Yazı İçeriği

Kurban Bayramı’nda midenizi koruyun

1. Kurban eti nasıl saklanmalı?

2. Kurban eti nasıl pişirilmeli?

3. Kurban eti ne zaman tüketilmeli?

4. Kurban eti ne kadar yenmeli?

5. Bayram ziyaretlerine dikkat

6. Mangal mı, kavurma mı?

7. Et çiğ kalmasın

8. Kurban etini iyi çiğneyin

9. Su ve ayran için

10. Karbonhidratı abartmayın

11. Yiyip oturmayın, hareket edin

Kurban Bayramı’nda midenizi koruyun

Kurban Bayramları tüm ailenin bir araya geldiği, önemli günlerdir. Bu günlerde kurulan şahane sofralar bayram günlerinin olmazsa olmazlarıdır. Ancak tabii ki bayram sofrasının baş tacı olan kavurma ve birbirinden lezzetli diğer yemeklerin yer aldığı şölen tadındaki sofralara otururken her zamankinden daha temkinli olmak gerekir. Bayramda artış gösteren mide ve sindirim sistemi problemlerinden korunmak için nelere dikkat etmek gerekir? İşte Kurban Bayramı için uyarılar ve öneriler…


1. Kurban eti nasıl saklanmalı?

Kurban etinin yiyeceğiniz şekillerde porsiyonlara ayırın ve derin dondurucuya koyun. Ayrıca özellikle yazın çözdürmek istediğiniz eti, buzdolabında ya da mikrodalga fırında çözdürmeyi tercih edin. Zira dışarıda çözdürülen etler mikroorganizmaların hızla üremesine neden olur.  Çözdürdüğünüz etin hepsini pişirin ve çözdürdüğünüz eti tekrar dondurucuya koymayın.

2. Kurban eti nasıl pişirilmeli?

Kurban etini, hayvan kesildikten sonra pişirmeyin. Etin en az 24 saat dinlendirip yumuşamasını bekleyin. Kesilen eti daha serttir ve bu nedenle sindirimi zorlar. Dinlendirişmiş eti yavaş ve kısık ateşte kendi suyu ile pişirin, bu esnada iç yağ ve kuyruk yağı da koymayın.

3. Kurban eti ne zaman tüketilmeli?

Kurban etini yine kırmızı et gibi geç saatte tüketmeyin. Sindirimi zor olan kırmızı eti, hazımsızlık ve şişkinlik olmaması için akşam yemeklerinde değil, öğle yemeklerinde yiyin.

4. Kurban eti ne kadar yenmeli?

Bayram diye et yemeyi abartmayın. Günde 100-150 gramdan (örneğin yaklaşık 3-4 köfte) daha fazla et yemeyin. Ayrıca etin yanında pirinç pilavı, patates, börek gibi glisemik indeksi yüksek besinleri de tüketmemeye özen gösterin. Zira bayramda hazımsızlık ve kabızlık yakınmaları sık görülebileceğinden etin yanında sebze yemekleri ya da salata yiyin.

5. Bayram ziyaretlerine dikkat

Bayramda ev ziyaretlerinin uzaması, ikram olarak tüketilenlerin verdiği tokluk hissiyle gün içindeki öğünler kayar. Böyle olunca akşam yemekleri de geç saatler de yenir. Ancak geç saatlerdeki yemek, reflüyü tetikleyebilir. Akşam yemeği ile yatmanız arasında en az 3 saat olmasına dikkat edin.

6. Mangal mı, kavurma mı?

Eti mangalda yapmak ya da kavurma olarak tüketmek, Kurban Bayramı’nın önemli ritüellerinden biri olarak görülür. Kavurmayı ne kahvaltıda ne de geç saatteki akşam yemeklerinde yemeyin. İlla eti mangalda pişirecekseniz yakmayın. Mangalda yanmış et mide, pankreas ve kalın bağırsak kanseri için risk oluşturabilir.

7. Et çiğ kalmasın

Yanmış et ne kadar zararlıysa, çiğ ve az pişmiş etler de zararlı. Zira bu etlerle sindirim kanalına hayvanlardan bazı hastalıklar bulaşabilir. Paraziter hastalıklar, tenyazise (halk arasında abdest bozan ya da şerit) neden olabilir. Bu nedenle eti iyi pişirdiğinize dikkat edin.

8. Kurban etini iyi çiğneyin

Sindirim ağızda çiğneme ile başlar. Lokmalarınızı ne kadar iyi çiğnerseniz ve yemeğinizi ne kadar yavaş yerseniz, sindiriminiz o kadar kolaylaşır. Böylelikle beyinde tokluk hissi daha hızlı meydana gelir. Reflü, hazımsızlık, gaz sancıları, kabızlık yakınmaları ve kilo alımına karşı eti iyi çiğneyin.

9. Su ve ayran için

Yemeklerde etin yanında gazlı içecekler ve şeker içeriği yüksek meyve suları tüketmeyin. Bu içecekler reflüyü tetikleyebilir, kan şekerini yükseltir, ayrıca hazımsızlık ve şişkinliği artırabilir. Bunların yerine su ve ayran için. Alkol da sindirim sistemindeki savunma mekanizmasını bozarak reflü, hazımsızlık, şişkinlik ve bağırsak alışkanlıklarında değişime neden olabilir. Yine bayram ikramlarından çay ve kahveyi de abartmayın. Ortalama 2-2,5 lt su içmeye özen gösterin. Ancak suyu da öğünlerinizde değil, öğün aralarında içmeyi tercih edin. Zira yemeklerle içilen fazla su reflüyü tetikleyebilir.

10. Karbonhidratı abartmayın

Baklava, revani, kadayıf ve börek gibi yiyecekler Kurban Bayramı’nda da ikram edilir. Ancak bu tatların birer karbonhidrat olduğunu unutmayın. Bu yiyecekleri günde sadece 1 porsiyon kadar tüketin ve akşam saatlerinde yemeyin. Hazımsızlık, şişkinlik ve reflü gibi sıkıntıların önüne geçebilirsiniz.

11. Yiyip oturmayın, hareket edin

Özellikle uzun bayram tatillerinde zaten yiyip oturup yatmayın. Günde en az 30-45 dakika tempolu yürüyüş yapın. Böylece sindirim sisteminizi rahatlatarak kilo alımını engellemiş olursunuz. Bayram sıcak yaz günlerinde denk geldiğinde hijyen sorunu daha büyük problem yaratabilir. Zira hijyen uygulamaları iyi olmayan şartlarda hazırlanmış yiyecekler sağlınızı tehdit eder. Ayrıca yemeninin ölçüsünü kaçırmayın. Daha önceden reflü, gastrit ve huzursuz bağırsak sendromu gibi teşhis aldıysanız Kurban Bayramı’nda sizi rahatsız eden yiyecekleri tüketmeyin. Şikayetleriniz devam ederse bayramdan sonra mutlaka gastroenteroloji doktoruna gidin.