Sağlıklı yılbaşı sofrası için bunlara dikkat!
Bir seneyi daha bitirirken yılbaşı akşamı için ziyafet planları yapabilirsiniz. Çoğu kişi nefis yemekler için şölen gibi sofralar kurar. Peki ama sonrası? Çoğunlukla yılbaşı sofrasından mide ve sindirim sorunlarıyla kalkılır. Çünkü genellikle bütün gün hiçbir şey yemeyip, kendinizi akşama saklarsınız ama bu sağlığınız için bir tehdit. Üstelik akşam boyunca yediğiniz yüksek kalori yiyecekler de kiloya davetiye çıkarır. Sağlıksız ve ölçüsüz olan bu tüketim, ertesi gün kötü hissetmenize de neden olur. “Keşke bu kadar yemeseydim” dememeniz için yılbaşı yemeğiyle ilgili uyarı ve öneriler…
Hindiyi pilavla doldurmayın
Yılbaşı akşamı ister evde ister dışarda yemekli kutlama yapacaksanız, öncelikle porsiyon kontrolüne dikkat edin. Yılbaşı menülerinin olmazsa olmazlarından sayılan hindi, düşük yağlı ve proteini yüksek olması nedeniyle iyi bir tercih. Ancak yanında pilav, yağlı mezeler, kızartmalar ve gazlı içecekler tavsiye edilmez. Bunların yerine, hindinin yanında salata ve yağsız yoğurt tercih edebilirsiniz.
Hangi tatlıyı yemeli?
“Yemeğin ardından tatlısız olmaz” diyenlerdenseniz, ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar veya pekmezle hazırlanmış kabak tatlısı, kaymaksız ayva veya armut tatlısı gibi meyveli tatlılar tüketebilirsiniz. Kuruyemiş ve meyveye gelince, orada bir es verin. Porsiyonlarınıza dikkat ederek aşırı tüketimden kaçının. Gecenin ilerleyen saatlerinde bu tür atıştırmalıkları keserek, sade maden suyu, şekersiz kahve, çay gibi içeceklerle vücudun sıvı ve mineral ihtiyacını karşılayın.
Yılbaşı ertesi beslenmenizi düzenleyin
Ertesi günkü beslenme şekli, bir önceki gece yapılan kaçamakların telafisi ve metabolizmanın normale dönmesi açısından çok önemli. Yılbaşı sabahı kahvaltıdan önce birkaç kuru meyve tüketebilir, metabolizmanızı canlandırmak için yeşil çay içebilirsiniz. Ağır bir kahvaltıdan (yağlı ve tuzlu yiyecekler) kaçınılması ve ara öğünlerde az yağlı süt ve yoğurt tercih edilebilir. Yılbaşı gecesi kaçamağı telafisi için ertesi günü sebze ağırlıklı öğünlerle geçirin. Kabak, havuç, soğan, patates gibi sebzeleri haşlayıp blender’dan geçirdikten sonra sevilen baharatlar eklenerek gün boyu içilebilecek bir çorba hazırlayabilirsiniz. Yine mevsim sebzeleriyle hazırlanan salatalar ve sebze yemekleri ana öğünlerde tercih edilebilir. Yorgunluk ve uyku düzensizliği ile oluşabilecek ödeme karşı ise bol su tüketmenizde fayda var. Ertesi gün kafeinli içeceklerden uzak durun. Açık havada 1-1,5 saatlik hafif tempolu yürüyüş yapın.