Kefir nasıl yapılır?
Kefir, Kafkasya’da yaygın olarak tüketilir ve halk arasında ‘gençlik iksiri’ olarak bilinir. Süte doğrudan kefir tohumlarının eklenmesi sonucu bazı yararlı bakteri ve mayaların fermantasyonu sayesinde oluşan kefir, fermente süt ürünleri içerisinde yoğurttan sonra en çok bilinen süt ürünlerinden birisi. Kefirin sıklıkla tüketildiği Kafkasya bölgesi, tüberküloz, kanser ve sindirim bozukluğu gibi hastalıklara fazla rastlanmaması ve ortalama insan ömrünün 110-130 seneye ulaşmasıyla bilinir.
Kefir kaç kalori?
Ferahlatıcı ve hafif ekşimsi tadı olan kefirin, akıcı kıvamda, homojen ve parlak bir görünümde olması gerekir. Kefir tanelerinin kalitesini, kullanılan süt, mayalama süresi ve soğuk ortamda muhafaza edilmesi faktörleri belirler. 1 su bardağı kefir yaklaşık 80-110 kalori arasında enerji içerir. Ancak bu rakam yapıldığı süt ve yağ oranına bağlı olarak değişebilir.
Kefirin faydaları
Kefirin düzenli olarak günde 200-250 ml’ye eşdeğer olan 1 su bardağı oranında tüketiminden maksimum fayda sağlanır. Sütteki tüm besin maddelerini içerdiğinden dolayı beslenme değeri yüksek bir süt ürünü olan kefirin faydaları şöyle sıralanabilir:
- B12 vitamini ve diğer B grubu vitaminler sayesinde kan yapımına destek olur.
- Hafızayı güçlendirir.
- Kalp hastalıklarına karşı da koruyucu özellik taşır.
- Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını korur
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- İyi bir biotin kaynağı olarak sağlıklı saçlar ve güzel bir cilde sahip olmayı sağlar.
- Vücutta fazla tuz tutumunu önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde de etkilidir.
- İyi bir probiyotik kaynağı olarak sindirim sisteminin düzenlenmesinde antibakteriyel etki yaratır. Yapılan son çalışmalarda probiyotiklerin bağırsak florası sağlığına olumlu etki ettiği, sağlıklı bağırsak florasının da kilo kaybına destek olduğu ifade ediyor.
- Sinirleri yatıştırıcı ve depresyondan kurtulmada destektir. Tüketim sonrasında hafif bir gevşeme ve uyku hali verir. Kefirin depresyonu azaltıcı etkisi, triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olmasına bağlanır.
- Kefir ayrıca, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, halsizliğe de iyi gelir.