Yazı İçeriği

Kuru İğne Tedavisi Nedir?

Kuru İğne Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuru İğne Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Kuru İğne Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Kuru İğne Tedavisi ve Akapunktur Arasındaki Farklar

Kuru İğne Tedavisi Acıtır mı?

Kuru İğne Tedavisi Sonrası

Kuru İğne Tedavisi Nedir?

Hepimizin başına zaman zaman kas tutulması ya da kas kasılması denilen durum gelir. Genellikle bu sorun, kas gücü gerektiren aktiviteler yaptıktan sonra yaşanır. Kaslarımıza aşırı yük bindiğinde, kas liflerine yeterli kan ulaşmaz. Bu kanın ulaşmaması nedeniyle kas düzenli olarak aldığı oksijen ve besinleri alamaz. Bu nedenle de kasılmadan önceki normal formuna dönemez. Kasılan bu bölgelere tetik nokta adı verilir. Tetik nokta yakınlarındaki dokuda sinirler hassaslaşır ve ağrıya neden olur. 

Bazı durumlarda ağrı kasılma bölgesinde değil yansıyan ağrı olarak daha farklı bölgelerde de hissedilebilir. Kuru iğne tedavisi kas ve iskelet sistemindeki bu ağrıları ve hareket sorunlarını gidermek amacıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde tetik noktalar ilaçsız bir iğne batırılarak uyarılır. Bu tedaviye kuru iğne denmesinin nedeni iğnelerin ilaçsız olmasından kaynaklanır. Tedavi ile birlikte uyarılan bölgeye doğru kan akışı başlar ve buradaki kasılma giderilir. Batırılan iğnenin bir diğer iyileştirici etkisi ise ağrıyı gidermesidir. Batırma ile beraber vücudun doğal ağrı kesicileri olan endorfinler harekete geçer ve ağrınız hafifler. Bazı kişilerde işlemin hemen ardından ağrılarda azalma ve hareketlilikte artış yaşanırken bazı kişilerde iyileşmenin başlaması için daha fazla seans gerekebilir.


Kuru İğne Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doktorunuz işleme başlamadan önce tedavi uygulanacak alanı sterilize eder. Sonra tetik noktaları bulmak için elle kaslarınızı kontrol eder ve kasılmayı tespit ettiği noktalara iğne batırır. İğnenin batırma şekli derinizin alt katmanına kadar olabileceği gibi gerektiğinde kasınızın içerisine (0.5-1 cm) kadar ilerleyebilir. Tedavi sırasında batırılan iğne, birkaç giriş çıkış şeklinde de uygulanabilir, ilgili bölgede bir süre bekletme yoluna da gidilebilir. Batırma sırasında kas ağrısı ya da kaslarınızda seyirme görülebilir. Bu durum normaldir ve kasın tedaviye yanıt verdiği anlamına gelir.

Kuru İğne Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Kuru iğne tedavisi herhangi bir sağlık sorunu olmayan 12 yaşın üstündeki herkese uygulanabilir. Bu tedavi hamilelere, iğne korkusu olanlara, bağışıklık sistemi zayıf olanlara, kan sulandırıcı ilaç kullananlara uygulanmaz. 

Kuru İğne Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Bel, sırt, boyun ağrılarında, tendon kaynaklı omuz, diz, bilek, topuk ağrılarında, baş ve migren ağrılarında,  tekrarlayan hareket bozukluklarında, omurga sorunlarında, pelvik ağrılarda, temporamandibular eklem ağrılarında kuru iğne tedavisi uygulanabilir.

Kuru İğne Tedavisi ve Akapunktur Arasındaki Farklar

Kuru iğneleme akupunktur ile aynı şey değildir. Her iki uygulamada da cildinize iğneler batırılır ancak iğnelerin batırılma şekli ve yerleri farklıdır. Akapunkturda vücudun farklı sistemleri harekete geçirilmeye çalışırken kuru iğne tedavisinde amaç tetik noktalara müdahale ederek kasılmaların açılması sağlanır. Kuru iğne tedavisi genellikle diğer fizik tedavi yöntemleriyle beraber, bütüncül bir anlayışla uygulanır. 

Kuru İğne Tedavisi Acıtır mı?

Kuru iğne tedavisinde kullanılan iğneler çok ince iğnelerdir. Açılması hedeflenen tetik noktalara dokunulduğunda genellikle ağrı hissedilir. İğne tedavisi sırasında da kişi bu ağrıyı hisseder. Bazı insanlar iğnenin girdiğini bile hissetmezler. Bazı kişiler ise sadece hafif bir batma hissederler.  

Kuru İğne Tedavisi Sonrası

Kuru iğne tedavisinden sonra cildinize herhangi bir reaksiyon olup olmadığı incelenir. Tedavinin ardından 24-48 saat süreyle artan kas ağrıları yaşayabilirsiniz. Bu normal bir durumdur. Ancak tutulan yerlerinizin iyileşmesi için ağrıya rağmen hareket etmeniz önerilir. Tedavi bölgesinde görülebilecek olası morarmalar da normaldir ve bir hafta içerisinde kendiliğinden geçer.