Yılbaşında kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gerekenler
Yılbaşı denince akla ilk gelen şeylerden biri, yılbaşı sofrasıdır. Normal zamanlara kıyasla yılbaşı sofralarında çeşitli yemekler, alkollü-alkolsüz çeşit içecekler, tatlılar, tuzlular ve yemişler bulunur. Ancak yılbaşı gecesinde lezzetli yemekleri tüketirken çok dikkatli olmak gerekir. Çünkü yemek ile içkinin aşırı ve kontrolsüz tüketimi sağlıklı olan kişilerde bile hazımsızlık ve reflü gibi durumlara neden olabilirken; diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı, gastrit ve ülser gibi kronik sağlık sorunu olan kişilerde; hipertansif kriz, mide kanaması, şeker koması ve kalp krizi gibi son derece ciddi tablolarla sonuçlanabilir. Yapılan araştırmalar da yılbaşı gecesi aşırı yeme içmeye bağlı sorunlarla acil servislere başvurularda artış yaşandığını gösteriyor. Kronik hastalığı olanlara yılbaşı sofrası için yaşamsal öneme sahip öneriler…
Diyabet hastalarının şeker kontrolü şart
Diyabet hastalığında glukoz (kan şekeri) kontrolü çok önemli. Yılbaşı sofralarında tüketilen tatlılar ve alkollü içecekler kan şekerinde dalgalanmalara yol açar. Kan şekerinin aşırı yükselmesine bağlı olarak hastalarda bilinç kaybı ve komaya kadar gidebilen sorunlar ortaya çıkabilir.
Bu tatlardan uzak durun
Diyabet hastasıysanız tatlı ve alkol tüketimini sınırlandırmaya özen gösterin. Özellikle şerbetli veya hamur tatlılarından, çikolata ve şekerlemelerden kaçının. Mutlaka tatlı tüketecekseniz, sütlü olanlarını tercih edin. Bol bol su içmeyi de ihmal etmeyin. Çay, kahve ve diğer içecekleri şekersiz tüketmeye devam edin. Alkolü de mutlaka sınırlandırın, çünkü alkol diyabet hastalarında hem kan şekerini yükseltip, hem de vücudu susuz bırakarak iki yönden zararlı etkilere yol açar.
Gastrit, ülser ve reflü hastaları midenizi doldurmayın
Gastrit, ülser ve reflü şikayeti olan hastalarda, özellikle asitli gıdaların yoğun alımı ve midenin aşırı doldurulması sonucunda; hazımsızlık, karın ağrısı ile reflü şikayetlerinde artış görülür.
Yağ ve alkolle aranıza mesafe koyun
Özellikle asitli içeceklerden, yağlı-salçalı gıdalardan, kızartmalardan kaçının. Aşırı koyu çay ve kahve de mide şikayetlerini artırabilir. Bu nedenle çayı açık içmeye özen gösterin. Alkollü içecekler, özellikle de yüksek alkol oranı olanlar gastrite yol açtığı için bu tarz içeceklerden uzak durun. Reflünüz varsa, yeme-içmeyi yatma saatinden en az 3 saat önce sonlandırın.
Kalp krizini davet etmeyin
Yılbaşı yemeklerinde özellikle aşırı tuzlu gıdalar tansiyonu yükselterek ani hipertansif ataklara neden olabilir. Aşırı yağlı gıdalar ise, kardiyovasküler hastalığı olanlarda damar tıkanıklığı ve kalp krizine davetiye çıkarabilir.
Tuzdan tansiyon fırlamasın
Özellikle yağlı ve tuzlu gıdalardan kaçının. Yemeklerin yağsız, özellikle etlerin kendi yağında pişmiş olmasına dikkat edin. Yemeklere dışarıdan tuz eklemeyin, tuzluğu masadan kaldırın. Özellikle hipertansiyon hastaları tuzlanmış salamura gıdalardan, tuzlu konserveler ve turşudan kaçınmalı. Çünkü tek bir salatalık turşusu bile, bir insanın bir günlük tuz ihtiyacını karşılayacak kadar tuz içerir.
Gut atakları tetiklenebilir
Gut hastalığı, aşırı protein tüketimi ile ortaya çıkan ve ataklarla seyreden bir hastalık. Yılbaşı gecesi gibi başta çeşitli etlerin, aşırı proteinli gıdaların bol miktarda tüketildiği sofralardan sonra gut atakları tetiklenebilir. Bu da hastaların yaşam kalitesini bozabilir.
Proteinde ölçüyü kaçırmayın
Yılbaşı günü de bol bol su içmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca yılbaşı yemeğini özellikle et, balık gibi yüksek proteinli gıdalar, deniz ürünleri, süt ve süt ürünlerini günde 60-70 gramı geçmeyecek kadar protein alacak şekilde sınırlandırın. Yılbaşı da olsa alkollü içeceklerden de uzak durun.