8 adımda ‘kış kiloları’nı kendinizden uzak tutun

Kış aylarının gelmesiyle birlikte pek çoğumuz kilo almaya başlarız. Bunun nedeni ise havanın soğumaya başlamasıyla birlikte alışkanlıklarımızın değişmesi. Soğuk havaların gelmesiyle birlikte daha az hareket ederiz, yağlı ve karbonhidrat bakımından zengin yiyeceklere yöneliriz. Havaların kapanmasıyla beraber güneş ışığından daha az yararlanabiliriz. Kış aylarında kilo almayı önlemenin yolları…


1 8

Kilonuzu korumak için su için

Havalar soğudukça terleme oranımız azalır. Kaybettiğimiz su miktarının azalması da susama refleksimizi yavaşlatır. Ancak hücrelerimizin çalışmaları için yeterli düzeyde su alabilmesi çok önemli. Çünkü su hem vücudumuzun çalışması hem de toksik öğelerden arınması için şart. Bu yüzden pratik olarak aldığınız 1 kkal enerji başına 1 ml su veya kilogram başına 30 ml su içmeye özen gösterin. Örneğin; bu değer 70 kg ağırlığında bir kişi için 70 x 30 = 2100 ml’dir.

2 8

Açlık halinde vücudunuzu dinleyin

Hepimiz 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde beslenmek zorunda değiliz. Ancak açlık durumlarında vücudumuzu dinlememiz çok önemli. Özellikle 4 saatten uzun süren açlıklarda, kan şekerimiz düşmüşse, yediğimiz ilk öğünle beraber insülin seviyemiz de hızla yükselebilir. Artan insülin seviyesi de özellikle bel ve karın bölgesi yağlanmasıyla sonuçlanır. Özellikle öğle ve akşam yemekleri arasında, proteinden zengin (tam buğday ekmeğe beyaz peynirli tost veya meyve ile beraber tüketeceğimiz bir yoğurt) bir ara öğün yapmak hem akşam yemeklerinde fazla enerji alımının önüne geçer hem de metabolizmanızın çalışmasına destek olur.

3 8

Kolay pişen besinleri tercih edin

Unutmayın; kolay pişen kolay sindirilir. Özellikle amacınız kilo vermek ise kırmızı et, tavuk, balık gibi hayvansal protein kaynaklarını öğlen tüketmeye özen gösterin. Çünkü proteinlerin sindirimi karbonhidratlara göre uzun sürer. Akşam saatlerinde ise sebze ağırlıklı beslenmeniz sindirim sisteminizi rahatlatır ve ertesi güne daha dinlenmiş kalkmanızı sağlar.

4 8

Yeşil çay kan şekerini yavaşlatır

Özellikle ana öğünlerden sonra içilen yeşil çay, karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerinizin hızla yükselmesinin, dolayısıyla insülin seviyenizin de hızla artmasının önüne geçer. Ayrıca içerisindeki antioksidanlar sayesinde vücutta oksidatif stres oluşumunu azaltarak kilo kaybına destek olur. Tansiyon probleminiz yoksa günde 2 fincan yeşil çay içmeye gayret edin.

5 8

Günde 2 bardak yoğurt ya da kefir

“Sağlıklı bağırsak, sağlıklı insan” demektir. Yoğurt ve kefir, içerdikleri yararlı bakteriler sayesinde sindirim sisteminizin daha düzenli çalışmasına destek olur. Özellikle zararlı bakterilerin yararlı bakterilere göre daha baskın olduğu bağırsak florasında obezite ve tip 2 diyabet riski artar. Bu yüzden günde 2 su bardağı kadar yoğurt veya kefir mutlaka tüketmeye çalışın.

6 8

Yemeklerinizi baharat ile lezzetlendirin

Bazı besinler içerdikleri moleküller sayesinde metabolizmamızın hızlanmasına destek olur. Özelikle kırmızıbiber içerdiği kapseisin sayesinde yağ yakımına yardımcıdır. Ayrıca taze öğütülmüş karabiberin yağ hücrelerinin büyümesini yavaşlattığına dair yapılan çalışmalar da mevcut. Herhangi bir mide probleminiz yoksa, yemeklerinizi tuz ile değil, kırmızıbiber, karabiber, zencefil ve zerdeçal gibi baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz. Böylelikle sodyum (tuz) tüketimini kısarak vücutta ödem riskini azaltırsınız. Ayrıca baharatların antioksidan özelliklerinden yararlanarak yemeklerinizin lezzetine de lezzet katmış olursunuz.

7 8

Bu hormon tokluk verir

Vücudun hormonal dengesinin düzenlenmesi ve iştah regülasyonunun sağlanması adına uyku en elzem etkenlerden biri. Özellikle uykuda salgıladığımız leptin hormonu, gün içinde tokluk merkezimizi uyararak gereğinden fazla enerji alımının önüne geçebilir. Uyku ihtiyacı yaşa ve bireysel özelliklere göre değişse de günde ortalama 7-8 saat kadar uyumaya özen gösterin.

8 8

Bazal metabolizmanızı hızlandırmak için egzersiz

Vücudu çalıştıran ve metabolizmamızı hızlandıran ana etken, kas oranımızın yüksek olması. Kas; vücudun enerji harcamasını artırarak kilo alımının önüne geçebilir. Hipotiroidi gibi hormonal bir hastalığınız yoksa, kas oranınızı artırarak bazal metabolizma hızınızı artırmanız mümkün. Bu yüzden kaslarınızı çalıştırmak için mutlaka düzenli olarak egzersiz yapmalısınız.