Yazı İçeriği

İçilen Suyun Ortalama Yüzde 75’ini Beyin Kullanır

Çay, Kahve Suyun Yerini Tutamaz

Sabah Uyanır Uyanmaz 2 Bardak Su

Yeterli Su Tüketiyor musunuz?

Susamadan Su İçin

İçilen Suyun Ortalama Yüzde 75’ini Beyin Kullanır

Su, vücudun yüzde 60’ını oluşturan ve oksijenden sonra vücut için en gerekli bileşen. Fakat özellikle son zamanlarda suyun yerini bolca kahve, çay ile asitli içecekler almaya başladı. Bu tür alışkanlıklar da maalesef vücudumuza yetersiz su alımını ve günlük kalori artışını tetikler. Yapılan çalışmalara göre; suyun yerini almaya başlayan içecekler günlük ortalama 200 kalori fazla almamıza neden olur. Bu da bir yılda ortalama 10 kilo artışı demek. Ayrıca yeterli su içmediğimizde, diğer bir deyişle vücudumuz susuz kaldığında, sindirim enzimlerinin çalışma temposu yavaşlar. Yavaşlayan sindirim sistemi de kilo artışına neden olabilir. Yağ yakımını hızlandırmak, vücuttan toksinleri atmak ve ideal kiloyu koruyabilmek için her gün düzenli olarak su içmek gerekir. Peki günde kaç litre su içilmeli? Her gün düzenli olarak 2-2,5 litre su içmek gerekir.

Yetersiz su tüketiminin neden olduğu sağlık sorunlarını şöyle sıralayabiliriz:

1. Kilo Artışı: Vücut susuz kaldığında veya diğer bir deyişle içilen su miktarı yeterli gelmediğinde sindirim enzimleri ve bağırsakların çalışma temposu yavaşlar. Yavaşlayan sindirim sistemi de kilo artışına neden olabilir. Yani “Su içmek zayıflatır mı” sorusuna verilecek yanıt “evet”tir.

2. Kabızlık: Vücudun susuz kalması sonucu sindirim enzimleri ile bağırsakların çalışma tempolarının yavaşlaması nedeniyle kabızlık problemi gelişebilir.

3. Zihinsel Sorunlar: İçilen suyun ortalama yüzde 75’ini beyin kullanır. Günlük ortalama sıvı alımı düşerse; baş ağrısı, unutkanlık ve konsantrasyon kayıpları oluşabilir.

4. Depresyon: Vücutta yetersiz su nedeniyle ilerleyen dönemlerde kronik yorgunlukla birlikte depresyon gelişebilir. Bunun nedeni ise vücutta yetersiz su nedeniyle beynin enerji üretiminden vazgeçmesi.

5. Kas Ağrıları: Aktif olarak spor yapan kişilerin su alımı ekstra bir önem taşır. Vücuttaki yetersiz su nedeniyle kaslarda biriken laktik asidin vücuttan atılamaması sonucu kas ağrıları oluşabilir.

6. Cilt Kurulukları: Yetersiz su tüketiminde cilt kurulukları, ciltte esneklik kaybı ve erken yaşlanma sorunları gelişebilir.

7. Nabızda Yükselme, Kalp Çarpıntısı: Kalp bir tür kas olduğu için kan akışındaki düşüş ve yetersiz sıvı alımından kaynaklanan elektrolit yoğunluğunda artış ve nabızda yükselme ile kalp çarpıntısı oluşabilir.

8. Ateş: Su vücut ısısının korunmasında kritik bir rol oynar. Vücut ısısı yükseldiğinde terleyerek dengeye gelir. Yetersiz sıvı alımı sonucu terleme durur ve vücut ısısı yükselir.


Çay, Kahve Suyun Yerini Tutamaz

Yetişkin bir kişi günlük ortalama 2-2,5 litre sıvıya ihtiyacı duyar. Pek çok kişi sıvı ihtiyacını; çay, kahve, meyve suyu, ayran ve çorbayla karşılar. Bu sıvılar suyun yerini asla tutamaz. Günlük sıvı ihtiyacının en az 1,5 litresinin mutlaka sudan tamamlanması gerekir. Bu miktar yaz aylarında ve spor yapıldığı dönemde artış gösterebilir.

Sabah Uyanır Uyanmaz 2 Bardak Su

Su alışkanlığının edinilmesi 21 gün, yani 3 hafta sürer. Su içmeyi düzenli hale getirmek isteyen kişilerin bunu yılmadan 3 hafta boyunca denemeleri gerekir. Sabah uyanır uyanmaz 2 bardak, gece yatmadan önce 2 bardak ve yemeklerden önce birer bardak su günlük sıvı alımını tamamlamak için yeterli olabilir.

Yeterli Su Tüketiyor musunuz?

Su alımının yeterli olduğunu belirten en basit gösterge, idrara çıkma sıklığı ve idrarın rengidir. 3-5 saatte 1 kez açık sarı renkli idrar yeterli su alımına işaret eder. Günlük su alımı tamamlanmadığında ise idrar koyu sarı bir renk alır ve kokusu yoğunlaşabilir.

Susamadan Su İçin

Susama ve su ihtiyacı hissettiğimizde vücutta yüzde 1’lik bir su kaybı oluşmuş ve su alımı için gecikilmiş demektir. Bu nedenle susamadan su içmek alışkanlık haline getirilmeli. Ayrıca su sindirimi güçleştireceği için asla yemekle birlikte içilmemeli. Yemekten 2 saat öncesi ya da yemekten sonra su içmek önemlidir.