Yazı İçeriği

Öğle yemeğinde az yiyin

Yılbaşı sofrasından önce öğün atlamayın

Gün içerisinde 10 – 12 bardak su içmeyi ihmal etmeyin

Yılbaşı sofranızda yoğurtlu salata bulunsun

2-3 kadehi aşmayın

Öğle yemeğinde az yiyin

Aman dikkat! Yılbaşı sofrasında her şey şahane görünüyor, tabii ki bu günün tadını çıkaracaksınız ama kantarın topuzunu kaçırmamak için biraz temkinli olmanızda fayda var. İşte yılbaşı günü ve akşamı için yılbaşı sofrası tüyoları…

Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. 1-2 dilim esmer ekmek (tam tahıllı, kepekli, çavdar, tam buğday gibi), 1-2 dilim peynir ve mevsim sebzeleri ile hazırlanmış bir kahvaltı veya süt, meyve ve yulaf ezmesi ile hazırlanmış pratik bir kahvaltı tercih edebilirsiniz. Bu şekilde yapacağınız yeterli ve dengeli bir kahvaltı ile yılbaşı sofrasına daha iyi beslenmiş bir şekilde oturacaksınız.


Yılbaşı sofrasından önce öğün atlamayın

Gün içerisinde öğün atlamamaya özen gösterin. Metabolizmanızın çalışır durumda olması ve kan şekerinizi dengelemek için 2-3 saatte bir ara öğün yapmanız gerektiğini unutmayın.

Ara öğünlerinizde sizi tok tutacak ve düşük enerjili olan besinlere yer verin. Miktarına dikkat ederek meyve, kuruyemiş, süt, yoğurt, ayran, mevsim sebzelerini tüketebilirsiniz.

Öğle yemeğinde, yılbaşı sofrasına da yer ayırmak için; az yağlı sebze yemeği, salata ve yoğurtla beraber ince bir dilim esmer ekmek tüketin. Böylece dengeli ve hafif bir öğün tüketmiş olursunuz.

Gün içerisinde 10 – 12 bardak su içmeyi ihmal etmeyin

Eğer yılbaşı akşamını dışarıda geçirecekseniz yılbaşı sofrasına kesinlikle aç oturmayın. Öncesinde mutlaka salata ve yoğurt gibi hafif bir öğün yapın. Çünkü acıkmış olarak gideceğiniz yılbaşı yemeği, gereğinden fazla yemenize neden olabilir.

Yılbaşı sofrası menüsünde zeytinyağlı sebze yemekleri bulundurmaya çalışın. Zeytinyağlı yiyecekler hem tok tutar hem de daha az kalori içerir

Yılbaşı sofranızda yoğurtlu salata bulunsun

Salata çeşitlerinizi mayonez ve dışarıdan alınan kalori oranı yüksek soslar yerine yoğurt ile zenginleştirebilirsiniz.

Yılbaşı akşamının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan hindiyi ya da seçeceğiniz başka bir et çeşidini mutlaka fırında veya tencerede pişirin. Yiyeceğiniz etlerin görünen yağlarını ve derilerini tüketmeyin.

Kuruyemiş tabaklarınız mümkün olduğunca küçük porsiyonlarda tutun. Kuruyemişler faydalı olmalarının yanı sıra aynı zamanda içerdikleri yağ dolayısıyla yılbaşı sofrasını fazla kaloriye boğar.

Sütlü veya meyveli tatlılar; şerbetli tatlı ve kremalı pastalara göre daha az kalori ve yağ içerirler. Daha sağlıklı tatlı çeşitlerini tercih ederek gece boyunca alacağınız kalori miktarını azaltabilirsiniz.

2-3 kadehi aşmayın

Yılbaşı sofrasında alkol almayı tercih edenlerdenseniz 2-3 kadehi aşmayın ve beraberinde mutlaka bol su tüketin. Ertesi gün vücuttaki alkolün tamamen atılabilmesi için 12-14 bardak su için. Bu sayede vücudunuzda oluşacak ödemden de kurtulabilirsiniz.

Su içmenin oluşturacağı olumlu etkiyi azaltmamak için yeni yılın ilk günlerinde kafein tüketiminizi de sınırlandırın. Çünkü kafeinin fazlası da vücudun ödem tutmasına neden olabilir. Günde 4-5 fincandan fazla çay, kahve, bitki çayı tüketmemeye çalışın.