Yazı İçeriği

Yazın Sindirim Sistemine Dost Olan Besinler

Yaz Aylarına Özel Sindirimi Kolaylaştıran Tarifler

Yazın Su Tüketiminin Önemi ve İpuçları

Yaz Aylarında Kaçınılması Gereken Besinler

Yazın Sindirim Sağlığını Korumanın Püf Noktaları

Sıkça Sorulan Sorular

Yazın Sindirim Sistemine Dost Olan Besinler

Sağlıklı beslenme, yeterli ve dengeli beslenme anlamına gelir. Mevsim geçişlerinde vücudun ihtiyacı olan besin miktarları ve çeşitleri değişiklik gösterebilir. Kış mevsiminde vücudun ısı dengesini koruyabilecek karbonhidrat bakımından zengin besinler daha çok tercih edilirken yaz mevsimindeyse su ihtiyacını karşılamaya destek olacak besinlerin tüketimi artırılmalıdır. Bireylerin iyi olma hâli, tüketilen besinlerin mevsime uygunluğuyla ve bağırsak sağlığıyla yüksek oranda ilgilidir. Bu nedenle bağırsak mikrobiyomu, yani bağırsakta yaşayan çeşitli mikroorganizmalar hakkında bilgi sahibi olarak sindirim dostu besinlerle uygun bir beslenme programı hazırlanabilir.

Sağlıklı bir metabolizma için özellikle yaz mevsiminde bağırsak bakterilerini neyle beslemek gerektiğini öğrenmek faydalı olabilir. Probiyotik yiyecekler, lif oranı yüksek besinler ve yazın sindirimi kolaylaştıracak ferah tariflerle sağlıklı öğünler hazırlanabilir.

Ferahlatıcı Meyve ve Sebzeler 

Yaz mevsiminde hafif beslenmek ve sağlıklı atıştırmalıklarla temel besin ihtiyaçlarını karşılamak isteyen bireylerin tercih edebileceği bazı meyve ve sebzeler vardır. Besin piramidi üzerinde yer alan meyve ve sebzeler özellikle yaz mevsiminde sıkça tüketilebilir. Bu meyve ve sebzelerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Salatalık: Tüketildiğinde ferahlık hissi veren besinlerin başında salatalık gelir. Taze hâliyle ve turşu olarak tüketilebilen salatalık bazı hastalıkların önlenmesine, kilo yönetimine ve sindirime yardımcı olabilir. Kabakgiller ailesine ait bu meyve, yüksek oranda su ve lif içerir. A, K ve C vitamini içeriği yüksek olan salatalık, potasyum ve kalsiyum açısından da zengindir. Kabuğuyla birlikte yenebilen taze bir salatalık yaklaşık olarak 15 kaloridir.

Salatalığın faydaları arasında şunlar sayılabilir:

  • %96 oranında su içeren salatalık, vücudun nem dengesine katkı sağlar ve vücut ısısının düzenlenmesine destek olur.
  • K vitamini açısından zengin olduğundan sağlıklı kemik kütlesinin korunmasına yardımcı olur. 
  • Yüksek oranda su içeriği bağırsak sağlığına faydalıdır. Lifli yapısı bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak kabızlığa karşı savaşır. 

Çiğ salatalığı tek başına tüketmekte zorlananlar farklı pratik tarifleri deneyerek salatalığı sağlıklı atıştırmalıklara dönüştürebilir. Salataların içine konulabilir, smoothielere eklenebilir veya naneli cacık şeklinde tüketilebilir.

Salatalık tüketildiğinde ferahlık hissi verir.

 

Karpuz: İçeriğinde yağ ve kolesterol bulunmayan, sodyum oranı oldukça düşük olan yaz meyvelerinden biri de karpuzdur. Yaz sıcaklarında vücudun sıvı dengesini korumasına yardımcı olabilecek minerallerden olan potasyumun karpuzdaki içeriği yüksektir. A ve C vitamini bakımından da zengin olan meyvelerin arasında yer alır.

Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuzun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Karpuzda bulunan likopen ve kukurbitasin E gibi antioksidan maddeler kansere karşı korunmaya yardımcı olabilir.
  • Yaz aylarında susuzluktan kaynaklanan kas spazmlarının, baş ağrılarının ve yorgunluğun görülme riski artabilir. Karpuz %92'si sudan oluşan bir meyvedir ve vücudun sıcak havanın etkileriyle savaşmasına yardımcı olur.
  • Şeker içeriğiyle enerji kazanmayı destekler.
  • C vitamini içeriğiyle bağırsak florasına faydalı meyvelerden biridir.
  • Karpuz polifenol denilen bazı bileşikler içerir. Polifenoller bağırsağın temel besin maddelerinin üretimini artırmaya yardımcı olur.

Karpuz tüketiminin tetikleyebileceği bazı hastalıklar da olabilir:

  • Şeker hastaları yüksek şeker içeriği nedeniyle karpuz tüketimini doktorların önerdiği miktarla sınırlayabilirler. 
  • İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan bireyler şekeri sindirirken sorun yaşayabilirler. Bu da şişkinliğe, ishale ve kabızlığa yol açabilir.

Ananas: Düşük kalorisi, yüksek vitamin ve mineral değerleriyle yaz mevsiminde tüketilebilecek değerli bir meyvedir. Günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık üçte birini karşılamaya yetecek kadar vitamin içerir. Kemik oluşumunu ve bağışıklığı destekleyen manganez içeriği yüksektir. Lifli yapısı günlük lif ihtiyacının yaklaşık %10'unun karşılamasını sağlar. Bu da sağlıklı sindirim için oldukça zengin bir besin olduğu anlamına gelir. 

Ananas halkalar şeklinde kesilip taze olarak tüketilebilir. Ananas tüketimini artırmak için farklı tarifler uygulanabilir. Doğal malzemelerle hazırlanan ananaslı dondurmalar tercih edilebilir. Lezzetli bir öğün için yoğurtla karıştırılarak meyveli yoğurt olarak tüketilebilir.

Nane: Nane içeceklerde, salatalarda ve zeytinyağlı yemeklerde tüketilen bitkilerden biridir. Taze ve kuru olarak iki formu da tercih edilebilir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi geldiği ve mideyi yatıştırdığı için yaygın olarak kullanılır. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve hazımsızlık gibi sindirim sistemi hastalıklarına karşı etkilidir. İçerdiği bazı bileşikler, kaslardaki kasılmaları başlatan bazı yapıları bloke eder. Bu da karın ağrısı ve ishal gibi rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur. Nane yağı şişkinlik ve gaz gibi problemlerin yatışmasında etkilidir.

Çok fazla nane tüketmenin vücuda bazı etkileri olabilir. Nanenin güçlü içeriği yoğun miktarda alındığında toksik etki gösterebilir. Yüksek miktarda nane yağı böbrek yetmezliği gibi problemlere yol açabilir. Bu nedenle takviye almak isteyen bireylerin bir doktora danışmaları gerekebilir.

Probiyotik İçeren Gıdalar

Sindirim sisteminde iyi ve kötü bakteriler bulunur. Sağlıklı bakterilerin kötü olanlarla savaşması için yeterli miktarda probiyotik içeren gıdalar tüketmek önemlidir. Aşırı rafine edilmiş ve işlenmiş gıdalar, antibiyotikler, stres ve hareketsiz yaşam iyi bakterileri yok edebilir. Bu nedenle onları artırmak için probiyotik içeren besinler tüketmek etkili bir yöntemdir.

Yoğurt: Yoğurt sıkça tüketilen fermente ürünlerden biridir ve bağışıklığı güçlendiren besinler arasında yer alır. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsünün 2023 raporuna göre Türkiye'de 2022 yılında yoğurt ve ayran üretim miktarı 1.94 milyon tondur. Probiyotik bir ürün olan yoğurt inek, koyun, keçi ve manda sütünden veya karışımlarından elde edilebilir. Kalsiyum, fosfor, potasyum, A, B2 ve B12 vitaminlerinin kaynağıdır. Fermente süt ve yoğurt tüketimi bağırsak florasına faydalıdır. Kemik sağlığı, diyabet, bağışıklık ve kardiyovasküler hastalıklar üzerinde olumlu etkileri de vardır.

Yoğurt az yağlı ve yağsız çeşitleriyle kilo kontrolü dönemlerinde de tüketilebilir. Birçok yoğurt türü bağırsak biyomunu iyileştirebilen ve bağırsak sağlığını korumaya yardımcı canlı probiyotikleri içerir. Bu özelliğiyle antibiyotik kullanımından kaynaklı ishalin ve kabızlığın giderilmesinde veya önlenmesinde faydalıdır.

