Menopozda hormon replasman tedavisi ile ilgili merak edilenler
Kadınların ruhsal ve fiziksel değişim yaşadıkları dönemler vardır. Hayatın dönemeçlerinden kabul edilen bir süreç vardır ki her kadında yansımaları farklı olabilir. Menopoz olarak adlandırılan bu doğal süreç, yumurtalıkların görevini yerine getirememesi ve adet görmenin kalıcı olarak sonlanması anlamına gelir. Genellikle 45-50 yaşları arasında ortaya çıkan menopoz bazı kadınlarda 40 yaşından önce görülebilir. Erken menopoz denilen bu durumun farklı nedenleri vardır. Menopozun en önemli belirtisi ise adet döngüsünde yaşanan değişiklerdir. İşte erken menopoz ve hormon tedavisiyle ilgili bilmeniz gerekenler...
Erken menopozun nedenleri
Kadının 40 yaşından önce adetinin sonlanmasına erken menopoz deniliyor. Erken menopoz Türkiye’de her 100 kadından 3’ünü zamansız yakalıyor. Erken menopozun nedenleri şöyle sıralanabilir:
- Anne veya teyze gibi yakın aile bireylerinden birinin menopoza erken girmiş olması
- Hipotiroidi veya kanser gibi çeşitli hastalıklar
- Çevre kirliliğinin artması
- Sigara içmek
- Hızlı kilo vermek ve zayıf olmak
- Stres
- Hareketsiz bir yaşam
- Kromozom bozuklukları
- Ameliyatla yumurtalıkların alınması
Hormon tedavisi kimlere verilmeli?
Adet döngüsündeki değişimlerden anlaşılan menopozda bir dönemde bir veya daha çok adet atlanabiliyor. Adetlerde yoğunluk bakımından bir azalma veya çoğalma olabiliyor. Bu süreçte adet kanaması da normalden uzun veya kısa olabiliyor. Menopozda yaşanan bu değişim sadece adet döngüsüyle sınırlı değildir. Diğer fiziksel ve ruhsal değişimler, kadınları kötü etkileyebiliyor. Bu yüzden pek çok kadın hormon tedavisine başvurabiliyor. Ancak her kadının hormon tedavisi almaması gerekiyor. Hormon tedavisi için mutlaka doktora başvurulmalı. Daha önceki yıllarda farklı uygulamalar olmasına rağmen son çalışmaların gösterdiği sadece orta ve şiddetli ateş basması semptomlarında hormon replasman tedavisi öneriliyor. Şikayeti olmayan kadınlara sadece adet döngüsünün yeniden sağlanması ve menopoz psikolojisinin düzeltilmesi amacıyla hormon replasman tedavisi verilmesi son derece yanlıştır. Rutin kontroller için doktora gitme de ihmal edilmemeli. Hormon tedavisi için risk faktörleri göz önüne alınmalı, yarar ve zarar dengesi tartışılmalı. Bunun sonucunda doktorla ortak karar verilmeli.
Kalsiyum çok önemli!
Menopozda düşük kalorili ve düşük kolesterollü bir diyet programı uygulayınız. Menopozda kemiklerinizi güçlendirmek için yeterli miktarda kalsiyum almayı da ihmal etmeyin. Hormon tedavisi uygulayan ve 50 yaşından büyük kadınların günde 1000 mg; hormon tedavisi uygulamayanlarınsa 1500 mg kalsiyum almaları gerekiyor. Menopozda süt ürünlerinden veya sebzelerden yeterli miktarda kalsiyum almakta zorlanıyorsanız, kalsiyum hapı kullanabilirsiniz.