Kurban eti sağlığınızı tehdit etmesin!
Bayramlar sofraların daha özenle kurulduğu zamanlardır. Büyük küçük aileden herkesin bir araya geldiği o anlamlı anlar… Geleneklerin yaşatıldığı bayramlar, pek çok kişi için güzel anlamları çağrıştırır. Ancak bu özel günlerde sağlığınıza da daha çok özen göstermeniz gerekir. Zira keyifle oturduğunuz sofralarda iştahla yediğiniz yemekler sağlığınızı tehdit edebilir. Özellikle kalp damar hastalığı, hipertansiyonu, gut hastalığı ve böbrek yetmezliği olan kişiler için Kurban Bayramı zorlu olabilir. “Mis gibi kavurmadan yemeyecek miyim?” diye düşünebilirsiniz ama herhangi bir sağlık probleminiz varsa aşırı kırmızı et tüketiminden uzak durmalısınız. Kurban Bayramı’nın geleneksel yemeği haline gelen kavurma ve et yemekleri, söz konusu hastalıkları olan kişileri kolesterol ve doymuş yağ nedeniyle tehlikeye atar. Sağlık problemi olanlar için Kurban Bayramı’nda et tüketimiyle ilgili özel öneriler...
Yağlarını ayırsanız da masum değil
Kalp damar hastalığı, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, gut hastalığı olan kişiler fazla miktarda kırmızı et tüketmemeli. “Ben sadece etini yiyorum, yağını yemiyorum” diyerek et tüketimini masumlaştırmak boşuna. Çünkü kırmız etler görünen yağlarından tamamen ayrılsa bile ortalama yüzde 14 yağ içerir.
Ne çok pişirin, ne de çiğ kalsın
Ayrıca kurban etinin gündelik hayatta kasaptan alınan etten farklı olduğu da unutulmamalı. Kurban eti yeni kesildiği için tüketimi de belirli kurallarla yapılmalı. Zira mide ve sindirim problemlerine de neden olabilir. Kurban eti sindirim kolaylığı açısından kesimin olduğu gün değil, en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Eti pişirirken de özenli olmak gerekir. Etin yanmış veya pişmemiş olmamasına da özen gösterilmelidir. Yanmış etler kanserojen maddeler içerirken, iyi pişmemiş etler de başta bağırsak parazitleri olmak üzere çeşitli bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkarır.
Yemeğin üzerine hemen çay içmeyin
Demir eksikliği ve kansızlık gibi rahatsızlıkları olanlar kırmızı et ile birlikte C vitamini ve folik asit yönünden zengin yeşil salata ve limon tüketirlerse, demir emilimi daha verimli olur. Yine bu kişilerin çay ve kahve tüketimini sınırlandırmaları demir emilimi açısından önemlidir.
Kurban etini yağ eklemeden pişirin
Kalp damar ve yüksek tansiyonu olan kişiler ise et tüketimde çok dikkatli olmalı. Yağlı etlerin ve özellikle de sakatatların yüksek kolesterol ve tuz oranları nedeniyle kalp ve yüksek tansiyon problemi olanlar tarafından aşırı tüketimi uygun değildir. Bu etler yağ eklenmeden kendi yağında pişirilerek ve çok az miktarlarda tüketilmelidir.
Yüksek protein gut ataklarını tetikler
Aşırı et tüketiminden ve yüksek proteinli öğünlerden kaçınması gerekenler arasında gut hastalığı olanlar (bu kişilerde ürik asiti yüksek olur) da var. Zira proteinlerin sindirimi sonrasında kanda yükselen ürik asit değerleri gut ataklarını tetikleyebilir. Böbrek hastalığı olan ve özellikle diyalize giren kişiler de aşırı et tüketiminden kaçınmalı. Zira fazla miktarda protein böbrek üzerindeki yükü ve diyaliz ihtiyacını artırabilir.
Etleri tuzlayıp yemeyin
Sadece Kurban Bayramı’nda değil her daim beslenmesine dikkat etmesi gerekenler biri de yüksek tansiyonu olanlardır. Hipertansiyonu olan kişiler aşırı et tüketimi yanında aşırı tuz tüketiminden de kaçınmalı. Zira yediğimiz etlerin içerisinde zaten yeterli miktarda tuz bulunur. Ekstra tuz eklenmesi tansiyon üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Tuzu pişirirken eklememek ve sofraya da tuzluk koymamak tuzdan kaçmak için bir yöntem olabilir. Sadece bayram değil, her zaman bunu beslenme düzeninize ekleyin. Bugüne kadar tuzla aranıza mesafe koyamadıysanız, bu yıl Kurban Bayramı’nda bir başlangıç yapın ve tuzdan uzaklaşın.