Yazı İçeriği

Yılbaşı yemeği sonrası detoksa ne dersiniz?

Yılbaşı hindisini fırında pişirin

Alkol almadan önce bir şeyler yiyin...

Yılbaşı gecesi fazla kuruyemiş tüketmeyin

HANGİSİNDE NE KADAR KALORİ VAR?

Hafif bir kabak tatlısına ne dersiniz?

Midenizi papatya ve rezene çayı ile rahatlatın

Yılbaşı sonrası sindirimi kolay besinleri seçin

Yılbaşı sonrası için bir günlük detoks önerisi

Yılbaşı yemeği sonrası detoksa ne dersiniz?

Yılbaşında, bir yılı geride bırakacak olmanın verdiği sevinç ve rahatlıkla kısıtlamalar kalkar, yılbaşı sofrasında yemek içmek ayrı bir keyif haline gelir ve bu durum bazen aşırıya kaçabilir. Yılbaşı gecesinden sonra en çok mide rahatsızlıkları yaşanır. Aslında bu tür özel gecelerde beslenmenin en önemli noktası doyumluk değil ‘tadımlık’ yemektir. Her şeyden azar azar yemek mide ve sindirim sistemini koruyabililr. Ayrıca yılbaşı gecesi alınan fazla kaloriler ve alkollü içecekler vücutta yağ olarak depolanır. Bu yağları vücuda yerleşmeden dışarı atabilmek için yılbaşı sofrasından sonra ertesi gün biraz dinlenme, biraz detoks, biraz da  fiziksel aktiviteye ağırlık vermek gerekebilir. Gün içerisinde yapılan 45-60 dakikalık bir yürüyüş kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar.


Yılbaşı hindisini fırında pişirin

Yılbaşı sofralarının özel yemeği olarak görülen hindi, yanında eğer alkol tüketilecekse et grubu olarak düşük doymuş yağ içeriği nedeniyle iyi bir tercih olabilir. Bununla birlikte yılbaşı gecesinde etin pişirilme şekli ve tüketim miktarına da dikkat edilmeli. Yılbaşı sofrasına konulacak et, ızgara ya da fırında pişirilmeli ve aşırı miktarda et tüketmekten kaçınılmalı. Yılbaşı sofrasında hindi yerine kırmızı et tercih edilecekse yine yağsız ızgara olacak şekilde aşırıya kaçmamak kaydıyla tüketilebilir. Yılbaşı sofrasındaki et yemeğinizin yanında mutlaka bol yeşilli salata, ızgara veya buğulanmış sebzeler tercih edin.

Alkol almadan önce bir şeyler yiyin...

Yılbaşı sofrasında alkol alınacaksa öncesinde mutlaka bir şeyler yenilmesi önerilir. Aç karnına boş mideye alkol almamaya, bunun yerine yemekle beraber tüketmeye özen gösterin. Yılbaşı sofrasında aç karnınıza alacağınız alkol çok çabuk kana karışır, ilerleyen dakikalarda kan şekerinizde dalgalanmalara yol açarak yeme isteğinizi artırabilir. Yılbaşı sofrasında alkol alacaksanız yanında bol sıvı almaya (su, bitki ve meyve çayları gibi ) özen gösterin. Çünkü alkolle vücudumuza aldığımız toksinleri, vücuttan atmanın en etkili yolu idrar ve terdir.

Yılbaşı gecesi fazla kuruyemiş tüketmeyin

Yılbaşı sofrasında özellikle alkolle beraber tüketimi artan kuruyemişlere dikkat etmek gerekir. Yağ içeriği ile yüksek oranda kalori içeren bu besinler, her ne kadar yüksek oranda posa ve kalp damar sağlığı için faydalı doymamış yağ grubunu içerse de, kalori içerikleri ve bazılarında ki yüksek sodyum içeriğinden dolayı tüketimine dikkat etmek gerekir. Yılbaşı sofrasında aşırı miktarlarda kuruyemiş tüketmemeye özen gösterin.

HANGİSİNDE NE KADAR KALORİ VAR?

