Kırmızı et tüketirken bunlara dikkat!
En kaliteli protein kaynaklarından biri olan kırmızı et tüketiminde miktar gözetiyor musunuz? Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriği fazla olduğu için miktarına dikkat ederek tüketilmesi gerekir. Haftada üç gün kırmızı et tüketiliyorsa ikişer gün de tavuk ve balık tüketilmesi faydalı olur. Ölçülü olmaya çalışırken pişirme yönteminde de bir dikkatli olunmalı. Kırmızı eti haşlamak yerine haşlama ya da ızgara gibi sağlıklı yöntemleri tercih etmelisiniz. Kırmızı etin günlük tüketiminin üç köfte büyüklüğünü aşmaması, etin çoğunlukla ızgara, fırında, haşlama veya sebze yemeklerinin içerisinde tüketilmesi sağlıklı.
Yağsız et tercih edilmeli
Özellikle tansiyon hastaları, diyabeti olanlar, kolesterolü yüksek kişiler ve kilo problemi olanların etin mümkün olduğunca yağsız kısımlarını tercih etmesi, ayrıca eti pişirirken de ilave yağ kullanılmaması gerekir. Aksi halde kırmızı et, mide problemlerinden kansere dek birçok soruna yol açabilir. Gastrit, ülser, reflü gibi sindirim problemi olanların özellikle dikkat etmesi gerekir.
Kırmızı etteki demiri C vitamini ile buluşturun
Bir başka çok önemli nokta da etteki demirin vücut tarafından emiliminin yüksek olması için yanında mutlaka C vitamini içeren besinlerle tüketilmesi. Örneğin limon ilaveli yeşillikler ve limon ilaveli içecekler. Böylece hem etin içerisindeki demir emilimi artar hem de besin çeşitliliği sağlanarak dengeli bir öğün oluşturulur. Özellikle sivri biber, maydanoz, kivi, portakal, limon gibi C vitamininden zengin sebze ve meyveler kırmızı ette bulunan demirin emilimini artırarak vücuttaki kullanımı kolaylaştırır. Ayrıca etin yanında sebze ve salata tüketimi posa alımını artırarak tokluk hissi yaratır ve sindirim için büyük fayda sağlar.
Eti mutfak tezgahında çözdürmekten kaçının
Etin çözdürme işlemi ise kesinlikle güneş ışığı altında ve mutfak tezgahında yapılmamalı. En sağlıklı çözdürme yöntemi, tüketilecek kadar etin buzdolabında sıfır derece bölümü veya mikrodalga fırınlarda çözdürülmesi. Eti buzluğa koyarken de tüketilecek porsiyonlar ölçüsünde bölerek saklamaya dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde tümünü birlikte çözmek gerekecektir ki bu da bakteri üretimine neden olur. Çözülen miktarın tümü mutlaka tüketilmeli, yeniden buzdolabına koyulmamalıdır.
Kırmızı et yemekleri dolapta kaç gün dayanır?
Pişirilmiş etin nasıl olsa pişirildiğini düşünerek gerek sebze yemeğinin içinde gerekse sadece kızarmış veya haşlanmış et olarak buzdolabında uzun süre bekletilmesi de zararlı. Zira bakteri üremesine yol açar ve sağlığa zarar verir. Pişmiş etlerin en fazla 2-3 gün içerisinde tüketilmesi şart.
Sakatat neden yenmemeli?
Sakatat ise yüksek miktarda kalori içerdiğinden özellikle kalp hastaları uzak durmalı. Tek neden bu da değil. Sakatat olarak adlandırılan organ etlerinin içeriğinde barındırdığı doymuş yağ oranları ve hayvanın organlarında birikebilen toksik faktörler insana da nüfuz edebilir. Bu nedenle tüketimi önerilmez.