Hamilelikte beslenme kritik önemde
Hamilelikte beslenmenin önemi büyüktür. Doğru beslenme, sağlıklı bir hamilelik sürecinin önemli ayaklarından biridir. İşte hamilelikte beslenme konusunda yapılmaması gereken önemli hatalar…
1
8
Kahvaltı yapmadan güne başlamak
Hamilelikte beslenme sürecinin ilk ve en önemli adımlarından biri güne mutlaka kahvaltıyla başlamaktır. Kahvaltı gece uzun süren açlıktan sonra günün en önemli öğünüdür. Kahvaltı yapmazsanız gün içerisinde kendinizi yorgun ve halsiz hissedersiniz. Kan şekerinizdeki ani iniş ve çıkışlar da bebeğinizin yeterli enerji almasını engeller.
Doğrusu: Kahvaltınızda tam buğday ekmeği, yumurta, peynir ve mevsim yeşillikleri olmasına özen gösterin.
2
8
İki kişilik beslenmek
Yapılan çalışmalar; anne adayının yeterli ve dengeli beslendiği takdirde hamileliğin 20. haftasına kadar ek bir enerji alımına gerek olmadığını gösteriyor. Bu nedenle hamilelikte beslenmenizi ayarlarken “İki kişilik beslenmeliyim” gibi düşünüp ihtiyacınızdan fazla yemeyin. Fazla kilo almanız erken doğum tehdidine neden olmanın yanı sıra bebeğin ileriki yaşlarda diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara yatkınlığının artmasına neden olur. Aldığınız kilolar sizde de yüksek tansiyon, hamilelik şekeri ve vücutta yağlanma gibi olumsuz sonuçlar oluşturur.
Doğrusu: Hamilelik döneminde ideal kilo alımınız 11 – 15 kilo aralığında olmalı. Bunun için hamilelikte beslenmenizin yeterli ve dengeli olmasına dikkat edin.
3
8
Alkol almak
Hamilelikte beslenme konusunda kritik önemdeki konulardan biri de alkol kullanımıdır. Anne karnında aşırı alkole maruz kalan bebeklerde büyüme geriliği, gelişim ve öğrenme bozukluğu, hiperaktif davranışlar ile irdeleme yeteneğinde zayıflık gibi problemler oluşabilir. Üstelik hamilelik döneminde alkol tüketimiyle ilgili güvenli bir doz miktarı da belirtilmez.
Doğrusu: En doğrusu hamileliğiniz boyunca hiç alkol almamak ve bebeğinizi riske atmaktan tamamen kaçınmak.
4
8
Kahve tüketimini abartmak
Hamilelik döneminde kahve tüketiminizi abartmayın. Çünkü kafein plasenta aracılığıyla bebeğinize geçer. Bebeğinizin kafeini metabolize etme yeteneği ise oldukça azdır. Anne karnında fazla miktarda kafeine maruz kalan bebeklerin beyin gelişiminin olumsuz etkilendiği yönünde çalışmalar var. Kahve, kolalı-gazlı içecekler, siyah çay, yeşil çay, kakao, çikolata ve enerji içecekleri kafein içerirler.
Doğrusu: Hamilelikte beslenme sürecinde eğer kahveden vazgeçemiyorsanız günde 1 Türk kahvesi veya hazır kahve ile kahve tüketiminizi sınırlandırın.
5
8
Hamilelikte beslenme listesinde işlenmiş ürün bulundurmak
Sucuk, salam ve sosis gibi besinler oldukça lezzetliler ve bu tür besinlere karşı istek hamilelik döneminde artabilir. Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için toksik olabilir.
Doğrusu: Hamilelikte besleme listenizden sucuk, sosis, salam gibi şarküteri ürünlerini çıkartın. Eğer canınız çok çektiyse bildiğiniz ve güvendiğiniz bir kasaptan aldığınız sucuğu yakmadan pişmesine dikkat ederek ayda 1-2 kez yiyebilirsiniz.
6
8
Kalori hesabı yapmak
Hamilelikte beslenme planınızı ayarlarken yapmamanız gereken şeylerden biri de kalori hesabıdır. Pek çok anne adayı günlük enerji alımını tutturmak ve bu sayede kilo alımını kontrol edebileceğini düşünerek kalori hesabı yapar. Hamile bir anne adayı günde 1800 – 2000 kalorilik enerjiye ihtiyaç duyar. Ancak bunu tüm besin gruplarını tüketerek almalısınız. Örneğin; öğle yemeğinde hamburger menü ile alacağınız 800 kaloriyi, ızgara et, salata ve bulgur pilavı ile de alabilirsiniz. Ya da 1 adet çikolatadan alacağınız 200 kalori yerine ara öğünde 1 tost yemek sizin için daha doyurucu ve besleyici olacaktır.
Doğrusu: Hamilelikte beslenme sürecinde yediklerinizin kalorisinden çok kalitesi önemli. Bu nedenle kalori hesabı yapmak yerine sağlıklı yemek seçimleri yapın.
7
8
Hamilelik dönemindeki beslenme sürecinde öğün atlamak
Yoğun iş veya sosyal yaşam telaşında kimi zaman öğün atlanabilir. Ancak unutmayın ki hamilelikte kan şekeri seviyeleri çoğunlukla düşmeye meyilli olur. Bebeğiniz sizin kan şekerinizden beslenir. Aslında yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz enerjinin tamamını neredeyse kan şekerinden (glikoz) alıyoruz. Kan şekerinizin normal düzeyde olması bebeğiniz için yeterli enerji olduğunun göstergesidir. Eğer hamilelikte beslenme sürecinde öğün atlarsanız kan şekeriniz düşer ve bebeğiniz ihtiyacı olan enerjiyi alamaz.
Doğrusu: Hamilelikte beslenme düzeninizi sık aralıklarla yiyecek şekilde programlayın. Öğünlerinizi 3 saatte bir olacak şekilde tüketin.
8
8
Hata: Su içmeyi ihmal etmek
Bebeğinizin sürekli yenilenen bir amniyotik sıvı içinde yaşadığını düşünürsek hamilelikte beslenme düzeninizde bol sıvıya ve suya ihtiyacınız olduğunu söyleyebiliriz. Suyun en önemli görevi hücrelere besinlerin taşınmasını sağlamaktır. Bu sayede enerji elde eder ve yaşamımızı sürdürürüz. Bunun yanında suyun vücut ısısının dengelenmesi, besinlerin emilimi ve sindirimi, açığa çıkan toksik maddelerin uzaklaştırılması gibi görevleri de var. Hamilelikte beslenmeniz sırasında yeterince sıvı tüketmezseniz bu işlevler etkin bir şekilde yerine getirilemez, beraberinde kabızlık ortaya çıkabilir. İşte tüm bu yaşamsal nedenlerden dolayı bol miktarda sıvı almalısınız.
Doğrusu: Günde 2-3 litre kadar sıvı alımı önerilir. Sıvı ihtiyacınızı su, çorba, ayran, komposto, taze meyve suyu gibi içeceklerden karşılayabilirsiniz.