Ramazan’da mide sağlığınızı korumanız öneriler
Tüm yıl boyunca istediğiniz saatte, istediğiniz besinleri tüketiyorsunuz. Ölçülüyseniz mideniz de mutlu oluyor ama değilseniz her tüketiminizde işkence çekiyor olabilir. Peki midenizi yıl boyunca dinlendiriyor musunuz? Ramazan’da midenize sakinlik getirebilirsiniz. Tabii iftar ve sonrasında aşırıya kaçmazsanız… Ramazan’a sayılı günler kala, midenizi oruca hazırlamanız gerekir. Uzun açlık ve susuzluk sindirim sisteminizde bazı değişiklere neden olabilir. Metabolizma işleyişiniz değişeceğinden oruç tutmaya başlamadan hazırlık yapın. Ramazan başlamadan oruç için yapılabilecek 8 hazırlık...
1. Porsiyonları küçülterek başlayın
Oruç öncesi özellikle öğle yemeklerinde porsiyonları küçültün, salata gibi hafif yiyecekleri tercih edin, ara öğünleri azaltın. Böylece hem uzun sürecek açlık ve susuzluğa karşı vücudunuz daha kolay adapte olabilecek hem de mide ve sindirim sisteminiz rahatlamış olarak Ramazan’a başlayabilirsiniz.
2. Susuzluğa suyla alışın
Ramazan öncesi su tüketmeyerek susuzluğa alışılacağı düşüncesi, yapılan en büyük yanlışlardan biri. Günde en az 8-10 bardak su tüketmeye dikkat edin, su kaybını arttıran kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.
3. Kahvaltıyı öne çekin
Kahvaltı gün boyu kişiyi zinde tutan en önemli öğündür. Kahvaltı yapmama alışkanlığınız varsa, Ramazan’a sayılı günler kala mutlaka kahvaltı yapmaya kendinizi alıştırın ve daha erken saatlerde kahvaltı yapın.
4. Yatağa erken gidin
İftar ve sahur saatleri nedeniyle biyolojik saatimiz değişeceğinden, şimdiden yeni uyku düzenine geçin. Normal uyku saatinizden bir iki saat önce uyumaya başlayın. Uyku saatinizi öne çekmeniz, hem sahura kalkmanızı kolaylaştıracak hem de gün içerisinde uykusuzluğa bağlı halsizlik ve yorgunluk hissinizi önlememeye katkı sağlayacak.
5. Sahurda kahvaltı edin
Birçok kişi sahura kalkmadan oruç tutabileceğini düşünür. Oysa sahura kalkmadan tutulan oruç açlık süresini daha da artırır. Bu da gün içerisinde mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Sahurda yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi protein içeriği yüksek besinlerin alınması tok kalmanıza yardım eder. Ayrıca ceviz ve badem gibi kaliteli yağ içeren besinler de sahur sofralarınızda yer almalı.
6. Ramazan’da ne yemeli, ne yememeli?
Ramazan öncesi yağlı, şekerli ve tuzlu besinleri azaltmak gerekir. Yemeklerinize kattığınız yağ ve tuz miktarını azaltın. Cips, patates kızartması, tuzlu kuru yemiş ve turşu gibi besinlerden uzak durun. Lif içeriği yüksek sebze, meyve ve tam tahıllı yiyecekler sindiriminizi kolaylaştıracağından Ramazan’da olduğu gibi öncesinde de meyve ve sebze tüketmeyi ihmal etmeyin. Ancak meyvelerdeki şeker oranının da yüksek olduğunu göz önünde bulundurarak tüketimi günde bir iki porsiyon ile sınırlandırın.
7. Ağrı kesicileri kesin
Ağrı kesici ilaçların kullanımı midede tahriş ya da ülser oluşumunu kolaylaştırır. Bu nedenle gerek günlük yaşantınızda gerekse oruç öncesinde bilinçsizce ağrı kesici kullanmayın.
8. Mide kontrolünden geçin
Açlıkla mide asit salgısı ve sindirim sisteminin hareketliliği azalır. Ramazan’da uzun süreli açlık aktif mide ülseri, oniki parmak bağırsağı ülseri ve gastriti olan kişilerde yakınmaları artırır. Bu nedenle mide ülseri olanların oruç tutmaması gerekir. Midenizde herhangi bir sorun varsa Ramazan öncesi mutlaka bir hekime görünün. Hafif şiddette reflü hastalığı olanlar ilaçlarını sahurdan 30-60 dakika önce almalı.