Kefir: İçeriğinde bulunan probiyotikle ve mayayla bağırsak ve sindirim sağlığı için önemli bir besindir. Bağırsak dostu besinler arasında kabul edilen kefir, laktoz (süt şekeri) oranı düşük olduğundan laktoz intoleransı olan bireylerin de doktor izniyle tüketebileceği içeceklerdendir. Vitamin, mineral ve besin değeri açısından oldukça zengindir.

Bağırsaktaki kötü bakterileri kontrol altında tutup faydalı bakteri sayısının artmasına yardımcı olan kefir, organizma dengesine de fayda sağlar. İçeriğindeki kalsiyum miktarı kemiklerin sertleşmesini destekler. Kemik yapısına destek olan fosfor, magnezyum ve K vitamini içeriğiyle de oldukça faydalı bir besindir.

Sauerkraut (Lahana Turşusu): Lahanaları saklamanın en eski ve yaygın yöntemlerinden biri turşu kurmaktır. Lahana turşusu yüksek oranda laktik asit, tiramin, vitamin, mineral içerir ve oldukça besleyicidir. Enfeksiyonlarla ve hastalıklarla mücadelede bağışıklık sistemini destekler. Güçlü bir bağırsak florası, dengeli bir bağışıklık sistemini ve yine güçlü bağırsak bariyerini destekler. Pastörize edilmemiş çiğ lahana turşusu C vitamini bakımından zengindir. Bu da bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalıklara karşı vücudun daha dirençli olmasına olanak tanır. 

Yapılan bazı araştırmalar bağırsak mikrobiyotasının ruh sağlığı üzerinde etkileri olduğunu ortaya koymuştur. Lahana turşusunun da iltihabı azaltma, besin emilimini iyileştirme, serotonin ve dopamin salgısına katkı sağlama gibi etkileri olabilir. Bu şekilde ruh sağlığına faydasından bahsedilebilir.

Lif Oranı Yüksek Yiyecekler

Kabızlığı önleyen, kolesterolün düşmesine yardımcı olan, kalp krizinin ve bazı hastalıkların riskini azaltan besinler arasında lifli gıdalar sayılabilir. Kan şekeri dengesini sağlayan ve uzun süre tok tutan lifli gıdalara pek çok örnek verilebilir.

Yulaf: Yulaf yüksek miktarda protein, vitamin, mineral ve antioksidanlar içerir. İçeriğindeki beta-glukan bağırsakların düzenli olarak boşaltılmasını destekler ve böylece kabızlığı önler. Bağırsak rahatsızlıkları yaşayan bireylerin tüketebileceği yulaf sağlıklı bağırsak bakterilerini de destekler.

Chia Tohumu: Meksika'ya ve Guatemala'ya özgü olan tohumlar, günümüzde pek çok ülkede yetişmektedir. Kalsiyum, manganez, magnezyum, selenyum, bakır ve fosfor açısından zengin bir besindir. Antioksidan içeriği, vücutta bulunan serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur. Bu özelliğiyle serbest radikallerle bağlantılı pek çok hastalığın tedavisinde tüketilebilir. Yüksek lif oranıyla uzun süre tokluk hissi sağlar ve kilo kontrolü dönemlerinde tercih edilebilir. Çok fazla tüketildiğinde yüksek lif oranı nedeniyle kabızlık, şişkinlik, ishal ve gaz görülebilir.

Keten Tohumu: Bu besin genellikle sindirim sağlığını iyileştirmek veya kabızlığı gidermek için tercih edilir. Lifli olduğundan bol suyla birlikte tüketilmelidir. Kahvaltılık gevreğe bir kaşık keten tohumu eklenebilir veya soslarla karıştırılarak sandviçlere dâhil edilebilir. Yoğurda karıştırılarak ara öğün olarak tercih edilebilir, kek ve kurabiye gibi lezzetli gıdaların içine eklenebilir.


