Posalı yiyecekler nelerdir?
Beslenmede posalı yiyeceklere daha fazla yer vermek, bağırsak ve sindirim sisteminin sağlığı için oldukça yararlı. Bunun yanı sıra günde 2 ya da 2.5 litre su tüketimi de sindirimin daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Posa, yiyeceklerin mide-barsak sisteminde hazmedilemeyen kısımlarıdır. Posalı yiyecekler özellikle sebzeler, meyveler ve kabuğuyla yenilebilen besinlerdir. Yapılan araştırmalarda posalı yiyeceklerin vücut için birçok yararı olduğu belirtiliyor.
Kuru baklagiller olan kuru fasulye, börülce, bezelye, mercimek, nohut ve barbunya, elma, armut, şeftali, ayva, incir, çilek, kuru kayısı ve kuru incir, marul, kereviz, karnabahar, brokoli, ıspanak, havuç ve patates posalı yiyeceklerdir.
Posalı yiyeceklerin yararları
Çözünür posalar, bağırsaktaki safra asitlerinin emilimini engelleyerek, kan kolestrolünün düşmesine yardımcı oluyor. Bunun dışında şeker olarak adlandırılan glikozun da emilimini azaltarak kan şekerinde ani yükselmeleri önlüyor. Daha düzgün bir yemek sonrası kan şekeri takibi sağlar. Ayrıca, bağırsaklarda jel oluşturarak viskoz bir yapı oluşturuyor. Böylece posanın hepsi kabızlık önlemede değil, ishali kesmede de kullanılabiliyor. Özellikle kuru baklagiller, bezelye, yulaf, arpa, portakal, havuç ve elma çözünür posalı yiyeceklerin bazılarıdır.
Kolon kanseri ihtimalini azaltır
Posalar bağırsaklarda çözünebilen ve çözünemeyen olarak ikiye ayrılıyor. Midede şişerek tokluk sağlamada önemli fayda sağlıyor. Posalı yiyeceklerin en büyük kısmını çözünemeyenler oluşturuyor. Bu posa türleri bağırsaklardaki suyu yapısında tutuyor, artık maddelerin bağırsaklardaki hareketini artırıyor. Ayrıca bağırsaklarda fermante olmayıp çözülmediğinden bağırsakların düzenli çalışmasını sağlıyor. Bu şekilde konstipasyonu yani kabızlığı önlüyor. Çözünemeyen posalı yiyecekler zararlı maddelere yapışarak, onların bağırsaklara zarar vermeden daha hızlı geçişini sağlıyor. Bu yüzden kolon kanserini önlemede olumlu etkileri bulunuyor.
Tam buğday unundan yapılmış gıdalar, meyve kabukları, buğday ve yulaf kepeği ile kök sebzeler (karnabahar, yeşil fasulye, patates), çözünemeyen posa kaynakları arasında yer alıyor. Bu posa kaynağının vücuda alınması için sofrada tam buğday ekmeği ve sebze yemekleri eksik edilmemeli. Meyveleri mümkün olduğunca soyamadan, kabuklarıyla yemek gerekiyor. Çözünür posalar bağırsaklarda hızlıca fermente oluyor. Böylece bağırsaktaki florayı değiştirerek bakterilerin kansere neden olan etkisini azaltıyor.
Ayaküstü yemeyin
Günümüzde şişmanlık vakaları hızla artıyor. Obezite, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kemik ve eklem hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden olur. Obezitenin artışındaki nedenleri şöyle sıralayabiliriz;
- Tam buğday ekmeği yerine hamburger ekmeği ve pizza,
- Taze meyve yerine hazır meyve suları,
- Ceviz, fındık, çekirdek yerine cips ve jelibonların tüketilmesi.
Günümüzde evde pişirilen yemekler yerine dışarıda ayaküstü tüketilen besinler nedeniyle de sağlıklı posa alımından söz etmek pek mümkün olamıyor. Özellikle kabızlık, spastik kolon, hemoroit, safra taşları, diyabet, kalp-damar hastalıkları ile diyet posası arasında ters orantı bulunuyor. Yüksek posalı diyetlerle beslenen kişilerde bu grup hastalıklar daha az görülüyor.