Hamilelik ve doğum çatlakları neden olur?
Kadınlarda estetik kaygıların ilk nedeni fazla kilolarsa, ikinci nedeni de hamilelik ve doğum çatlakları. Özellikle doğum sonrası göğüs bölgesinde, karında ve kalçalarda görülen bu çatlaklar nedeniyle pek çok kadın kendisini kötü hisseder. Oysa çatlaklar tedavi edilebilir. ‘Fraksiyonel lazer’ yöntemi bu yöntemlerden biridir. Çatlaklar, sadece hamilelikte değil, hızlı bir şekilde kilo alıp verenlerde, vücut geliştirmeyle sporu yapanlarda ve ergenlik döneminde görülebilir. Ameliyatsız bir yöntem olan fraksiyonel lazer, sadece çatlakların giderilmesinde değil, ameliyatsız yüz gençleştirme operasyonlarında da kullanılır.
Cilt çatlakları nasıl oluşur?
Cildimiz üstte epidermis, altta dermis tabakasından oluşur. Epidermis, derideki büyüme veya genişleme sonucu hızlı bir şekilde kendini adapte edebilir ancak alttaki dermis tabakası hızlı bir büyümeye maruz kaldığında bağ dokuları ve kolajen lifleri kopar. Sonuç olarak biz bu hasarı, deri yüzeyinde çatlaklar olarak görürüz. Ortaya çıktığında pembe-kırmızı rengindeki çatlaklar zaman geçtikçe gri bir renge döner.
Fraksiyonel lazer hangi çatlaklara uygulanır?
Doğum yapmış kadınlarda, normal cilt çatlaklarından farklı olarak, karın bölgesinde iki farklı estetik sorun oluşabilir. Bunlar deri yüzeyinde oluşan çatlaklar ve daha alt katmanda kas kitlesinde gelişen çatlaklardır. Fraksiyonel lazer ile karında daha çok deri yüzeyinde gelişen hasar onarılmaya çalışılır. Daha alt katmandaki hasar, yani kastaki yırtılmalar, çatlaktan ziyade sarkma şeklinde olur. Bu sarkma dermatolojiden ziyade estetik cerrahinin alanına girer ve kişinin karın toparlama ameliyatı olması gerekebilir.
Çatlak inceyse…
Çatlakların giderilmesinde diğer bir önemli faktör ise genişliği ve geçmişi... Çatlak henüz yeni oluşmuşsa ve inceyse başarı oranının artar, genişledikçe olumlu sonuç alma ihtimali azalır.
Ne zaman ameliyat uygulanır?
Yaşlılığın etkileri cildimizde kırışıklıklar, lekeler ve sarkmalar şeklinde kendini gösterir. Kimileri anti-aging kremlere sarılır; kimi botoks, dolgu ya da estetik operasyonlarda çare arar. Aşırı cilt yaşlanmada estetik ameliyatlar önerilir. Ancak yoğun bir yaşlanma yoksa ‘noninvasiv’ yani ameliyatsız yöntemler tercih edilir. Kırışıklıkların azaltılmasında botoks, dolgu maddeleri enjeksiyonu gibi yöntemler de faydalı ancak kalıcı değildir. Yaklaşık 3-6 ay sonrasında etkileri ortadan kalkar.
Fraksiyonel lazer kaç seans uygulanır?
Fraksiyonel lazerde de alınan sonuçlar geçici değildir. Başarı oranı kişinin yaşı, yaşlılık belirtilerinin şiddeti ve cildinin reaksiyonu ile değişmekle birlikte önceki tabloya göre yüzde 50-70 arasında bir iyileşme görülür. Sadece iki grupta belirgin fark sağlanamaz. Onlar da yaşlılık belirtileri çok hafif veya tam tersi çok aşırı olanlar. Fraksiyonel lazer, yüz gençleştirmede ayda bir kez olmak üzere en az üç seans yapılabilir. Yaşlanma devam ettiği için daha sonra yılda bir kez tekrar edilebilir. Çatlaklarda ise belirgin bir azalma için 5-6 seans uygulanır.
Fraksiyonel lazer nasıl uygulanır?
Fraksiyonel lazerde, lazer ışınlarıyla derinin üst tabakası tahrip edilerek yeni cilt dokusu oluşumu tetiklenir. Her seansta 1-1.2 mm derinliğindeki deri, yüzde 20-25 oranında yakılır. Bu şekilde yeni bağ dokusu ve kolajen lifleri oluşması sağlanır. Fraksiyonel lazerde yapılacak bölgeye uyuşturucu kremler sürülerek 30-40 dk. beklenip uygulamaya geçilir. 20-30 dakikalık bir işlemin ardından cildin 5-6 gün dinlenmesi gerekir. Bu süreçte nemlendirici ve antibiyotikli kremler kullanarak bir süre sudan ve güneşten uzak durulur.