Yazı İçeriği

Ispanağın faydaları

‘Çocuğum yemiyor’ deyip pes etmeyin!

Sirkeli suda bekletin

Ispanak yemeği nasıl yapılmalı?

İkinci kez ısıtmayın

Ispanağın faydaları

Yeşil yapraklı sebzelerin pek çok hastalıktan korunmada büyük katkısı olduğunu bilmeyen yok. Bağışıklık sisteminizi güçlendiren bu sebzeler kansere karşı da son derece etkili. Kış aylarının vazgeçilmezi ıspanak da bu sebzelerden biri. Ispanağın faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için de bazı kurallara dikkat etmelisiniz. Besin değeri yüksek olan ıspanak; diyabet, kanser, depresyon, kalp ve damar hastalıklarına karşı önemli bir direnç sağlar. Kemik gelişimi açısından da faydalı olan ıspanak, enerji verir, kasları güçlendirir, kan yapar ve pıhtılaşmayı önler. Hafızanın güçlenmesine yardımcı olan ıspanak, içerdiği beta-karoten ve folik asit sayesinde Alzheimer riskini azaltır.


‘Çocuğum yemiyor’ deyip pes etmeyin!

Çocuğunuz ıspanağı önüne her koyuşunuzda burun kıvırıp, yememek için türlü bahaneler mi öne sürüyor? Onu küçüklüğünden beri yemeye özendirin. O çok sevdikleri ıspanakla özdeşleşen çizgi film karakteri Temel Reis dahi işe yaramıyorsa, yine de pes etmeyin! Sabırla farklı sunumlar hazırlayın ve bunu değişik aralıklarla deneyin. Mesela böreğe, çorbalara, köfte ve hatta hazırladığınız sevimli sandviçlere koyun. Bu, çocuğunuz için hem sağlıklı ve hem de lezzetli bir alternatif olabilir.

Sirkeli suda bekletin

Yedirmeyi başardınız. Peki ya siz ıspanağı hazırlarken de bu kadar özen gösterdiniz mi? Alımından tüketimine kadar titizlik isteyen bir sebzedir. Buzdolabında bekletildiğinde besin değeri azalır ve çok hızlı çürür. Üstelik dolapta da çok yer kaplar. O nedenle günlük tüketilecek miktarda alın. Önemli bir diğer noktada da hazırlarken önce yıkayıp ardından temiz sirkeli suda bir süre bekletip yeniden yıkanmasıdır.

Ispanak yemeği nasıl yapılmalı?

Ispanağı pişirirken de dikkat edilmeli. Pişirme süresi uzadıkça vitamin ve mineral kaybı artar. Bu nedenle az suda kısa süreli haşlayın ya da buharda pişirin. Yıkadıktan sonra hızlı bir biçimde doğrama ve pişirme işlemine geçilmesi de vitamin kayıplarını azaltır. Ayrıca, demir bıçakla temas ettiğinde de vitamin kayıpları yaşandığından dolayı elinizle bölün ya da sebzeler için uygun olan bambu bıçakları kullanın.

İkinci kez ısıtmayın

Ispanaktaki demirin emiliminin artması için C vitamininden zengin besinlerle tüketilmesi çok önemli. Pek çok kişinin bilmediği bir önemli nokta daha var. Ispanak ikinci kez ısıtılmamalı, pişirildiği gibi tüketmelidir. Böylece hem faydasından en fazla şekilde yararlanmak mümkün olur. Hem de ikinci kez ısıtıldığında zehirli bileşiklerin oluşma riskinin önüne geçilir.