Yazı İçeriği

Doğal ürünler bağışıklığı korur çünkü…

Dengesiz öğle yemekleri kilo aldırır çünkü…

Günlük süt tüketin çünkü…

Hormonlu gıdalar vücudu olumsuz etkiler çünkü…

Yaz meyvelerini aşırı tüketmek kilo aldırır çünkü…

Çocuklar için iyotlu tuz kullanılmalı çünkü…

Tatil sonrası kilonuzu korumak zordur çünkü…

Egzersizden sonra yemek yemek yanlıştır çünkü…

Yaz meyve ve sebzelerine rağmen yazın da kilo alınabilir çünkü…

Sebzeleri suda bekletmek yanlıştır çünkü…

Doğal ürünler bağışıklığı korur çünkü…

Beslenme düzeninde mümkün olduğu kadar doğal gıdalara yer vermek, kanser, şeker ya da obezite gibi birçok sağlık sorununun önlenmesinde büyük bir etkendir.

Günlük süt, günlük sütten yapılan yoğurt, peynir, besleyici öğeleri ayrılmamış tam tahıllar, taze yumurta, sağlıklı tavuk, sağlıklı kırmızı et, açık deniz balıkları, sağlıklı bahçelerden mevsiminde yetiştirilen sağlıklı meyveler, katkısız ürünler, pekmez, bal, pestil, şıra gibi gıdalar doğal ve sağlıklı beslenme için gerekli yiyecekler arasında yer alır. Doğal yolla üretilen ürünlerin hiçbiri bugünkü sağlık sorunlarının oluşumunu katkılı besinler kadar tetikleyemez. Aksine doğal gıdalar sağlığı korur, bağışıklığı güçlendirir, alerjileri önler, sağlıklı beslenmenin gereklerini tam olarak karşılar.


Dengesiz öğle yemekleri kilo aldırır çünkü…

Sabah saatlerinde yemeğe ayrılacak vaktin sınırlı olması ve iştahsızlık daha az besin tüketimine neden olurken, öğlen en acıkılan ve kalori alımının en fazla olduğu öğün olarak karşımıza çıkar. Bu da tabii ki sağlıklı beslenmeye aykırıdır. Yemeğin hızlı tüketilmesi, vakitsizlikten fast-food gıdalara yönelinmesi, lezzet ve dayanma süresinin artması için konulan tuz ve salçanın lezzeti de artırması ise diğer nedenler olarak sıralanabilir. Sağlıklı beslenmek için tuza dikkat edin.

Günlük süt tüketin çünkü…

Sütün önemi büyüktür. Süt, mikroorganizmaların üremesi için çok iyi bir ortam oluşturması nedeniyle çok kolay bozulur. Bu nedenle sağlıklı beslenme için mümkünse sütü günlük tüketin. Temiz olmayan sütle başta tüberküloz, bruselloz ve kuduz olmak üzere birçok hastalık bulaşabilir. Sağlıklı beslenmek için sütü çiğ değil, kaynatarak tüketin.

Hormonlu gıdalar vücudu olumsuz etkiler çünkü…

Vücutta değişik özelliklerde hormon salgılayan bezler bulunur. Sağlıklı beslenmeye dikkat eden bir insanda, doğumdan itibaren bütün hormonlar, gerektiği miktarlarda salgılanarak, vücudun gelişmesini ve tüm fonksiyonlarının normal çalışmasını sağlar. Hormonlu, katkı maddeli gıdalar, kirli hava, radyoaktif maddeler kısacası modern yaşam koşulları bu sistemi bozan en önemli etkenler arasındadır. Hormonlu gıdalardan uzak durun.

