Koronavirüs besinlerden bulaşır mı?
Koronavirüs, Covid-19 hastalığına neden olmasının yanı sıra kişileri psikolojik olarak da tedirgin eder. Sosyal mesafe, evden çıkamama, Covid-19’a yakalanma korkusu gibi durumlar ruh sağlığı üzerinde sorunlar yaratır. Bu korkuyla birlikte hijyen konusunda da çeşitli önlemler alınmalıdır. Ancak yer yer bu önlemler abartılabilir. Koronavirüsün bulaşma yolları dikkate alınarak el hijyeninin sağlanması gibi önlemlerin yanı sıra besinlerin de hijyeni önemsenmeli. Besinler koronavirüsün bulaşma yollarından biri olmasa da; tüketilen besinlere veya besinlere değen yüzeylere virüs bulaşmışsa bunlara dokunulduğunda bulaşma ve dolayısıyla Covid-19 riski artar. Koronavirüse karşı besinleri hazırlama ve tüketme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler…
1. Önce ellerinizi yıkayın
El hijyeni koronavirüse karşı korunmada ilk önlemdir. O nedenle ister yıkama ister yiyecekleri yerleştirme nedeniyle olsun, ellerinizden olası bir virüs bulaşma riskine karşılık, yiyeceklere dokunmadan önce, ellerinizi uzmanların önerdikleri şekilde 20 saniye boyunca yıkayın.
2. Çiğ besinleri elledikten sonra ellerinizi yıkayın
Çiğ besinlere temas ettikten sonra, ellerinizle yemeye hazır yiyeceklere dokunmayın. Ellerinizi mutlaka el yıkama kurallarına uygun olacak şekilde yıkayın.
3. Kaç derecede mikroorganizmalar yaşayamaz?
Et, tavuk ve sebze gibi besinlerin içlerini iyice pişirdiğinizden emin olun. Zararlı mikroorganizmaların yok olmaları için besinlerin her yüzeyinin 70 °C’ye ulaşması gerekir. Pişirme sıcaklığını ölçen özel termometreler kullanabilirsiniz.
4. Dışarıdan yemek yemeyin
Dışarıdan hazır yemek almak yerine, mümkün olduğunca evde hijyenik koşullara dikkat ederek hazırlamış olduğunuz yemekleri tercih edin.
5. Poşetlere de virüs bulaşabilir
Marketten satın aldığınız paketli gıdalar, su şişeleri veya alışveriş poşetlerine de virüs bulaşmış olabilir. Bu nedenle tükettiğiniz besinlerin bu yüzeylere temas etmediğinden emin olun. Bu yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.
6. Sebzeleri ve meyveleri nasıl temizlemeli?
Çiğ tüketeceğiniz sebze, meyve gibi besinleri akan suyun altında iyice yıkadıktan sonra tüketin. Roka, maydanoz ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeleri de suda bekletip, ardından akan suyun altında yıkamanızda yarar var.
7. Ambalajlı gıdaları tercih edin
Açıkta satılan tüm yiyeceklerden kaçının. Bunun yerine kapalı ambalajlı, orijinal paketli ve pastörize besinleri tüketmenizde fayda var.
8. Emin değilseniz suyu kaynatın
İçtiğiniz suyun hijyeninden emin değilseniz mutlaka kaynatarak tüketin.
9. Mutfak malzemelerinin hijyenini de sağlayın
Besinleri hazırladığınız yüzeylerin, kullandığınız kapların, yemekleri pişirdiğiniz ve sakladığınız yerlerin hijyeninden emin olun.
10. Her saat mutfak camlarını açın
Koronavirüs de diğer virüsler gibi kapalı ortamlarda daha kolay bulaşabildiği içi mutfağınızı da her saat başı 10’ar dakika havalandırmayı alışkanlık haline getirin.