Yazı İçeriği

Reflü Hastalığı İçin Öneriler

1. Reflü hastaları hangi meyveleri tüketmeli?

2. Fazla yağlı yiyeceklerdeki tehlike

3. Reflünüz varsa yumurtaya yaklaşımınız…

4. Yemek sonrası uzanmayın

5. Acı lezzetli gelebilir ama…

6. Az ama sık yiyin

7. Aşırı kilolardan kurtulun

8. Su yanlış zamanda reflü atağına neden olabilir

9. Dar kıyafetler giymekten kaçının

10. Alkol neden reflüyü tetikler?

Reflü Hastalığı İçin Öneriler

Yaşam temposu arttıkça hızlı yemek yeme, kısa sürede ulaşılabilen ve hızlı tüketilen gıdalar bizlere zaman kazandırır ancak bu yaşam tarzı mide sağlığımızı da olumsuz etkiler. Sağlıksız beslenme nedeniyle son yıllarda reflü vakaları da hızla yaygınlaşıyor. Reflü kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir rahatsızlık. Doğru şekilde beslenerek ve yaşam tarzında yapılacak bazı değişikliklerle mide içeriğinin yemek borusuna geri gelmesi ve sebep olduğu yanma hissi olarak bilinen reflü engellenebilir. Gerek besinler gerekse beslenme tarzı kadar yemek yerken su içilmemesi kuralı da reflüyle mücadeleyi kolaylaştıran önemli bir unsur. Reflü sorunu olanlara 10 etkili öneride bulundu.


1. Reflü hastaları hangi meyveleri tüketmeli?

Portakal, mandalina gibi meyveler reflü yakınmalarını artırır. Özellikle reflü sebebi ile yemek borusu tahriş olmuş kişilerde bu meyvelerin yanma hissine sebep olma olasılığı çok daha artar. Reflü sorunu olanlar için muz, elma gibi meyveler çok daha kolay tolere edilebilir meyveler. Yine de şikayetler kişiye göre değişebildiğinden meyveleri teker teker denemenizde ve kendinize iyi gelen meyveleri belirlemenizde fayda var.

2. Fazla yağlı yiyeceklerdeki tehlike

Yağların mideyi terk etme süresi çok uzun olduğundan fazla yağlı yiyecekler reflü şikayetlerini arttırır. Ayrıca bu yiyecekler tüketildiğinde sindirim için mide çok daha fazla asit salgıladığından pişirme yöntemi olarak da kızartma yerine daha az yağ kullanılan ızgara, fırınlama ya da haşlama yöntemleri tercih edilmeli. Tam yağlı süt ürünlerinin yağ kısmı da benzer etkilere yol açabileceğinden tam yağlı süt ürünleri yerine daha az yağlı olanları tercih edin.

3. Reflünüz varsa yumurtaya yaklaşımınız…

Yumurta sarısı yemek borusunun mideye açılan kapağının gevşemesine yol açan kolesistokinin hormonunun salınmasına neden olur. Böylece mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması kolaylaşarak reflü şikayetleri arttırır. Bu nedenle yumurta tüketilecekse sarısının değil, beyazının tüketilmesinde fayda var.

4. Yemek sonrası uzanmayın

Yemek yedikten sonra uzanmak ya da yatmak yerine dik pozisyonda durmaya özen gösterin. Aksi halde yer çekiminin de etkisi ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma riski artar. Bu da şikayetleri artırır.

5. Acı lezzetli gelebilir ama…

Baharatlı yiyecekler reflü nedeni ile tahriş olan yemek borusundaki acıma ve yanma hissini artırır. Yapılan çalışmalar; özellikle acı kırmızı biberde bulunan kapsaisin adlı maddenin tüketiminden sonra reflüdeki yanma/acıma hissini artırdığını gösteriyor.

6. Az ama sık yiyin

Tek seferde yüksek hacimli yemek, midede oluşturacağı basınç ile kişide reflü şikayetlerini artırabilir. Bu nedenle daha küçük hacimli, daha sık öğünler yapın. Öğünlerinizi günde en az 3-4 ya da daha fazla olacak şekilde planlamaya çalışın.

7. Aşırı kilolardan kurtulun

Aşırı kilo mide basıncını artırdığından mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması riskini artırır. Özellikle göbek yağlanması fazla olduğunda bu risk çok daha yükselir. Bu nedenle fazla kilolu iseniz reflü semptomlarından korunmak için mutlaka kilo vermelisiniz. Kilo verirken yağdan fakir bir beslenme programı uygulamaya dikkat edin, çünkü yağlı yiyecekler de şikayetleri artırır.

8. Su yanlış zamanda reflü atağına neden olabilir

Yemek esnasında su içildiğinde yemek ve su birleşerek midede fazlaca bir hacim yaratabilir ve neden olduğu basınç ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırabilir. Bu nedenle reflü sorunu olanların su tüketimini yemek esnasında değil, öğün aralarında gerçekleştirmesi çok daha faydalıdır.

9. Dar kıyafetler giymekten kaçının

Dar kıyafetler özellikle yemeklerden sonra karın içi basıncının artmasına sebep olarak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırır. Bu nedenle özellikle karın bölgesini sıkan dar kıyafetlerden veya kemerlerden kaçının.

10. Alkol neden reflüyü tetikler?

Alkol mide asidini artırabileceğinden ve yemek borusundan mideye açılan sfinkterin kasılma gücünü azaltabileceğinden, mide asidinin yemek borusuna kaçması ve yanma hissine neden olma olasılığı artar. Hangi alkol türünün reflü üzerinde ne tür etkilere sahip olduğu net olmamakla birlikte bira ve şarabın reflüye neden olduğuna dair çalışmalar mevcut.