Yaz Aylarına Özel Sindirimi Kolaylaştıran Tarifler

Hem düşük kalorili hem lezzetli tarifler denemek sıcak yaz günlerinde hafif beslenmeye yardımcı olabilir. Yaz detoksu yapmak ve sindirim sistemini rahatlatmak isteyenler için uygun tarifler diyete eklenebilir. Yaz ayları için beslenme önerileri arasında şunlar bulunur:

Hafif ve Ferahlatıcı Salata Tarifleri

Karpuzlu Feta Peynirli Salata: Taptaze meyvelerle ve lezzetli feta peyniriyle hazırlanan bu tarif enfes feta peyniriyle tatlandırılır. Bu tarif için gereken malzemeler şu şekildedir:

  • 100 gram feta peyniri,
  • 200 gram karpuz,
  • Roka ve taze nane,
  • 1 adet küçük kırmızı soğan,
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi,
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
  • 1 çay kaşığı limon suyu.

Karpuz ve peynirler eşit büyüklükte, küpler şeklinde doğranır. Üzerine ince kıyılmış roka ve taze naneler eklenir. Soğan incecik halkalar şeklinde doğranıp üzerine dökülür. Tavada hafif yağda kavrulup çıtır hale gelen dolmalık fıstıklar kâseye eklenir. Üstüne de yağ, nar ekşisi ve limondan oluşan sos eklenerek servis edilir.

Naneli Salatalık Salatası: Salatalığın en lezzetli versiyonlarından biri de naneli salatalık salatasıdır. Bu tarif için gereken malzemeler şu şekildedir:

  • Birkaç adet salatalık (kabukları soyulmamış),
  • Bir tutam ince kıyılmış nane,
  • Yarım yemek kaşığı pirinç sirkesi veya balzamik sirke,
  • Bir çorba kaşığı kadar ezilmiş ve dövülmüş sarımsak,
  • Bir tatlı kaşığı şeker veya bal,
  • Bir çorba kaşığı zeytinyağı,
  • Susam.

Salatalıklara bir oklavayla sanki hamur açıyormuş gibi bastırılır ve çatlaması sağlanır. Salatalıklar iyice ezildikten sonra ince ince dilimlenip bir kaba alınarak tuzlanır. Salatalık suyunu salınca üzerine dövülmüş sarımsak ve diğer malzemeler eklenir. Son olarak üzerine susam serpilir.

Sindirimi Kolaylaştıran Smoothie Tarifleri

Hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim problemlerine karşı önlem almak veya semptomları azaltmak için sindirime yardımcı smoothieler tüketilebilir.

Ananaslı ve Yoğurtlu Smoothie: Yüksek lif oranıyla tok tutacak ve taze meyvelerle birlikte sindirime dost smoothie için gerekli malzemeler şu şekildedir:

  • 1 adet muz,
  • 2 kalın dilim ananas,
  • 3 çorba kaşığı yoğurt,
  • 2 çorba kaşığı yulaf ezmesi,
  • Bir tutam keten tohumu,
  • Tazelik vermesi için birkaç yaprak taze nane,
  • Bir tutam tarçın.

Tüm malzemeler blenderdan geçirilir. Kıvamı tüketmek için yoğun gelirse badem sütü veya soğuk suyla açılabilir. Kahvaltı olarak da tüketilebilen bu smoothie hem uzun süre tok tutar hem yüksek besin değeri ve bağırsak dostu içeriğiyle sindirime yardımcı olur. 

Ananas, smoothie tariflerinde kullanılabilecek lezzetli bir meyvedir.

 

Yeşil Detoks Smoothie: Detoks etkili yeşil smoothie için gerekli malzemeler şu şekildedir:

  • Yarım yeşil elma,
  • 1 adet kivi,
  • 1 adet salatalık,
  • 3 dilim zencefil,
  • 7-8 yaprak ıspanak,
  • 1 adet limon suyu,
  • 1 bardak soğuk su.

Antioksidan içeriği yüksek meyve ve sebzelerle hazırlanan bu smoothie lezzetini meyvelerin şekerinden alır. Bu nedenle ek olarak şeker eklemeye gerek kalmaz. Daha tatlı sevenler bir kaşık bal ilave edebilir. Tüm malzemeler blendera yerleştirilir ve pürüzsüz olana kadar çekilir. Buz ilave edilerek termosla gün boyu taşınabilir.

Probiyotik ve Lifli Atıştırmalık Tarifleri

Yazın ara öğünlerde tercih edilebilecek hafif, bağırsak dostu lifli atıştırmalık tarifleri hazırlamak mümkündür.

