Çileğin Kalorisi Nedir?
Çilek C vitamini ve manganez açısından oldukça zengin bir meyvedir. Genellikle çiğ ve taze olarak tüketilen bu meyve aynı zamanda reçel ve tatlılarda da kullanılır. Yüzde 91’i sudan oluşan çileğin bir porsiyonunda (100 gr) 32 kalori, 2 gr lif bulunur. Folat (B9 vitamini) ve potasyum açısından zengin olmasının yanı sıra kalp sağlığı ve kan şekeri kontrolü için de oldukça önemli olan bu yaz meyvesinin vücuda birçok faydası var. Çileğin faydaları şöyle sıralanabilir:
1. Düşük Karbonhidrat İçerir
Çileğin büyük bir kısmı sudan oluşur, bu nedenle içerdiği karbonhidrat miktarı oldukça düşüktür. 100 gramında 8 gram karbonhidrat bulunur. İçeriğindeki karbonhidratlar esas olarak liflerden ve basit şekerlerden oluşur. Diyet lifleri ile bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyerek sindirim sağlığının iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda glisemik indeksi düşük olan çilek kan şekeri üzerinde büyük değişikliklere neden olmaz.
2. C Vitamini Zengini
Farklı vitamin ve mineralleri içeren çilek, C vitamini, manganez, folat (B9 vitamini) ve potasyum açısından zengindir. C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur. Özellikle hamilelik döneminde ve ileri yaşlarda vücut için oldukça önemli bir vitamin olan B9 vitamini ile büyüme ve hücre fonksiyonlarına destek olur. Bunlar dışında demir, bakır, magnezyum, fosfor, B6, K ve E vitaminlerini de bulundurur.
3. 25’ten Fazla Antioksidan
Genellikle meyvelerin dış katmanlarında bulunan antioksidanlar çileğin etli kısmında da bulunur. Bu kırmızı meyvede 25’ten fazla antioksidan vardır. Bu antioksidanlar özellikle kalp sağlığının korunmasında önemli rol oynar.
4. Kolesterol Düşmanı
Araştırmalara göre çileğin kalp sağlığının korunmasında önemli rolü var. Orta yaşlı kişilerde kalp hastalığı riskini ölçen bir araştırmaya göre, meyveler iyi huylu kolesterol olarak da bilinen HDL kolesterol seviyesini düşürerek, kan basıncı ve kan trombositlerinin işlevini iyileştirebilir. Aynı zamanda kandaki antioksidan seviyesini artırmaya, stresi ve inflamasyonu azaltmaya ve trigliseridi iyileştirmeye yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda LDL kolesterol düzeyini de düşürdüğü tespit edilen çilek, kalp damar sağlığı ve kanserden korunmada da antioksidanlar sayesinde ilk sıralarda gelen bir meyvedir.
Çileğin Yan Etkilerine Dikkat!
Çilek genellikle vücut tarafından iyi tolere edilmesine rağmen zaman zaman, özellikle çocuklarda, alerjiye neden olabilir. Çilek, polenle ilişkili gıda alerjisi olarak da bilinen, huş ağacı polenine veya elmaya duyarlı olan kişilerde yan etkilere neden olabilecek bir polen içerir. Çilek yedikten sonra ağızda kaşıntı veya karıncalanma, kurdeşen, baş ağrısı, dudak, yüz, dil veya boğazda şişlik ve solunum problemleri yaşıyorsanız doktora gitmelisiniz.