Yorgunluğa karşı bu yiyecekleri mutfağınızdan esik etmeyin
Akşam işten eve geldiğinizde ya da hafta sonu tatilinde evden çıkmak istemiyor ve tüm zamanınızı dinlenmeye ayırmak mı istiyorsunuz? Yalnız değilsiniz... Modern metropol yaşamının kıskacındaki herkes sürekli yorgunluktan yakınıyor. Yorgunlukla ilgili yakınmalarınızı bu besinleri tüketerek azaltabilirsiniz.
1
11
Güne yulaf ezmeli kahvaltıyla başlayın
Glisemik indeksi düşük olan yulaf ezmesi kan şekerini yavaşça yükselterek uzun süre enerji dengesi sağlar. Ayrıca yulaf ezmesinde enerji metabolizmasından sorumlu olan B grubu vitaminleri bulunur. Güne yulaf ezmesi, yoğurt ve meyve ile yapacağınız bir kahvaltı ile başlamak gün boyu kendinizi enerjik ve tok hissetmenize yardımcı olur.
2
11
Günde 1 kase yoğurt yiyin
Yoğurt iyi bir protein kaynağı olmanın yanı sıra içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde vücut direncini artırıyor ve bağırsak florasını düzenler. Yapılan çalışmalar probiyotiklerin kronik yorgunluğun etkilerini azalttığını gösterir. Yoğurdu ara öğünlerde sade veya meyveyle, ana öğünlerde ise yemeklerinizle birlikte tüketebilirsiniz.
3
11
Haftada 3 defa balık tüketin
Balık vücudun yeterli ve sağlıklı çalışması için elzem olan omega-3 yağ asitlerini içerir. Omega-3 yağ asitleri bilişsel ve zihinsel gelişim ve normal beyin fonksiyonları için gereklidir.
4
11
Haftada 2 defa kuru baklagil yiyin
Kuru baklagiller, vücudun temel enerji kaynağı olan kompleks karbonhidratların yanında protein ve posa için de en ideal besindir. Uzun süre enerji dengesini sağlar ve yoğunluğun etkilerini azaltır.
5
11
Günde 1 avuç kabak çekirdeği ya da 8-10 adet badem tüketin
Magnezyum eksikliği halsizlik, kas yorgunluğu, kas ağrısı ve krampların yaşanmasına neden olur. Magnezyumdan zengin beslenmek yorgunlukla savaşmanıza yardımcı olur. Kabak çekirdeği, ay çekirdeği, badem, fındık, kaju magnezyum için iyi bir kaynak.
6
11
Her gün 1 muz yiyin
Muz potasyumdan zengin bir meyve. Potasyum eksikliği kas güçsüzlüğü ve yorgunluğa neden olur. Yorgunluk ve stresinizi azaltmak için potasyumdan zengin olan muz, patates, yer elması, kayısı gibi besinleri tüketin. 1 küçük boy muz 1 orta boy elma ile aynı miktarda enerji içerir.
7
11
Beslenmenizde yumurtaya yer verin
Yumurta en kaliteli protein kaynaklarından birisidir. Özellikle et, tavuk, balık, yumurta, peynir, süt gibi hayvansal kaynaklı proteinler B12 vitamini için iyi birer kaynak. B12 vitamini eksikliğinde yorgunluk, hafıza ve konsantrasyon eksikliği oldukça sık görülür. Bu nedenle sağlıklı bireyler her gün veya gün aşırı 1 yumurta, yüksek kolesterolü olan bireyler ise haftada 2 kez 1 yumurta tüketebilir.
8
11
Menünüzde et olsun
Demir eksikliğine bağlı kansızlık yorgunluk ve halsizliğe neden olur. Kırmızı et demirin en iyi kaynağı. Ayrıca kırmızı et yağ asitlerinin enerji üretimi için kullanılmasını sağlayan L-karnitin içerir. Kolesterol yüksekliği ve kalp hastalığınız yoksa günde 120-150 gram yağsız kırmızı et tüketebilirsiniz.
9
11
Günde 1 portakal ya da 1 kivi yiyin
C vitamininden zengin kivi, sivri biber, maydanoz, portakal gibi besinler vücut direncini ve enerjiyi yükseltir. Ayrıca yumurta ve kırmızı etle birlikte tüketildiğinde demirin emilimini artırarak halsizliğin önlenmesine yardımcı olur.
10
11
10 - 12 bardak su için
Su, vücutta oksijenden sonra gerekli en önemli besin öğesidir. Vücutta yeterli su bulunması enerji dengesi için en önemli kural. Suyun yanı sıra vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için çorba, ayran, taze sebze ve meyveler ile bitki ve meyve çayları da tüketebilirsiniz.
11
11
Salatanıza ıspanak ekleyin
Ispanak vücudun performansını artıran besin öğelerini içerir. Demirin yanı sıra, içeriğindeki potasyum ve magnezyum gibi minerallerle de halsizlik ve yorgunluğunuzu alır. İster salatalarınızda çiğ olarak, isterseniz zeytinyağlı veya kıymalı sebze yemeği olarak ıspanağı tüketebilirsiniz.