Salata nasıl yapılır?
Sağlığınız için sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken salatayı sağlıklı hazırlamanın da kuralları var. Bu kurallara uyulmaması halinde sağlığınıza yarar değil zarar verebilirsiniz. Belki inanmayacaksınız ama doğru hazırlanmamış salatalar ile kilo vermek bir yana kilo bile alabilirsiniz. Salata hazırlarken aşağıdaki kurallar…
1. Salata sosu kullanmayın
Bağırsak hareketlerini hızlandıran ve sindirim sisteminin hızlı çalışmasına yardımcı olan salata, vücudu toksik öğelerden temizleyerek yeniler. Aynı zamanda yüksek lif ve yüksek su içeriği sayesinde mide kapasitesini doldurarak tokluk hissi de yaratır. Düşük kalorileri ile diyet yapanlar için de uzun süreli tokluk sağlar. Ancak, düşük kalorisi ile diyetlerin vazgeçilmezi olan salata, daha fazla kilo almanıza da yol açabilir. Salatanın üzerine koyacağınız soslar, içindeki pek çok katkı maddesinin yanı sıra yüksek kalorileri ile tehdit oluşturabilir. Bu nedenle salatanıza saf zeytinyağı ve limon, biraz da elma sirkesi ekleyip başka bir sos kullanmamakta fayda var.
2. Salata malzemenizi özenli yıkayın
Salatalar, yüksek miktarda antioksidan ve lif içermeleri sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa karşı korur. Buna karşın yeşil yapraklı sebzeler; yapıları itibariyle birçok hastalık riski taşıyabilir. Bu nedenle, malzemeleri musluk altında gelişigüzel temizlemek ciddi tehlikelere davetiye çıkarır. Örneğin; yiyeceklerin üretilmesi esnasında zararlı organizmalardan korumak için kullanılan pestisitler iyi yıkanmadığında besinlerin üzerinde kalabilir ve buna bağlı olarak da insanda can kaybına yol açabilecek hastalıklara sebep olabilir. Musluk altında akıttıktan sonra içine sirke koyduğunuz bol su dolu bir kapta yeşillikleri mutlaka bekletin. Bir süre sonra kirli suyu döküp musluk altında teker teker tekrar yıkayın.
3. Doğal sanıyorsunuz ama…
“Bahçe bunlar, doğal, temiz” diye yanlış bir inanışa kapılmayın. Bahçe yeşillikleri olması onun sağlıklı ve organik olduğu anlamına gelmez. Zira kanalizasyonun karıştığı sular da ishal gibi hastalıklara yol açabilirken, yol kenarlarında satılan yeşilliklerin ise üzerine yoldan geçen araçların egzozundan gelen zararlı atıklar sinebilir ve böylece malzemeleri zararlı hale gelebilir.
4. Tahta bıçakla doğrayın
Yeşillikleri doğrarken metal bıçak değil tahta bıçak kullanın. Hatta en iyisi elinizle doğramanız. Metal, yeşilliklerde vitamin ve mineral kaybına yol açar ki özellikle de küçük çocuklar, hamile ve emzikliler için bu değerler çok önemli. Yeşillikleri küçük parçalar yerine büyük parçalar şeklinde doğramak da en faydalısı.
5. Çok bekletmeyin
Bu tür yiyecekler besin değerini çabuk kaybettiğinden, tüketmeden hemen önce ve tüketeceğiniz miktarda hazırlamak ideali. Ancak günün yoğun koşuşturmacasının ardından evde hazır olsun diyorsanız tüm yeşillikleri ve malzemeleri iyice yıkayıp doğramadan buzdolabı poşetine koyup ağzını sıkıca bağlayın ya da salatalık malzemelerini hazırlayarak koyduğunuz kabın kapağını hava almaması için iyice kapatın.
6. Et kestiğiniz kesme tahtasını kullanmayın
Salata çiğ tüketilen bir besin olduğundan, kesme tahtasını her kullanımdan önce yıkamaya özen gösterin. Aynı zamanda kesme tahtalarını besinlere göre ayırın. Et kestiğiniz tahta ve çiğ sebzeleri doğradığınız kesme tahtasının birbirinden farklı olması çok önemli. Aksi halde kesme tahtasına bulaşabilecek bir mikroorganizma salatanıza geçebilir ve hastalık kapmanıza neden olabilir.
7. Önce yıkayıp sonra doğrayın
Çiğ sebze ve salatalarınızı kesinlikle önce iyice yıkayın, sonra az bıçak darbesi ile veya elle doğrayın. Özellikle yeşil yapraklı sebzelerde bulunan C vitamini darbelerden ve sıcaklık gibi faktörlerden kayıplara çok çabuk uğrar. O nedenle örneğin; ıspanakları veya marulları ilk önce uygun koşullarda yıkayıp sonra doğrayarak tüketin.