Keçiboynuzu Nedir?
Keçiboynuzu (Ceratonia Siliqua) veya harnup, baklagiller familyasından olup gelen bir ağaçtır. Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişen keçiboynuzu ağacının keçiboynuzu adı verilen bakla görünümlü meyveleri hep lezzetli bir atıştırmalık hem de sağlıklı bir besindir. Keçiboynuzunun yaygın kullanılan bir diğer adı ise harnuptur.
Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?
Kalpten kansere, diyabetten hipertansiyona kadar pek çok hastalıktan sağlıklı ve dengeli beslenme sayesinde korunabiliriz. Sağlıklı beslenmede mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken bitkiler arasında keçiboynuzu da bulunur.
Keçiboynuzunun içerdiği çözünmez posa, polifenoller ve taninler ile sağlığa olumlu etkileri bulunur. Özellikle antioksidan özelliğiyle de kalp-damar sağlığına yarar sağlar. Keçiboynuzunun faydaları…
Kalsiyum Deponuzu Doldurun
Potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir minerallerinden zengin olan keçiboynuzunun, toplam posa miktarı yüksek. Çözünür ve çözünmez posa içeriği dışında iyi bir kalsiyum kaynağı olarak özellikle kadınlar ve çocuklar tarafından tüketilmesi daha da önem taşır. Kadınların ilerleyen yaşlarda kemiklerinde kalsiyum kaybı olduğu için osteoporoza (kemik erimesi) karşı önlem alınmasını sağlayan keçiboynuzu, çocukların kemik gelişiminde de kalsiyum depolarını doldurmaya yarar.
Kabızlığı Önler
İçeriğinde bulunan çözünmez posa, bağırsak ve sindirim sistemine de olumlu etkiler sağlar. Vücuttaki suyun tutulmasını sağlayarak bağırsak içinde besinlerin hareket etmesine yardımcı olur. Sindirilemez bir özelliği olması nedeniyle bağırsakların süpürgesi görevini görür, dışkıya yumuşatarak hacim kazandırır. Böylece kabızlığı önler. Süte kakao yerine keçiboynuzu unu koyup içebilirsiniz.
Kansere Karşı Savaşı Destekler
Keçiboynuzu önemli miktarda yoğunlaştırılmış tanen içerir. Suda çözünebilen bu polifenoller, kanser ve diğer ciddi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilecek antikanserojenik ve antimutajenik özelliklere sahiptir.
Kalp-Damar Sağlığını Korur
Kan kolesterol düzeyinin normalin üzerinde olduğu durumda düzenli olarak keçiboynuzu unu tüketilmesi üzerine yapılan bir çalışmada, kan kolesterol düzeyi ve LDL kolesterolü (kötü kolesterol) üzerine olumlu sonuçlar elde edildi. Yapılan çalışma gereği, kan kolesterol düzeyi normalin üzerinde olan kişiler 2 ay boyunca çiğ şekilde 10 gram keçiboynuzu unu tüketti. Su, süt veya yoğurda katılarak keçiboynuzunun 2 ay tüketilmesi sonucunda değerlerin normale döndüğü gözlendi. Buna benzer yapılan çalışmalar, keçiboynuzunun kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerde de koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılabildiğini gösterir. LDL kolesterol ve total kolesterolü düşürmeye yardımcı olduğundan dolayı hiperlipideminin azalmasını sağlar, kanı temizleme özelliği bulunur ve damar tıkanıklığı riskini azaltır.
Öksürük Tedavisinde de Kullanılır
Keçiboynuzunun sindirim sistemi ve kalp-damar sağlığının yanı sıra başka faydaları da bulunur. Keçiboynuzunun bu faydaları şöyle sıralanır:
- Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler.
- Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılır.
- Akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır.
- Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir.
Glisemik indeksi Düşük Bir Besindir
Şeker içeriği yüksek bir gıda olan keçiboynuzu, içerdiği yüksek miktarda suda çözünmeyen diyet lifi dolayısıyla glisemik indeksi düşük gıdalar sınıfında yer alır. Bu nedenle diyabeti ve insülin direnci olan kişiler porsiyon kontrolü sağlayarak tüketebilirler.
Keçiboynuzu Nasıl Tüketilir?
Keçiboynuzu taze ve kurutulmuş haliyle bütün olarak tüketilebilir. Sert yapısı nedeniyle bu şekilde tüketilmesi bazı kişiler için zor olabileceğinden ülkemizde yaygın şekilde pekmezi yapılarak da tüketilir. Keçiboynuzu pekmezi keçiboynuzunu uzun süre saklamak için de iyi bir yöntemdir.
Keçiboynuzu pekmezini kahvaltılarda ekmeğe sürerek, 2-3 tatlı kaşığını geçmemek kaydıyla doğrudan içerek ya da sütle karıştırıp tüketebilirsiniz. Ayrıca yoğurda katarak ya da tahinle karıştırarak da yiyebilirsiniz. Keçiboynuzunun bir diğer kullanım şekli ise tatlılarda şeker yerine , unlu yiyeceklerde de keçiboynuzu unu olarak kullanılmasıdır. Keçiboynuzunun çay ve kahve formlarını da deneyebilirsiniz.
Keçiboynuzu Ununu Nasıl Tüketebilirsiniz?
Keçiboynuzunun son yıllarda öne çıkan hali ise un formudur. Keçiboynuzu ununu tatlılarda ya da hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Smoothie yapımında kullanacağınız keçiboynuzu unu, içeceğinize ayrı bir lezzet katabilir. Keçiboynuzu ununu tüketme yollarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ekmek yapımında,
- Brownie’lerinize,
- Keklerde,
- Kurabiye yapımında,
- Krep yapımında,
- Pudinglerde
- ve Smoothie’lerde.
Keçiboynuzu tozunu kakao kullandığınız tüm besinlerde sağlıklı bir alternatif olarak kullanabilirsiniz. Kafein içermeyen keçiboynuzu kakaoya göre çok daha sağlıklı bir besindir. Kafein kaygı, susuzluk, uykusuzluk ve huzursuzluk gibi yan etkilere neden olabilir.
Kakao örneğinde olduğu gibi keçiboynuzu ununu, çikolata içeren tariflerde çikolata yerine kullanarak sofralarınızdaki tüketim miktarını artırabilirsiniz.