  • 100 gram badem 600 kalori
  • 100 gram fındık 650 kalori
  • 100 gram fıstık 560 kalori
  • 100 gram çam fıstığı 600 kalori
  • 100 gram patlamış mısır 478 kalori
  • 100 gram kabak çekirdeği 571 kalori.

Hafif bir kabak tatlısına ne dersiniz?

Yılbaşı sofrasında diyetinizi bozmak istemiyorsanız hamurlu, şerbetli, kremalı tatlılar yerine; tavuk göğsü, sütlü irmik tatlısı ya da az şekerli meyve tatlıları hazırlayabilirsiniz.

KABAK TATLISI TARİFİ

  • 750 gram ayıklanmış bal kabağı
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı üzüm pekmezi
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi

Hazırlanışı: Kabakları pişirme tencerenize koyup üzerine 2 su bardağı şeker döküp geceden dinlenmeye bırakın. Ertesi sabah kabak, şekeri içine çekmiş ve sulanmış olacaktır. Bunun üzerine ½ çay bardağı soğuk suda üzüm pekmezini eritip kabakların üzerine gezdirin. Çok kısık ateşte pişirin. Kabaklar suyunu salınca tencerenin kapağını açıp bir sürede daha kısık ateşte pişirmeye devam edin. Soğuduktan sonra dövülmüş ceviz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Midenizi papatya ve rezene çayı ile rahatlatın

Yılbaşı gecesinde yeni bir yılı karşılarken yediğiniz besinlerle aynı zamanda sağlığınıza da dikkat edin. Yılbaşı sofrasında mide sağlığınızı korumak için tatlı ve çikolata tüketimini abartmamaya özen gösterin. Ağır tatlılardan uzak durun, tatlı tercihi olarak sütlü ya da meyve tatlılarını tercih edin. Yılbaşı sofrasında mutlaka sebze yemeklerine ve salatalara yer verin, mümkün olduğunca ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat grubundan besinleri tüketmeyerek gece alacağınız fazla kalorileri dengelemeye çalışın. Yılbaşı gecesinin ertesi günü tüketeceğiniz rezene, papatya çayları midenizi rahatlatabilir. Ayrıca yılbaşı sofrasında içeceğiniz bol su ile alkolün yarattığı etkiden kaynaklanan baş ağrısı ve bitkinlik gibi etkileri azaltabilir ve toksinlerin vücudunuzdan atılmasını sağlayabilirsiniz.

Yılbaşı sonrası sindirimi kolay besinleri seçin

  • Yılbaşı ertesinde mideyi rahatlatmak için sindirimi kolay olan yiyecekler tercih edin.
  • Sabah yoğurt, meyve ve müsli ile hafif bir kahvaltı hazırlayın.
  • Gün içerisinde yağlı yemeklerden ve karbonhidrat içeren pilav, makarna, simit gibi besinlerden kaçının. Bunların yerine evde mevsim sebzeleri ile hazırlayacağınız sebze çorbası ve salata iyi bir seçim olacaktır.
  • Ara öğünlerde kivi, portakal, mandalina gibi C vitamini açısından zengin meyveleri tüketin.
  • Gün boyunca 3-3,5 litre su içmeye özen gösterin.

Yılbaşı sonrası için bir günlük detoks önerisi

Yılbaşı gecesinde alınan fazla kalori ve alkolün etkilerini azaltmak için ertesi sabah itibariyle bir günlük ‘detoks’ programı uygulanabilir. Bu programda şu yiyecek ve içeceklerin tüketilmesini önerilir:

  • SABAH: 2 dilim ananas, 2 dilim portakal, 1 kivi, yarım elmadan oluşan meyve salatası ile birlikte 5 tane badem
  • ARA: 1 fincan bitki çayı
  • ÖĞLEN: 1 kase sebze çorbası, bol limonlu salata ve 1 kase yoğurt
  • ARA: 1 Bardak arındırıcı limonata, 2 grisini
  • AKŞAM: 1 kase sebze çorbası, bol limonlu salata ve 1 kase yoğurt
  • ARA: 1 fincan bitki çayı