Yazı İçeriği

Kurban Bayramı’nda bu besinleri tüketin

1. Midenize posalı yiyecekler yükleyin

2. Bol bol probiyotik tüketin

3. Bir tutam kimyonla mideniz rahatlayabilir

4. Nane yaprağı çiğneyin

5. Yemekten 2 saat sonra su için

6. Mide yanmasına papatya çayı

7. Şişkinlik için rezene

8. ‘Rahatlayacağım’ derken kafein yüklenmeyin

9. 'Kahvaltı kavurmasız olmaz’ diyorsanız…

Kurban Bayramı’nda bu besinleri tüketin

Gündelik hayatınızda ne kadar kırmızı et tüketiyorsunuz? “Haftada 2 ya da 3 kez kırmızı eti soframa koyuyorum” diyor musunuz? Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi bir anda artar. Kurban etinin yanı sıra kurulan güzel sofralarda iştahla yenilen yemekler ya da ziyaretlerde ikram edilen tatlılarla beslenme düzeniniz bir anda değişir. Hem porsiyonlar büyür hem de yeme sıklığı artar. Hal böyle olunca Kurban Bayramı boyunca hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sorunları peşinizi bırakmaz. Özellikle fazla yemek yemek, yağlı besinler tüketmek, tatlı ve hamur işlerini abartmak; yemek sonrası sıkıştıran bir tokluk hissi, midede ağrı ve yanma gibi sorunların başlıca nedenleri arasında. Ancak Kurban Bayramı boyunca tüketebileceğiniz bazı ek gıdalar ve çaylar bu şikayetlerin azalmasında etkili rol oynar. Peki, hangi besinlerden yararlanabilirsiniz? Kurban Bayramı’nda yapılacak ziyaretlere, zenginleşecek sofralara ve ikram edilecek tatlılara karşı hazmı kolaylaştırmaya yardımcı besinler…


1. Midenize posalı yiyecekler yükleyin

Yemek yerken doygunluk hissinin oluşabilmesi için mide hacminin yeterli besinle dolması gerekir. Bunun sağlanabilmesi de ancak posa içeriği yüksek yiyeceklerin tüketilmesiyle mümkün olabilir. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda posalı yiyecekleri tercih etmeden sadece et yemek, tüketiminin haddinden fazla olmasına ve mide sorunlarının ortaya çıkmasına yol açabilir. Buna engel olmak için yemeğe çorba ile başlamak ve sonrasında etin yanında mutlaka sebze ve salata tüketmek önemli.

2. Bol bol probiyotik tüketin

Kurban Bayramı’nda ağır yemeklerin daha çok tercih edilmesiyle doğru orantılı olarak, sindirim sistemine yardımcı probiyotik bakterilerden faydalanmak önemli. Hazmı zorlaştıran besinlerin midede oluşturacağı sindirim sorunlarının önüne geçmek için probiyotik bakteriler bakımından zengin yoğurt, kefir ve ayran tüketilebilir. Ancak bu besinlerden alınan probiyotik miktarı hem vücudun günlük ihtiyacını karşılamaya yetmez hem de var olan probiyotikler mide asidinden olumsuz etkilenip kayba uğrar ve bağırsaklara az bir miktarı ulaşabilir. Buna engel olmak ve bağırsak mikroflorasını düzenlemek için doktorun önerisiyle probiyotik takviyelerden faydalanılabilir.

3. Bir tutam kimyonla mideniz rahatlayabilir

Tabii ki her baharat midenizi rahatlatmaz. Ancak kimyon, zerdeçal ve karabiber aşırı tüketilmediği sürece sindirime yardımcı olan baharatlar arasında. Bayram yemeklerini bu baharatlarla tatlandırmak hazmı kolaylaştırabilir. Ancak yine de baharatları fazla tüketmek mideye zarar verebildiğinden ölçüyü kaçırmamakta fayda var.

4. Nane yaprağı çiğneyin

Hem taze hem de kuru nane mideyi ve bağırsağı rahatlatırken, şişkinlik sorununun giderilmesine de yardımcı olur. Buna ek olarak güçlü bir mikrop öldürücü ve bulantı giderici görevi de görür. Yemeklerden sonra taze nane yapraklarını çiğneyerek üzerine 1 bardak su içmek ya da 1 çay kaşığı kuru naneyi 1 fincan kaynar suyla demleyerek tüketmek hazımsızlık hissini önemli ölçüde giderir.

5. Yemekten 2 saat sonra su için

Etin içeriğindeki en yoğun besin öğesi olan protein, sindirimi sırasında “üre” adı verilen atık maddeyi açığa çıkarır. Fazla et tüketimiyle vücutta biriken ürenin uzaklaştırılması için bol su tüketmek gerekir. Bu yüzden bayram boyunca günde 2–2,5 litre su içmeyi atlamamak önemli. Ancak yemek sırasında içilen su hazımsızlığa yol açabilir. Bu nedenle yemeklerden 1,5–2 saat sonra su tüketimini artırmak daha sağlıklı. Suyun dışında soda da sindirimi kolaylaştıran içecekler arasında. Ancak “Ben şimdi yiyim; sonra bir soda içerim, geçer” düşüncesine kapılıp ölçüyü kaçırmayın.

6. Mide yanmasına papatya çayı

Özellikle yemek sonrası mide kasılmaları şikayetine karşı papatya, hem bağırsak hem de mide sorunlarına karşı etkili. 1 bardak kaynamış suya eklenerek içilen 1 çay kaşığı kurutulmuş papatya; hem mide asidinin yemek borusuna kaçması sonucu oluşan mide yanmasını önler hem de midede oluşan iltihap ve tahrişin giderilmesine yardımcı olur.

7. Şişkinlik için rezene

Rezenenin hazımsızlık nedeniyle oluşan gaz problemlerini hafifletici etkisi bulunur. Yemeklerden sonra bir fincan içilebilecek rezene çayı, oluşan şişkinliği ve hazımsızlığı gidermeye yardımcıdır.

8. ‘Rahatlayacağım’ derken kafein yüklenmeyin

Yeşil çay da hazımsızlık için önerilen etkili bitki çaylarından biri. Aynı zamanda şişkinlik sorununa da iyi gelen yeşil çay ağır yemeklerden sonra sindirim sisteminde rahatlama sağlar. Ancak unutulmaması gereken; yeşil çayın kafein içerdiği. Bu nedenle çarpıntı problemi olanların ve kafein hassasiyeti olanların yeşil çayı dikkatli tüketmesi gerekir.

9. 'Kahvaltı kavurmasız olmaz’ diyorsanız…

Herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı aileler için oldukça önemli. Gün içinde hazımsızlık ve mide rahatsızlıkları yaşamamak adına günün ilk öğünü olan kahvaltı sırasında da doğru seçimler yapmak gerekir. Kahvaltıda kızartılmış hamur işleri ya da yağlı pastane ürünleri yerine tam buğday, çavdar ya da kepekli undan yapılmış ev yapımı poğaça veya börek tercih edilebilir. Kurban Bayramı’nda yapılan kahvaltılarda kavurma yemek mutlaka yaptığınız bir ritüel olmasın. Ama illa da yiyeceğim diyorsanız dikkat etmeniz gereken en önemli şey; o gün yeni kesilmiş et yemek yerine mutlaka önceden kesilip dinlendirilmiş bir eti, yağ eklemeden pişirmek. Bayram kahvaltısında sadece kalorili ve yağlı gıdalar değil, C vitamini ve posa açısından zengin yeşil yapraklı sebzeler, domates ve biber gibi söğüş sebzeler de tüketmeniz önemli.