Kalbi Koruyan Baharat Çeşitleri
Türkiye’de Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği günlük 6 gram tuzun yaklaşık 2-3 katı tüketiliyor. “Peki ama yemekleri tatsız tuzsuz mu yiyeceğiz?” diyorsanız, bir önerimiz var! Yemekleri tuz yerine baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz. Üstelik bazı baharatlar kalp sağlığına da önemli katkı sağlar. Kalp damar hastalıkları tüm dünyada en önde gelen ölüm sebebi. Oysa yapılan araştırmalar, sağlıklı yaşam tarzı değişikliğiyle kalp damar hastalıklarından ölüm riskinin yüzde 70’lere varan oranda azaltılabileceğini gösteriyor. Kalp damar sağlığı için alınabilecek en etkili önlemlerden biri ise tuz tüketimini kısıtlamak. Çünkü fazla tuz tüketimi hipertansiyona, bunun sonucunda da kalp damar hastalıklarına yol açar. Yapılan araştırmalar, günlük 1 gram tuz kısıtlamasının bile kalp krizi riskini yüzde 3, felç riskini de yüzde 5 oranında azalttığını ortaya koyuyor. Günlük tuz tüketiminin yarıya indirilmesi ise çok daha büyük bir etki göstererek kan basıncında 10 mmhg’lik ek düşme sağlar. İşte tuzun zararlarına karşık kalp sağlığını koruyan baharatlar…
1. Biberiye
Özellikle et yemeklerini tatlandırmak için rahatlıkla kullanılabilirsiniz. Bu baharat vücutta mevcut iltihabi reaksiyonların etkisini azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunur. Aynı zamanda doğal antioksidan etkisi de genel sağlığa fayda sağlar.
2. Safran
Safranla özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Antioksidan özelliği olan safran damar yapısını korur ve vücuttaki iltihabi reaksiyonu azaltır. Bunların yanı sıra kolesterolü düşürücü etkisi de mevcut.
3. Kekik
Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kekik, antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisiyle damar sağlığının korunmasına katkıda bulunur. Bu baharatın kolesterol düşürücü etkisi de bulunur.
4. Kişniş
Et yemeklerini lezzetlendirebileceğiniz kişniş, bağışıklık sistemini güçlendirip, hazımsızlığa iyi gelmesinin dışında kan kolesterol seviyelerini düşürür ve hipertansiyon kontrolüne katkı sağlar.
5. Kimyon
Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltır. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlar ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapar.
6. Zencefil
Sebze yemekleri ve fırınlanmış balık yemeklerini tatlandırır. Vücudun direncini arttıran zencefilin antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisi var. Bu baharat, damar duvarları üzerinde olumlu etki yaparak tansiyonun kontrolünü de kolaylaştırır.
7. Sumak
Salata ve sebze yemeklerinde kullanılan sumak kan şeker seviyesinin düşmesine fayda sağlar. Bu sayede damarlar şekerin zararlı etkilerinden korunmuş olur.
8. Nane
Hem et, hem sebze yemeklerini tatlandıran nane antioksidan etkisiyle damarları korur. Kalp ritminin ve kan basıncının düzenlenmesinde faydalı olur. Bunların yanı sıra stres giderici ve vücuda rahatlık verici etkisi de var.
9. Karabiber
Çorbaların vazgeçilmezi olan karabiberde de antioksidan ve iltihap azaltıcı etki mevcut. Karabiber ayrıca yağ hücrelerinin yıkımını artırarak kilo vermeyi de kolaylaştırır.
10. Limon tozu
Yemeklerinize ayrı bir tat katan limon tozu antioksidan etkisiyle damar yapısını korur. Limon tozunun aynı zamanda tansiyon düşürmeye katkı sağlamak gibi önemli bir etkisi de var.
11. Tarçın
Tarçın ülkemizde daha çok tatlılarda kullanılsa da, Uzak Doğu mutfağına ilgi duyanların yemeklerde vazgeçemedikleri bir baharat. Tarçının aynı zamanda kolesterol ve kan şekerini düşürücü etkisi de var. Günlük 1 çay kaşığı tüketildiğinde kalp damar sağlığına da katkıda bulunur.
12. Sarımsak tozu
Önemli bir antioksidan olan kuru sarımsak soframızın vazgeçilmez baharatlarından. Sarımsak tozu yemeklere lezzet katmasının yanı sıra kan basıncının kontrolünde de yarar sağlar.
13. Zerde
Zencefil gibi antioksidan ve iltihap azaltan etkiye sahip olan zerdeyle özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren bu baharat, damar duvarlarını koruyarak yüksek tansiyon kontrolüne de yardımcı olur.