Yazı İçeriği

Kurban Bayramı’nda et tüketmenin incelikleri

Tatil deyip oturmayın

Bayram tatlısı yerine meyve yiyin

Açık büfelerdeki tehlike

Etleri folyolara sarıp dondurmayın

Kurban etini mutlaka 24 saat dinlendirin

Bol limonlu bir salatayla et yiyin

Aşırı et tüketerek kalp krizini davet etmeyin

‘Etle birlikte pirinç pilavı iyi gider’ demeyin

Kurban Bayramı’nda et tüketmenin incelikleri

Bayramlar aile ve yakınlarla birlikte geçirilen en güzel, en anlamlı zamanlar… Ocaklar yanar, yemekler pişer, sofralar kurulur. Bayramlar bir başkadır. Ancak beslenme düzeninin değiştiği bu günlerde sağlıklı sofralara oturmak en zorudur. Özellikle Kurban Bayramı, et tüketiminin fazlaca yapıldığı dört günlük bir dönemdir. Bayramda yenen tatlılar, hamur işleri, dolmalar da cabası… Kurban Bayramı deyince ilk akla gelen et, kahvaltıda dahi yenilebilir. Hatta bazı aileler 3 öğün et yemeye tercih eder. Ancak tüm bu beslenme şekli ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bayram ziyaretlerinde ikramlara ‘dur’ demek, eti her öğünde tüketmemek gerekir. Kurban Bayramı’nda kurban etinin nasıl tüketileceği, sağlıklı ve dengeli beslenmeye ilişkin önemli öneriler ve uyarılar...


Tatil deyip oturmayın

Bayramı tatil olarak görmeniz kaçınılmaz. Planını aylar öncesinde yaptığınız bayram tatilinde yapmamanız gereken oturup kalmak. Tatilde yiyip oturmak yerine yürüyüş ile gününüzü hareketlendirin. Fiziksel aktivitenizi ne kadar artırırsanız o kadar sağlıklı bir bayram geçirirsiniz.

Bayram tatlısı yerine meyve yiyin

Yemek sonrası ikramların tatlı ağırlıklı olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Ama artık bu gerçekten kaçmanın zamanı geldi. Zaten ağır bir öğünden çıkmış olan mideye bir de glisemik indeksi yüksek bir tatlı göndermek kan şekerini hızlı bir şekilde yükselteceği gibi mide sorunlarını tetikleyerek rahatsızlık hissi verir. Bu nedenle yemekten hemen sonra besin tüketimini sınırlandırmakta fayda var. En az 1,5 saatlik aradan sonra meyve tüketerek tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Açık büfelerdeki tehlike

Bayram ve tatil anlayışımızın değişmesi, yaşam koşulları, yoğun iş temposu en ufak bir tatilde bile kendimizi tatil köylerine atmamıza neden olur. Yaz aylarından yeni çıkan metabolizmamız daha dinlenememişken yine açık büfelerle buluşmak üzere. Aman dikkat! Yemeğe başlarken mutlaka küçük tabak alın. Önce renkli ve çeşitli besinlerden azar azar alarak yemeğinize başlayın. Yavaş yiyin ve aç gözlülük etmeyin.

Etleri folyolara sarıp dondurmayın

Folyodaki alüminyum yüksek ve düşük ısı ile birlikte besinlere geçir. Derin dondurucuda folyolara sarılarak muhafaza edilen et ve kıymaya alüminyum geçer. Alüminyum ise kanser, anemi, kemik erimesi ve zeka geriliği gibi pek çok sağlık problemine neden olabilir. Çektirdiğiniz etleri bir seferde kullanacağınız miktarı ince bir tabaka haline getirdikten sonra aralarına buzdolabı poşetleri koyarak dondurabilirsiniz. Böylelikle uzun süre çözünmesini de beklememiş olursunuz.

Kurban etini mutlaka 24 saat dinlendirin

Yeni kesilen etin sindirimi zor olur. Alışkanlıklar nedeniyle bazen kurban kesildikten hemen sonra kavrularak yenilir. Ancak mide sağlığınız için biraz sabretmeniz gerekiyor. Eti mutlaka 1 gün dolapta dinlendirin. Ya da bu alışkanlığınızdan vazgeçemiyorsanız en azından tadımlık miktarda yapın.

Bol limonlu bir salatayla et yiyin

Kurbanın kesilmesi ile kahvaltıda da yerini alan kırmızı et, günlük et tüketim miktarının oldukça artmasına neden olur. Öğlen ve akşam yemeğinde de sofrada yerini alan kavurmalar, günlük protein alımının fazla olmasının beraberinde posa alımının normale oranla düşmesine neden olur. Bu nedenle et ile birlikte bol limonlu yağsız bir salata tüketmeniz gün içerisindeki besin ögesi dengesini de sağlar.

Aşırı et tüketerek kalp krizini davet etmeyin

Kurban Bayramı’nın simgesi olan eti de tüketirken dikkat etmek gerekir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olması Kurban Bayramı’nda özellikle kalp rahatsızlığı olan kişileri de tehdit eder. Doymuş yağlar kalp damar tıkanıklarına ve uzun vadede de kalp krizlerine neden olabilir. Kalp hastalığı tanınız varsa ve ilaç kullanıyorsanız bu dönemde normalin üzerinde kırmızı et tüketmemelisiniz. Aksi takdirde ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.

‘Etle birlikte pirinç pilavı iyi gider’ demeyin

Kurban Bayramı’nda büyük porsiyonlarda tüketilen etlerin yanında bir de pirinç pilavı yemek midenizin yanında şekerinize de zarar. Bilin ki pirinç pilavı, beyaz şekerle eşdeğer. Kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükseltir ve hızlı bir şekilde düşürür. Bu da baygınlık, gözlerde kararma gibi etkilerle kendini göstererek Kurban Bayramı’nda sizi hastanelik edebilir.