirlenmesinde önemli hale gelebilir. Vajinit tedavisinde hastalığa sebep olan bakteriler bazı ilaçlara karşı dirençli hale gelmiş olabilirler. Bu nedenle vajinit geçiştirilmemeli ve uygun tedavisi hekim tarafından uygulanmalıdır.

Vajinit Çeşitleri Nelerdir?

Vajinit vajinal enfeksiyonlara verilen genel isimdir. En sık görülen vajinit türleri aşağıdaki gibidir:

Bakteriyel vajinozis: Bakteriyel vajinoz, vajinanın doğal yapısında bulunan bakterilerin sayısındaki değişim sonucu oluşan dengesizlik nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. En sık görülen vajinal enfeksiyonlardan biridir. Bakteri kaynaklı vajinal enfeksiyonlarda kötü kokulu vajinal akıntı görülür. Keskin balık kokusu bakteriyel enfeksiyonların ayırt edici özelliğidir. Bunun yanında vajinada yanma, sarı-yeşil renkte akıntı görülebilir. Bakteriyel vajinozis tedavisinde antibiyotikler, krem ve jeller uygulanabilir.

Vajinal mantar enfeksiyonu (kandidiyaz): Candida isimli mantarlar, vajinal mantar enfeksiyonuna neden olurlar. Vajinal mantar enfeksiyonunda akıntıda artış görülür. Akıntı genellikle kokusuzdur ancak tedavi edilmediğinde başka enfeksiyonların da gelişmesi durumunda kokulu ve renkli akıntı görülebilir. Tedavisi için ağız yoluyla alınan ilaçlar, vajinal fitil ve semptomları gidermek için kremler uygulanabilir. Vajinal mantar enfeksiyonu ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Trichomonas vajiniti (trichomoniasis): Trichomonas vaginalis isimli bir parazit nedeniyle meydana gelen vajinal bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon cinsel yolla bulaşabilir. Bu nedenle tedavi edilmeli ve enfeksiyon aktifken cinsel ilişkiye girilmemelidir. Hastalığın spesifik göstergesi kötü kokulu sarı-yeşil renkteki vajinal akıntıdır. Kokuyu tarif ederken genellikle balık kokusu tarifi yapılır. Tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Cinsel yolla bulaşabilmesi nedeniyle tedavi partnerlere de uygulanmalıdır.

Atrofik vajinit: Atrofik vajinitin nedeni radikal hormonal değişikliklerdir. Genellikle östrojen seviyesinin düştüğü emzirme ve menopoz dönemlerinde görülür. Belirti olarak vajinal kuruluk görülebildiği gibi akıntı artışı da olabilir. Vajinada yanma, kaşıntı ve hassasiyete neden olabilir. Tedavisinde ilaçlar kullanılabildiği gibi, östrojen takviyesi de uygulanabilir.


Vajinit Neden Olur?

Antibiyotik kullanımı: Vajinitin en yaygın nedeni antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotikler içeriklerine bağlı olarak belirli bakterileri hedef alarak çalışırlar. Hedef alınan bakterilerin çoğalmasını engelleyerek, sayılarını azaltırlar. Özellikle geniş spektrumlu antibiyotiklerin hedefinde birçok bakteri bulunur. Başka bir hastalığın tedavisi için kullanılan bir antibiyotik, vajinanın doğal olarak mukozasında bulunan bakterileri de etkileyebilir. Böylece vajinanın florasında denge bozulabilir ve vajinit görülebilir.

Hormon düzeylerinde değişiklikler: Hamilelik, menopoz, emzirme gibi nedenlerle hormon seviyelerinde radikal değişiklikler yaşanabilir. Bu durumda vajinal floranın doğal denge durumu bozulabilir ve vajinit görülebilir. Cinsiyet uyum süreçlerinde kullanılan hormon ilaçları da benzer şekilde vajinal enfeksiyonlara neden olabilir.

Vajinanın Sabun ve Benzeri Ürünlerle Teması: Dış etkenler ya da metabolik radikal değişimler vajinanın özgün florasının bozulmasına ve enfeksiyonlara neden olabilir. Vajinanın kendine özgü bir mukoza tabakası, bu tabakanın florası ve belirli bir Ph değeri vardır. Piyasadaki kozmetik ürünlerinin çokluğu vajinal temizlik fikri üretmiş ve bu da kullanıcılar için bir baskı oluşturmuştur. Ancak vajinanın bu kozmetiklerle temizlenmesi ya da vajinal duş gerekmediği gibi, bu ürünler vajinanın sağlığını da bozabilmektedir.

Bağışıklığın Düşmesi: Hastalıkların tümüne karşı savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminin zayıflaması ile vajinal enfeksiyonlarda da artış yaşanabilir. Bağışıklığın güçlü tutulması için; yeterli miktarda su içmeli, dengeli beslenmeli, aşırı şeker tüketiminden kaçınılmalı ve iyi uyunmalıdır.

Spermisitler: Hamilelik önleyici olarak kullanılan sperm öldürücü jeller ve kremler vajinanın florasını bozarak vajinite neden olabilir.

