Yazı İçeriği

Meyveler ve sebzeler bağışıklık sistemini güçlendiriyor!

1. Patates yerine bal kabağı püresi

2. Antioksidan zengini sebze: Ispanak

3. Renkli bir öğüne ne dersiniz?

4. Karnabaharla zayıflarken sağlık depolayın

5. Pırasayı bol limonlu pişirin

6. 3 tanesi 1 dilim ekmeğe eşdeğer

7. Çeyrek ayva tüketin

8. Portakal suyu yerine portakal

9. Kendine has antioksidan içerir

10. Salatalarınızı Brüksel lahanasıyla zenginleştirin

Meyveler ve sebzeler bağışıklık sistemini güçlendiriyor!

Sonbaharla birlikte havalar soğuyunca hastalıklar da kapıyı çalmaya başlar. Soğuk havalar iyice bastırmadan hastalıklara karşı önlem almak gerekiyor. Kış boyu hastalanıp yataklara düşmek istemezsiniz değil mi? O halde beslenmenize dikkat etmelisiniz. Bağışıklık sisteminizin gücüne güç katmak istiyorsanız, her biri birbirinden faydalı sebze ve meyveleri tüketin. Doğal vitamin kaynağı olan sebzeleri ve meyveleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin. Sofralarınızı güçlü antioksidan olan meyveler ve sebzelerle renklendirin. Sonbahardan itibaren kış boyunca tezgahlarda görebileceğimiz mevsim sebze ve meyvelerin faydaları...


1. Patates yerine bal kabağı püresi

Süper besinler listesinin başlarında yer alan bal kabağı, güçlü bir antioksidan olan beta karotenin zengin bir kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmayıp, göz sağlığını koruyarak katarakt oluşumunu engeller. Cilt sağlığını da korurken kanser riskini azaltır. Bal kabağı, lif içeriği yüksek olması nedeniyle uzun süre tok kalmaya yardımcıdır. Aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenlediği için kabızlıkta da tüketimi iyileştirici etki gösterir. Bal kabağını çorba şeklinde ya da et yemeklerinin yanında patates püresinin yerine püre olarak tüketebilirsiniz. Yemekler dışında bal kabağının kendi şeker oranından faydalanılarak şeker ilavesiz tatlısını yapabilir ya da kahvaltılarınız için şekersiz marmeladını hazırlayabilirsiniz.

2. Antioksidan zengini sebze: Ispanak

Lutein, betakaroten, C vitamini ile beraber birkaç çeşit antioksidan içeren ıspanak, aynı zamanda folikasit ve demir deposudur. Bu zengin içeriğiyle ıspanak, bağışıklık sistemini destekleyen sebzeler içinde ön sırada gelir. Yüksek potasyum sayesinde kan basıncını düşürür. Yüksek miktarda pürin bazı içerdiğinden gut hastalığı olanların kontrollü bir şekilde tüketmeli gerekir.

3. Renkli bir öğüne ne dersiniz?

Pancar, zengin karotenoid, folat ve çinko içeriğiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, soğuk algınlığı ve kansere karşı koruyucu etki gösterir. Tek başına yenilebileceği gibi salataları renklendirme amaçlı da kullanılarak da antioksidan etkisinden yararlanılabilir. Pancarı ara öğünde peynirle beraber tükettiğiniz takdirde tok tutabilir. Böylelikle hem lezzet hem de görüntü açısından sizi mutlu eden bir ara öğün elde edebilirsiniz.

4. Karnabaharla zayıflarken sağlık depolayın

Sülfaran bileşikleri içeren, vitamin ve mineral deposu olan karnabahar, yüksek antioksidan kapasiteye sahip sebzelerden. Lif içeriği de oldukça yüksek olan bu sebze, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olduğu için diyabeti olanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir. Yüksek potasyum içeriğiyle de kan basıncını dengeler. Karnabahar, düşük kalorili olması nedeniyle zayıflama diyetlerinde baş tacıdır. Karaciğer, böbrekler ve bağırsaklarda detoks etkisi yaratarak toksin atımına kolaylık sağlar.

5. Pırasayı bol limonlu pişirin

Soğangiller ailesinden gelen pırasa, antioksidan vitaminlerden A ve C vitaminlerini içermekle kalmayıp, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren flavonid ve gallik asiti yüksek oranda içerir. Bol limon ekleyerek pişirdiğiniz pırasa, C vitamini içeriği daha da arttığından immün sisteminizi iyileştirir. Ancak “Kokusuna tahammül edemiyorum, sevmiyorum” diyorsanız pırasayı salatalarınıza soğan yerine doğrayarak tüketebilirsiniz.

6. 3 tanesi 1 dilim ekmeğe eşdeğer

Kokusu ve tadıyla kışın vazgeçilmezlerinden kestane, yüksek lifi sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Ancak kestanenin karbonhidrat içerdiği unutulmamalı. Bu nedenle kestaneyi kontrollü tüketin. 3 adet kestane, ortalama 1 dilim ekmeğe eşdeğer. Kestane magnezyum, demir ve kalsiyum da içerir. Potasyum açısından da zengin olan bu besin, kan basıncının ayarlanmasına yardımcı olur.

7. Çeyrek ayva tüketin

A ve C vitamini açısından zengin ayva, magnezyum ve potasyum içerir. Kansere karşı koruyucu olan ayva, potasyum içeriğiyle ise kan basıncını dengeler. Antioksidan etkisi yüksek olduğundan bağışıklığı güçlendirirken soğuk algınlığına karşı koruyucu etki gösterir. Çözünür liflerden pektini yüksek oranda içerir, böylece kan kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar. Sindirim sistemini rahatlatmaya yardım eder. Ayvanın kendisi iri ve ağır olduğu için ortalama 300-400g’a denk gelebilir. ¼ oranında bir ayva 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.

8. Portakal suyu yerine portakal

A vitamininin ön maddesi olan beta karoteni ve C vitaminini içeren portakal, bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirerek, gribal enfeksiyonlara karşı kalkan oluşturur. Yüksek lifli yapısıyla uzun süre tok kalmayı sağlar. Diyet yapan kişilerin portakal suyu tüketiminden ziyade portakalı yemeleri, lifinden de yararlanmalarını sağlayarak tokluk sürelerini uzatır. Ayrıca 1 bardak portakal suyu, 2-3 portakaldan oluştuğu için de fazla kalori alınmasına neden olur.

9. Kendine has antioksidan içerir

Yüksek antioksidan kapasitesi olan nar, punicalagin adlı kendine özel bir antioksidan içerir. Fenolik bileşiklerle C vitamini kaynağı olan bu meyve, bağışıklık sistemini güçlendirir, kansere karşı koruyucu etki gösterir. Damar tıkanıklığı oluşmasının önüne geçerken tansiyon düşürücü etki ile kalp damar sağlığını korur. Yeşil çaydan kat kat yüksek antioksidan içeren bu meyvenin, aynı zamanda yaşlanma karşıtı yani anti-aging etki de bulunur.

10. Salatalarınızı Brüksel lahanasıyla zenginleştirin

Tüm lahana türleri gibi etkin kükürtlü bileşikler içeren Brüksel lahana, güçlü bir antioksidan kaynağı sebzedir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip Brüksel lahanası, yüksek lif içeriğiyle bağırsakların çalışmasını düzenler. Düşük kalorili olduğu için diyet yapan kişiler için de uygun bir sebzedir. Salataları farklılaştırmak amacıyla ya da et yemeklerinin yanında garnitür olarak servis edilebilir.