Kiraz Sapı Çayı Ne İşe Yarar?
Kiraz yazı müjdeleyen bir meyvedir. Tadı ile herkesin neredeyse karnı ağrıyana kadar severek yediği bu meyve, sağlığa faydaları da öne çıkar. Kiraz, gülgiller familyasından bir meyvedir ve anavatanı Güney Kafkasya ve Kuzey Anadolu kabul edilir. Türkiye’de en çok Marmara ve Ege Bölgeleri’nde yetişir. Anemi hastaları için kan hücrelerini arttırıcı gücü sebebiyle kiraz yenmesi tavsiye edilir. Yine büyüme çağındaki çocukların da aynı nedenle kiraz yemesi sağlanmalıdır. Kiraz, sadece meyvesi ile fayda sağlamaz. Besin açısından zengin olan kirazın sapı da kurutulup çay olarak tercih edilir. Kiraz sapı A, C ve E vitaminlerince zengindir. Kiraz sapı çayı faydası buradan gelir. Kiraz sapı çayı, güçlü bir idrar söktürücü olmanın yanında böbrek taşlarının temizliğinde ve idrar yolları enfeksiyonunun engellenmesine fayda sağlar.
“Kiraz sapı çayı ne işe yarar?” diye düşünüldüğünde kirazın faydaları ile ilgili bilgiler akla gelir. Düzenli tüketim sonrası vücutta bulunan ödemi atmaya yardımcı olan, idrar yolları üzerinde gelişebilecek olan enfeksiyonlara karşı koruma sağlayan kiraz sapı çayı, aynı zamanda böbrek taşlarının önlenmesinde ve vücuttan atılmasında da son derece etkilidir. Doktor veya diyetisyen kontrolü dışında kullanılması önerilmeyen kiraz sapı çayının kan sulandırıcı etkisinden dolayı bazı rahatsızlık ya da hastalık durumlarında risk oluşturabileceğinden tüketiminde dikkatli olunmalıdır.
Kiraz Sapı Çayı Faydaları Nelerdir?
Kiraz sapı çayı faydaları şöyle sıralanabilir:
- Böbrek ve idrar yollarının temizlenmesine iltihap oluşumunu engelleyerek yardımcı olur.
- İdrar yollarında oluşabilecek enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
- Vücudun ödemden arınmasını destekler.
- Toksinlerin uzaklaşmasını sağlayarak detoks görevi görür.
- İçeriğinde bulunan potasyum sayesinde doğal idrar söktürücüdür.
- Leke, sivilce, siyah nokta gibi cilt sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
- Düzenli tüketim sonrasında böbrekte kum ve taş oluşmasını engeller.
- Doğru tüketildiğinde stres ve depresyon gibi konularda fayda göstererek uykuya dalmayı kolaylaştırır.
- Yağ ve selülite karşı vücuda direnç metabolizması sağlar.
- Regl döneminde hormon değişiklikleriyle birlikte meydana gelen şişkinlikleri ve ağrıların azalmasında etkili rol oynar.
Kiraz Sapı Çayı Zayıflamaya Yardımcı mıdır?
Kiraz sapı çayı, zayıflama ile birlikte anılır. Özellikle zayıflamaya çalışan pek çok kadın tarafından kiraz sapı çayı içilir. Kiraz sapı çayının zayıflattığı iddiasının bir dayanağı vardır. Bu da; kiraz sapı çayı içerisindeki besin değerleri ve bileşenler sayesinde ödem atılmasını desteklediğinden metabolizmayı canlandırarak kilo vermeyi hızlandırabilmesidir. Bilinmelidir ki kiraz sapı çayı zayıflatma konusunda diyetisyen kontrolünde diyet yapma kadar doğrudan bir etki göstermeyebilir.
Kiraz Sapı Çayı Zararları Nelerdir?
Her besinde olduğu gibi kiraz sapı çayının kontrolsüz tüketimi metabolizmaya zarar verebilir. Kiraz sapı çayı zararları aşırı tüketildiğinde ortaya çıkar. Kiraz sapı çayı tüketimi beslenme uzmanı kontrolüne bırakılması gereken bir konudur. Özellikle kan sulandırıcı ve idrar söktürücü tesiri yüksek olan kiraz sapı çayını günde en fazla bir bardak ile sınırlandırılmak son derece önemlidir. Fazlası sağlık problemlerine neden olabileceği gibi aşırı tüketimi durumunda vücutta bulunan suyun atılmasını hızlandırarak dehidrasyona (sıvı kaybı) sebebiyet vermesi istenmeyen sonuçlar arasındadır. Kiraz sapı çayının başka ürünlerle de karıştırıp tüketilmemesi gerekir. Kiraz sapı çayı ve soda karışımı gibi tariflerine itibar edilmemelidir.
Kiraz Sapı Çayı Nasıl Tüketilmeli?
Kiraz sapı çayı tüketimi için belirli bir zamanda bahsetmek doğru olmaz. Çünkü kiraz sapı çayı, gün içinde istenildiği zaman tüketebilir. Ancak kiraz sapı çayının ödem atıcı ve idrar söktürücü içeriği bu çayın, aç karnına içilmesinin genel bir tavsiye olduğu bilinir.
Kiraz Sapı Çayı Nasıl Demlenir?
Aktarlarda bulunabilen kiraz sapını kendiniz de aldığınız kirazın saplarını iyice yıkayıp kuruttuktan sonra elde edebilirsiniz. Kiraz sapı çayı tarifi şöyledir:
- Suyu kaynatın.
- 1 yemek kaşığı kiraz sapını kaynatılan suyun içine ekleyerek 5-10 dakika demlemeye bırakın. Demleme işlemini kaynatmadan yapın.
- Ilıdıktan sonra kiraz sapı çayını tüketilebilirsiniz.
Mide hassasiyet sorunu yaşayan kişilerin beslenme uzmanlarına veya doktorlarına danışarak kiraz sapı çayını tüketmeleri önerilir.