Ramazan’da su tüketmek neden önemli?
Ramazan’da oruçluyken uzun saatler aç kalmak vücudunuzu biraz daha zorlayabilir. Oruçluyken vücudumuzun dengesinde değişimler olabilir. Metabolik faaliyetlerimizin sağlıklı şekilde devam etmesi için vücudumuz suya ihtiyaç duyar. Özellikle yazın Ramazan’a denk gelmesi nedeniyle sıcak günlerde oruç tutarken suya ihtiyaç daha da artar. Bu nedenle oruç tutarken tüketilen su miktarının kontrolü önemli. Zira susuzluk hissi ile birlikte terleme ile kaybedilen suyun geri kazanılması gerekir. Ramazan ayı boyunca iftarla sahur arasındaki zaman diliminde ortalama 2,5 litre su içmeyi unutmayın. Oruç tutarken susuzluğu gidermenin yolları…
1. Bu tuzlu besinleri tüketmeyin
Ramazan’da yeterli su tüketmek önemli. Bunun yanı sıra, oruçluyken gün içinde susuzluğa neden olacak sucuk, pastırma, turşu, şalgam gibi tuz ve baharat içeriği yüksek gıdaların tercih edilmemesi gerekir. Ayrıca aşırı terlemeye neden olacak faaliyetlerden ve uzun süre güneşe, sıcağa maruz kalmaktan da kaçının.
2. ‘Su içmeye alışamadım’ diyenlerden misiniz?
Su içmekte zorlanıyorsanız; suyun içine taze limon dilimleri ve taze nane yaprakları ekleyebilirsiniz. Bu, midenizin de rahatlamasını sağlar. İftar sonrası tatlı yeme isteğini bastırmak için suyun içine bir çubuk tarçın atıp biraz beklettikten sonra içebilirsiniz.
3. Oruçluyken çok susuyorsanız…
Oruç tutarken susuzluğa karşı alınacak önlemlerden birisi de su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden faydalanmak. Bunun için, sahurda salatalık, domates yiyip, iftar sofrasında da salata ve sebze yemeklerine daha fazla yer verilebilirsiniz.
4. Soğuk su hazımsızlık yapar
İftarla sahur arasında yeterli miktarda su içmek önemli ama suyu nasıl içtiğiniz de önemli. Suyu soğuk içerseniz, mideniz kasılarak sindiriminiz zorlaşır ve dolayısıyla hazımsızlığa neden olabilir. Özellikle Ramazan’da içilen suyun oda sıcaklığında olması gerekir. Yaşlılarda, böbrek hastalığı gibi durumlarda sıvı ihtiyacı ayrıca hesaplanarak su tüketilmeli. Gençlerde ise özellikle büyüme döneminde sıvı ihtiyacı yüksek olacağı için su tüketiminin 2 litrenin üzerinde olmasına özen gösterilmeli.
5. İftar için çay demlemeyin
Özellikle iftar sofrasında gün boyu özlenen çay-kahve ve soğuk meşrubat tüketimi artar. Ancak çay, kahve, limonata, gazoz gibi içecekler suyun yerini tutmaz. Aksine bu içecekler susuzluğu bastırarak daha az su içmeye neden olabilir. Çay, Türkiye’de özellikle de Ramazan ayı boyunca çok fazla tercih edilir. Ancak fazla çay, su tüketimini azaltacağı için iftardan bir iki saat sonra içilmelidir.