Hazımsızlık neden olur?
Çok sık rastlanan sorunlardan biri olan hazımsızlık, sindirim organlarının sağlıklı çalışmaması nedeni ile ortaya çıkar. Hazımsızlık midede ağrı, gaz, ekşime, yanma ve geğirme gibi belirtilerle kendini gösterir. Kötü beslenme alışkanlıkları, kızartma ve ağır yağlı yiyecekler, alkol, sigara, aşırı çay-kahve tüketimi, hızlı yemek ve stres hazımsızlığın en büyük tetikleyicilerini oluştururken, mide ve bağırsak ülseri, gastrit, mide salgısındaki değişiklik de hazımsızlığın diğer nedenleri arasında yer alır. Ancak pek çoğumuzun bilmediği hazımsızlığa neden olan bir etmen daha var… Az su içmek! Özellikle kış mevsiminde içilen su miktarı yaz aylarında daha azdır. Kışın terleme olmadığı için daha az susuzluk hissedip, daha az su içmek sindirim organlarını da yavaşlatır. Oysa su tüketimi, mideden bağırsaklara ve beyine kadar tüm organların sağlıklı faaliyeti için gerekli. Yetersiz su tüketimi özellikle bağırsak hareketlerinde yavaşlamaya neden olarak kabızlığa ve hazımsızlığa neden olabilir.
Hazımsızlık için…
- Yemekleri yavaş ve iyice çiğneyip tüketin.
- Çok sıcak ya da soğuk besinlerden kaçının.
- Sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.
- Çay-kahve ve asitli gıdaların tüketimini azaltın.
- Aşırı baharatlı, yağlı besinlerden uzak durun.
- Özellikle yatmadan önce bir şeyler yemeyin.
- Fazla kilolarınızdan kurtulun.
- Stresi yönetmeyi öğrenin.
Ne kadar kafein alınmalı?
Fazla miktarda kafein tüketiminin sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkileri var. Günlük 350 mg kafeinden fazlasını tüketmek, midede asit salgısının artmasına neden olurken, reflüyü tetikleyebilir.
Soğuk meyve ve sebze hazımsızlık nedeni
Aşırı sıcak ya da soğuk besinler sindirim sistemine daha fazla yük getirir ve bu da midede hazımsızlığa ve rahatsızlıklara neden olur. Özellikle sıcak ve soğuk sıvılar yerine ortam ısısına uygun sıcaklıkta sıvı tüketmek, meyveleri de buzdolabından çıkar çıkmaz yemeyip bir süre bekletmek hazımsızlık ve diğer mide sorunlarına karşı önemli.