Yaz meyvelerini aşırı tüketmek kilo aldırır çünkü…

Yaz aylarında daha hareketli olunması ve hafif yiyecekler yenilmesi sayesinde kilo vermek kolaylaşır. Ancak sağlıklı beslenmek aşırı tüketilen yaz meyveleri kiloya neden olabilir. Örneğin yaz meyvesi olan karpuz kilo aldırabilir. Bu nedenle sağlıklı beslenmek için meyvenin büyüklüğüne ve porsiyonlarına dikkat edin. Gün içinde aktif bir yapıya sahip olan kişiler metabolizmayı iyi çalıştırırsa kilo almamak için yaz meyvelerini günde ortalama 3-4 porsiyon tüketmesi gerekir.

Çocuklar için iyotlu tuz kullanılmalı çünkü…

Hipotiroidi, tiroid bezinin az çalışması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Tiroid hastalıklarında önemli olan tuz değil içerisindeki iyottur. Çocukluk döneminden itibaren iyot almak yani tuzu iyotlu kullanmak guatr riskini azaltır. Tiroid sorunu olmayan herkes, özellikle çocuklar sağlıklı beslenme için iyot içeren tuz kullanmalı, tiroid hastalığı tespit edilmiş bireyler ise bu konuyu kendilerini takip eden endokrinoloji uzmanına sormalıdır

Tatil sonrası kilonuzu korumak zordur çünkü…

Belli başlı besinleri hayatınızdan tamamen çıkarak ya da tek besin diyeti yaparak verdiğiniz kiloları korumanız zor olabilir. Sağlıklı beslenme için tabağınızın dörtte birlik kısmına hayvansal kaynaklı proteinler ( et, balık, yumurta vb.), dörtte birlik kısmına taze sebze ve meyveler, dörtte birlik kısmına kompleks karbonhidratlar (yulaf, tam tahıllı ürünler, bulgur vb.), kalan dörtte birinde ise süt ve süt ürünleri olmasına dikkat edin

Egzersizden sonra yemek yemek yanlıştır çünkü…

Egzersizden hemen sonra bir şeyler yemek, özellikle kilo kaybı hedefleniyorsa yararlı değildir. Çünkü bedenimiz sadece egzersiz yaparken değil egzersizden sonra da yağ yakmaya devam eder. Yağ yakma süreci, genelde egzersizin ortalarında başlar, 30-40 dakika sonra netleşir, birinci saate doğru da en yüksek seviyeye ulaşır. Bu nedenle spor sonrasında bir şeyler yemek yağ yakma sürecini baskılayabilir sağlıklı beslenmeye aykırı bir durumdur. Sağlıklı beslenmek için spor sonrası yemek yemeyin.

Yaz meyve ve sebzelerine rağmen yazın da kilo alınabilir çünkü…

Yaz mevsiminde, kişiler sağlıkları için zararlı olan ve kilo almaya neden olan tek tip beslenme tuzağına sık sık düşerler. Yaz mevsiminde bol meyve tüketmek, tek tip beslenmek, geç saatte yemek, açık büfelere sık uğramak, büyük boy meyve suları ve kremalı kahveler içmek nedeniyle kilo vermek yerine kilo alınır. Uzmanlar kişiye, yaşa, cinsiyete, yaşam risklerine, var olan hastalıklara göre tüm besin gruplarından hazırladıkları beslenme programlarıyla kişilerin kilolarını sağlıklı seviyelerde tutmalarını sağlarlar.

Sebzeleri suda bekletmek yanlıştır çünkü…

Sağlıklı bir hayatın olmazsa olmaz şartlarından biri doğru beslenme... Beslenmenin önemli bir kısmını da tüketilen sebze ve meyveler oluşturur. Ancak meyve ve sebzelerden yarar sağlayabilmeniz için yıkamadan pişirmeye pek çok kurala dikkat etmek gerekir. Aksi durumda, yararları kaybolur, yalnızca karın doyurduğumuz bir yemek haline gelebilir ve sağlıklı besinler yemenize rağmen sağlıklı beslenmezsiniz. Örneğin, bazı sebzeler saatlerce suda bekletildiği için besin değerini kaybedebilir.