Cinsel ilişki: Cinsel ilişki sırasında vajinanın doğal durumu kesintiye uğrar. Vajinanın florasına yabancı başka bir flora temas eder, vajinal akıntılar artar. Bazı durumlarda tahrişe bağlı olarak vajinada ufak travmalar yaşanabilir. Bu duruma vajinanın florası bozularak tepki verebilir ve vajinit görülebilir. Vajinit partner değişiminde yaşanabildiği gibi, aynı partnerleyken de yaşanabilir.

Enfeksiyon: Bulaşıcı enfeksiyonlar doğrudan vajinite neden olabilir.

Vajinit Belirtileri Nelerdir?

Vajinitin belirtileri hastalığa sebep olan mikroorganizmaya ve kişinin bedenine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Kadın üreme organlarının sağlığı ve özellikle vajinal enfeksiyonlara direnci; kişinin bağışıklığına ve yaşam stiline büyük ölçüde bağlıdır. Vajinitin yaygın belirtileri şu şekildedir:

  • İdrar yaparken yanma ve acı
  • Otururken ya da yürürken vajinada hissedilen ağrılı acı hissi
  • Vajinada kaşıntı, kaşıntıyla artan acı ve tahriş
  • Vajinal akıntıda artış
  • Rengi ve kokusu değişmiş vajinal akıntı
  • Cinsel ilişki sırasında acı
  • Artan akıntıya karşılık vajinal kuruluk
  • Cinsel ilişki sırasındaki zorlanma ya da kaşımaya bağlı olarak vajinada küçük yırtıklar ve kanama

Vajinit Tanısı Nasıl Konur?

Vajinit hastanın kendisi tarafından fark edilir. Hasta hastalığının tam olarak teşhisini yapamasa da hekime öyküsünü aktarır. Ardından hekim tarafından kültür alınarak uygun tedavi planlanır. Hastalığın doğru teşhisi için tüm şikayetler hekime aktarılmalıdır. Özellikle bakteriyel enfeksiyonlarda hasta akıntısının yoğun kokusundan rahatsız olup, çekinebilir. Ancak bunun bir hastalığın semptomu olduğu unutulmamalı, hastalığın tedavisi için semptomu baskılayacak ürünlerden kaçınılmalıdır. Vajinal duş ve diğer mukoza inceltici kozmetik ürünler muayene öncesi kesinlikle kullanılmamalıdır.

Vajinit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinal enfeksiyonların tümü, hekimin önerdiği biçimde tedavi edilmelidir. Tedavi edilmeyen vajinal enfeksiyonlar kişinin yaşam kalitesini ve özgüvenini düşürür. Ayrıca bazı enfeksiyonlar tedavi edilmediğinde farklı hastalıkların gelişmesine neden olabilir.

Vajinit vajinal enfeksiyonları kapsayan çatı bir kavramdır. Hastalığın nedeni olan mikroorganizmaların teşhisinden sonra hekim tedaviyi planlar. Vajinit tedavisi, ağızdan alınan antibiyotik ve diğer ilaçlarla uygulanabilir. Özellikle vajinal mantar ve bazı diğer bakteriyel enfeksiyonlar için vajinal fitiller kullanılabilir. Vajinanın dış yüzeyinde meydana gelen kuruluk, yangı ve kaşıntıyı rahatlatmak için krem ve jeller uygulanabilir.

Vajinit tedavisi süresince cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Bu tedavilerle vajinanın mukozasındaki denge tekrar sağlanana dek tedavi riske atılmamalıdır. Bazı enfeksiyonlar partnerlere de bulaşabilir. Erkek partnerlerde çoğu zaman herhangi bir semptom bulunmaz ancak hastalığı tekrar partnerine taşıyabilir.

Vajinal fitiller ve bazı diğer ilaçlar prezervatif gibi koruyucularda aşınmaya neden olabilir.

Vajinit Nasıl Önlenir? Vajinitin Tekrarlamaması İçin Ne Yapılmalıdır?

  • Yalnızca vajinal enfeksiyonların önlenmesinde değil üreme sisteminin ve genel vücut sağlığının korunması için, korunmasız cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.
  • Vajinanın temizlenmesi için sabunlar ve diğer temizlik ürünlerine gerek yoktur. Özellikle hekim önermediği sürece vajinaya bir şey sürülmemelidir.
  • Menstürasyon periyodunun neresinde bulunduğuna bağlı olarak akıntılar çoğalabilir, yoğunlaşabilir. Vajinal akıntılar genellikle olağan ve normaldir. Ancak vajina uzun süre ıslak kalmamalıdır. Kuru ve temiz bir çamaşır giyerek vajinanın uzun süre ıslak kalması önlenmelidir.
  • Yeterli miktarda su içilmeli, dengeli beslenmeli ve mümkünse geceleri 7-9 saat aralığında uyunmalıdır. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirerek bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir.
  • Kronik vajinal enfeksiyon geçiren kişiler için hekim tarafından önerilen prebiyotik ürünler kullanılabilir.
  • Şeker birçok mikroorganizmanın aktivite hızında ve miktarında değişikliğe neden olabilir. Yoğun şeker kullanımından kaçınılmalıdır.
  • Vajinal enfeksiyon sırasında bir partnerle cinsel ilişkiye girildiyse bu durum hekimle paylaşılmalıdır. Hekim gerekli görüyorsa partnerler de tedavi edilmelidir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 6 Şubat 2024 Salı Yayımlanma Tarihi: 6 Şubat 2024 Salı

Birimin Tüm İlgi Alanları

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?