Yoğurtlu Chia Puding: Pudingi yaparken chia tohumunun kendi hacminin yaklaşık 12 katı sıvı çektiğini unutmamak gerekir. Bu nedenle çok fazla chia tohumu kullanmamak ve yoğunlaşacağını bilmek önemlidir. Chia tohumlu puding için malzemeler şu şekildedir:

  • 10 adet çilek,
  • 1 su bardağı yoğurt,
  • 1 yemek kaşığı bal,
  • 1.5-2 yemek kaşığı chia tohumu.

Çilekler, yoğurt ve bal blenderda çekilir ve çileklerin yoğurtla bütünleşmesi sağlanır. Ardından bu karışımın içine chia tohumları karıştırılır ve kâseye eklenir. Chia tohumları, büyüyüp karışımı yoğunlaştırması için en az 1 gece dolapta bekletilir. Puding hâline gelen atıştırmalık soğuk şekilde tüketilebilir.

Sauerkraut ile Atıştırmalık Tabak: Bu ürün şarküteri ürünleriyle lezzetli bir ikili olacağından sosisliyle birlikte tercih edilebilir. Bir sosis az yağlı bir tavada iyice kızartılır ve sandviç ekmeğinin arasına koyulur. Ekmeğin arasına istenilen miktarda sauerkraut eklenir ve bu hâliyle tüketilebilir.

Yazın Su Tüketiminin Önemi ve İpuçları

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre kadınlarda su tüketimi günlük 2.2 litre, erkeklerdeyse 2.9 litre olmalıdır. Çocuklarda bu oran günlük 1 litre civarındadır. Bedensel özellikler, bireylerin sağlık durumu ve yaşanılan coğrafyanın sıcaklığı su tüketim miktarının üzerinde etkilidir. Su tüketimi kadınların emzirme dönemleri ve bedensel etkinliklerin yoğun olduğu dönemlerde de artabilir.

Su İçmenin Sindirime Faydaları

Yeterli miktarda su tüketimi bağırsak sağlığı ve faydalı bakterilerin dengeli şekilde çalışabilmesi için önemlidir. Bol su tüketildiğinde tükürük miktarı artar. Besinler çiğneme ve mideye gönderilme esnasında tükürük tarafından ıslatılır ve sindirim ağızda başlamış olur. Su mideyi kaplayan mukoza sıvısının da en önemli maddelerinden biridir. Midedeki asit oranının dengelenmesine yardımcı olur. Yiyecekler mideye geldiğinde burada sulu ve enzimleri içeren sıvının içinde daha küçük parçalara ayrılır. Bu sayede ince bağırsağa gitmeden önce sindirimin önemli bir kısmı gerçekleşmiş olur. 

Yiyecekler ince bağırsağa ulaştığında burada amino asitler gibi faydalı besinler emilir. Kalın bağırsağa geçen besinler yine suyun yardımıyla sindirilmeye devam eder ve önemli pek çok yapı taşı sağlıklı sindirim sonucunda vücuda kazandırılmış olur. Sindirim süreci boyunca her aşamaya dâhil olan suyu gerektiği kadar tüketmek ve bunu bir alışkanlık hâline getirmek önemlidir.

DSÖ'ye göre kadınlarda su tüketimi günlük 2.2 litre, erkeklerde 2.9 litre olmalıdır.

 

Yaz İçin Su Tüketimini Artırma Yöntemleri

Yaz sıcakları nedeniyle meydana gelen yoğun terleme sonucu vücutta yüksek oranlarda sıvı kaybı gerçekleşir. Bu duruma karşı günlük önerilen miktarlarda su içilmeli, su oranı yüksek meyve ve sebzeler tüketilmelidir. Çay ve kahve tüketimi yerine meyve veya bitki çayları tercih edilebilir. İçilen çaydan, kahveden daha fazla su tüketmeye dikkat edilmelidir.

Su içmek için susuzluk hissini beklememek, günlük olarak tüketilmesi gereken miktarın kolayca takip edilebileceği şişeler kullanmak faydalı olabilir. Şeffaf bardaktan su içerek ne kadar su içildiği takip edilebilir. Suyu sade olarak içemeyenler aromalı su tarifleri deneyebilir ve su içmeyi unutan bireyler hatırlatıcı uygulamalar kullanabilirler.

