Et alırken bunlara dikkat!
Kırmızı et ve beyaz eti yeterli miktarda tüketmek sağlık açısından önemli. Yine de et, balık ve tavuk satın alırken, saklarken ve pişirirken dikkat etmemiz gereken önemli noktalar var. Bu besinleri doğru seçmemiz çeşitli hastalıklardan korunmak için önemli. Şarbon, bağırsak parazitleri, tüberküloz, salmonella ve deli dana gibi hastalıklar hayvanlardan insanlara geçen ciddi hastalıklar arasında yer alıyor. Et satın alırken, soğuk depolarda muhafaza edildiğinden emin olmalısınız. Bozulmuş et, tavuk ve deniz ürünleri besin zehirlenmesine neden olacağı için alışverişte mutlaka dikkatli olun. Besin etiketini okumayı alışkanlık haline getirin. Satın alınan besinlerin son kullanma tarihleri, kaç derece sıcaklıkta, kaç gün saklanabileceğini kontrol edin.
Kırmızı et nasıl seçilir?
Kırmızı renkte olmayan, kahverengiye dönmüş, lekelenmiş kırmızı etlerden uzak durmak gerekir. Çünkü bu, etin bozulduğuna işaret eder. Kıyma haline getirilmiş kırmızı et buzdolabında 1 günden fazla bekletilmemeli. Parça kırmızı etler ise 2-3 gün bekletilebilir. Kırmızı et daha uzun süre saklanmak istenirse kullanılacak miktarlarda paketlenip derin dondurucuda 3-6 ay kadar saklanabilir.
Kırmızı et pişirilirken su kaybı olmamalıdır. Su kaybı kırmızı eti kurutur ve lezzeti olumsuz etkiler. Bağ dokusu az olan biftek, bonfile gibi kırmızı etler ızgara, fırın ya da döküm tavalarda kuru ısıda pişirmeli. Bağ dokusu fazla olan kırmızı etler ise kuşbaşı veya kıyma halinde ve nemli ısıda pişirilerek kırmızı etin yumuşaması sağlamak gerekir. Yüksek ısı ile yanmış kırmızı etlerde protein ve enerji kaybı olurken; çok yüksek sıcaklıkta (ateşte yakın temas, kızgın yağda kızartma gibi) pişirilen kırmızı etlerde kanserojen maddeler oluşur.
Beyaz et nasıl seçilir?
Sağlıklı tavuğun rengi açık ve mavimsi beyazdır. Renk koyu sarıya doğru gittikçe sağlıksızlaşır. Eğer bozulma meydana gelmişse, renk ve kokuda değişiklikler olur. Tavuk eti uygun şartlarda saklanmazsa çok kolay bozulabilir ve besin zehirlenmesine neden olabilir. Satın alırken mutlaka ambalajlı olmalı, ambalajında herhangi bir hasar- yırtılma olmamalı ve raf ömrünü aşmamış olmalı. Alındıktan sonra ya hemen pişirmek, ya da buzdolabında saklamak gerekir. Buzdolabında 0 ila +4 derecede son kullanma tarihine kadar, derin dondurucuda ise -18 °C'de 1 ay süreyle saklanabilir. Satın alınan donmuş ürünler mutlaka derin dondurucuda muhafaza edilmeli, açıkta değil buzdolabında çözülmesi beklenmeli. Çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı. Tavuk eti için ızgara, rosto veya fırında pişirme rahatlıkla uygulanabilir. En sağlıklı pişirme yöntemi kapalı olarak kendi saldığı su ile pişirme yöntemidir
Balık nasıl seçilir?
Balık sudan çıktığı anda canlılığını kaybeder. Eğer hemen pişirilmeyecekse buz içerisinde saklamak gerekir. Taze balığın; gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızımsı pembe, pullar ve yüzgeçleri diri, kasları sert ve esnek durumdadır ve kokusu yoktur. Kaslara basıldığı zaman parmağın bıraktığı iz hemen düzelir. Satın alınan balıklar temizlenmemişse hiç bekletilmeden hemen tüketilmeli. Temizlenmiş, ayıklanmış balıklar buzdolabında 1-2 gün bekleyebilir. Kısa süre içinde kullanılmayacaksa -18 derecede derin dondurucuda 3-6 ay saklanabilir. Genellikle yağlı balıklar ızgara, fırın ve buğulama olarak pişirilirken, az yağlı olan balıklar için kızartma işlemi daha uygundur. Ancak kızartma ile B vitaminlerinde ve omega-3 yağ asitlerinde kayıplar oluşabilir.