Rahim içi yapışıklık hamileliğe engel mi?
Rahim, 8-9 cm büyüklüğünde kas dokusundan zengin ve armut şeklinde bir organdır. Rahmin içi ise üçgen şeklinde bir boşluktan oluşur. Bu boşluğun iç kısmını döşeyen tabakaya ‘endometrium’ denir. Bu tabaka her adet kanaması ile yenilenir. Adetin başında ince olan bu yapı, bir sonraki adet kanamasına kadar giderek kalınlaşır. Kadınlar hamile kaldıklarında bebek bu dokuya yerleşir. Gebelik söz konusu değilse, bu kalınlaşan doku adet kanaması olarak vajinal yoldan atılır ve her adet döngüsünde bu olay tekrarlanır. Rahim içindeki boşluğun bir takım nedenlerle bozulmasıyla rahim içinde yapışıklıklar ortaya çıkar.
Rahim içi yapışıklık neden olur?
Rahim içi yapışıklıkların en sık görülen nedenleri; uygun koşullarda yapılmayan kürtaj işlemi, miyomların alınması, çift rahim ameliyatları, radyasyon tedavisi ve rahim içi tüberküloz (verem) enfeksiyonlarıdır.
Rahim içi yapışıklığın belirtileri
Rahim içi yapışıklığı olan kadınlarda adet düzensizlikleri, infertilite (kısırlık), tekrarlayan düşük olması, gebelik sırasında bebeğin gelişmesinde yavaşlama, plasentaya ait bozukluklar gibi belirtiler gözlenebilir. Adet kanamaları azalabilir ya da kişiler hiç adet olmayabilir. Ancak adet kanamaları normal de olabilir. Infertilite veya tekrarlayan düşüğü olan kişilerde bu durumun göz önüne alınarak değerlendirilmesi önem taşır.
Gençlikte görülen rahim içi yapışıklık
Doğuştan (konjenital) rahim bozukluğu olan genç kadınlarda rahim bozuklukların düzeltilmesi için yapılan ameliyatların sonrasında da rahim içi yapışıklığı görülebiliyor. Rahim içinde perde (uterusta septum) olması doğuştan gelen bir sorundur. Bu perde, rahmin iç tabakasını bölen septum adı verilen bir doku ile kendini gösterir. Söz konusu perde kısa olabilir ya da bütün rahim iç tabakasını ikiye bölebilir. Bazı durumlarda vajeni ikiye bölen septum da gözlenebilir. Bu kişilerde histeroskopi ile septumun kesilmesi önerilebilir. Ayrıca rahim tüberkülozu nedeniyle de rahim iç tabakasında yapışıklıklar oluşabilir.
Rahim içi yapışıklık ameliyatı
Rahim içi yapışıklıkların tedavisinde sıklıkla ‘histereskopi’ yöntemi uygulanır. Bu yöntemde standart jinekolojik muayenede olduğu gibi, vajina ve rahim ağzından girerek histeroskop adı verilen özel bir optik cihaz ile rahim içi incelenir. Alınan görüntü, optik-kamera sistemi aracılığıyla ekrandan izlenerek ameliyat gerçekleştirilir. Kişinin karnında herhangi bir kesi olmaz. Histeroskopi operasyonu, kamera yardımı ile içeriden operasyon yapılması sebebiyle, gastroskopiye veya kolonoskopiye benzetilir. Operasyon yaklaşık 30-60 dakika sürer.
Rahim içi yapışıklığın tekrarlamaması için spiral
Rahim içi yapışıklığın tekrarlamaması için rahim içine geçici bir süreyle spiral ya da özel olarak yapılmış balonlar konulabilir. Müdahalenin başarısı yapışıklığın derecesine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Başarıyı arttırmak için en önemli şart, histeroskopi tekniğinin uzman tarafından gerçekleştirilmesidir. Uygun koşullarda kişide rahim içi tamamen normale dönebilir. Sonrasında, kişilere mutlaka östrojen hormonu vererek rahim içi dokusunun gelişmesini sağlamak gerekir.