Aromalı Su Tarifleri: Suya taze meyve dilimleriyle ve ferahlatıcı etkisiyle birkaç yaprak taze nane eklenebilir. Bu karışım bir sürahiyle dolapta soğumaya bırakılabilir. Sindirime yardımcı etkisiyle salatalık da aromalı su tariflerine katılabilir. Salatalık dilimleri, limon, nane ve temiz suyla hazırlanan aromalı su gün boyu tüketilebilir.

Su Tüketimini Hatırlatan Uygulamalar: Vücudun ne kadar suya ihtiyacı olduğunu hesaplamaya yardımcı olan ve alarmlarla su içmeyi hatırlatan uygulamalar su tüketim alışkanlığı kazanmak isteyen bireylere yardımcı olabilir.

Yaz Aylarında Kaçınılması Gereken Besinler

Yaz aylarında vücutta ağırlığa neden olan ve sindirim problemlerine yol açan besinlerin tüketimini sınırlamak önemlidir. Bu besinler şöyle sıralanabilir: 

Yağlı ve Ağır Yiyecekler

Özellikle yaz mevsiminde kolesterolü yükseltecek yağlı ve ağır yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir. Oda sıcaklığında katı hâlde bulunan margarin ve tereyağı gibi yağlar, kızartmalar, bol yağlı hamur işleri, sucuk ve pastırma gibi şarküteri ürünleri bu grupta sayılabilir.

Yüksek Şeker İçeren Besinler

Şerbetli tatlılar, kek ve pasta gibi pastane ürünleri, reçeller, marmelatlar, meyve suları, gazozlar, dondurma, şekerleme, helva gibi ürünler yüksek oranda şeker içerirler. Yetersiz posa ve yüksek şeker pek çok hastalığın ve kilo alımının nedenleri arasındandır.

Kafein ve Alkol Tüketimi

Sağlıklı yetişkinlerde günlük 400 mg ve altında kafein alımı güvenlidir. Farklı hastalıklar, yaş, gebelik gibi durumlarda kafein alımını takip etmek önemlidir. Özellikle zihinsel uyanıklık sağladığı iddiasıyla tüketilen enerji içecekleri alkolle karıştırıldığında ve Türk Gıda Kodeksinin belirlediği 150 mg/L'nin üzerine çıktığında bu durum sağlık sorunlarına yol açabilir. Yaz aylarında sıcak çarpması ve dehidrasyon gibi istenmeyen durumları tetikleyebileceğinden alkol tüketimine de dikkat edilmesi gerekir.

Yazın Sindirim Sağlığını Korumanın Püf Noktaları

Yaz mevsiminde sindirim sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken noktalardan bazıları şunlardır:

Düzenli Egzersiz Yapmak

Düzenli fiziksel aktivitede bulunmak bağırsak hareketlerini artırarak sindirim problemlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Özellikle karın bölgesini çalıştıran hareketler bağırsak hareketlerinde kolaylaştırıcı etki yaratabilir.

Stres Yönetimi

Fazla stres sağlık üzerinde bazı etkilere sebep olabilir. Örneğin stres aşırı yağlı yemek yemeyi, hareketsiz yaşamı, alkol ve sigara tüketimini tetikleyebilir. Sindirim üzerinde de olumsuz etkileri olan bu durumlar stres yönetimiyle ortadan kaldırılabilir ve şişlik, kabızlık gibi semptomların hafiflemesi sağlanabilir.

Stres, sindirim sistemi problemlerinin sebeplerinden birisidir.

 

Düzenli Uyku

Uyku bozuklukları; iltihabi bağırsak hastalıkları, ülser, reflü, şişkinlik gibi sindirim organlarında meydana gelen hastalıklarla ilişkili olabilir. Bu nedenle dengeli ve yeterli bir uyku rahat sindirim işlevini destekler.

Sıkça Sorulan Sorular

Yazın hangi besinler sindirimi kolaylaştırır?

Az yağlı, bol lifli ve su oranı yüksek besinler sindirim sistemi için oldukça faydalıdır. Avokado, salatalık, marul, yulaf, kinoa gibi besinler yaz sıcaklarında beslenme rutinlerine dâhil edilebilir.