Yazı İçeriği

Göbek Yağlanması Nedir?

Göbek Yağlanması Neden Olur?

Göbek Yağları Nasıl Eritilir?

Göbek Eritme Egzersizleri

Göbek Eritme Diyeti

Göbek Yağlanması Nedir?

Göbek yağı, karın bölgesinin etrafında toparlanan iç ve dış alanlara yayılan yağlanmayı kapsar. Göbek yağının bir kısmı iç organların etrafında oluşur. Bu yağlanmaya viseral yağlanma adı verilir. Yağlanmanın diğer kısmı ise deri altında toplanan yağlardan oluşur ve subkutan yağlanma olarak adlandırılır. İç organların etrafını saran viseral yağlanma sağlık açısından daha fazla risk oluşmaktadır.

Göbek yağlanması insan sağlığı için zararlıdır çünkü yağlanma pek çok hastalığın oluşma riskini artırabilir. Bu olası hastalıklar arasında şunlar bulunur:

  • Kalp hastalıkları,
  • Kalp krizi,
  • Yüksek tansiyon,
  • İnme,
  • Tip 2 diyabet,
  • Astım,
  • Meme kanseri,
  • Kolon kanseri.


Göbek Yağlanması Neden Olur?

Göbek yağlarının oluşmasında yanlış beslenme alışkanlıkları ve egzersiz eksikliğinin dışında pek çok faktör bulunur. 
Aşırı göbek yağının yaygın görülen nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Düzensiz ve Sağlıksız Beslenme,
  • Yüksek Alkol Tüketimi,
  • Hareketsiz Yaşam Tarzı,
  • Stres,
  • Genetik Yapı.

Düzensiz ve Sağlıksız Beslenme

Hamur işi tatlılar, fast food türü yiyecekler, işlenmiş gıdalar, şekerlemeler, hazır meyve suyuları, şeker içeren gazlı içecekler kilo almanıza, metabolizmanızın yavaşlamasına, yağ yakma potansiyelinizin azalmasına neden olur. 

Özellikle fast food besinlerde ve hazır paketli gıdalarda bulunan trans yağlar vücutta iltihaba ve obeziteye neden olmaktadır. 

Proteinlerden yetersiz rafine karbonhidratlardan yüksek bir beslenme planı kilo alma riskinizi artırır. Yeterli protein tüketimi tokluk süresini uzatırken kalori alımını azaltıp göbek çevresi yağlarının oluşumunu engeller.

Yüksek Alkol Tüketimi

Yüksek miktarda alkol tüketimi göbek bölgesi yağlanmasını artırır. Aynı zamanda karaciğer rahatsızlıkları ile birlikte birçok sağlık sorununa neden olur.

Hareketsiz Yaşam Tarzı

Hareketsizlik özellikle göbek bölgesinde oluşan yağların depolanmasına neden olmaktadır. 

Stres

Stres altındayken kişilerde aşırı yeme davranışına bağlı olarak göbek yağlanması gözlenebilmektedir. 
Stres durumunda artan kortizol hormonunun yüksekliği metabolizmanın yavaşlamasına ve insülin direncine neden olarak göbek bölgesindeki yağlanmaların artışını tetiklemektedir. 

Genetik Yapı

Göbek bölgesinde oluşan yağlanmaları sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile birlikte genetik faktörler de etkilemektedir. 

Göbek Yağları Nasıl Eritilir?

Göbek yağlarının eritilebilmesinde birkaç faktörün etkisi vardır…

  • Beslenmenizi düzenleyin,
  • Alkol tüketimini azaltın,
  • Spor yapın,
  • Stres seviyenizi düşürün,
  • Düzenli uyuyun,

Beslenmenizi Düzenleyin

Sağlıklı ve dengeli beslenmek kilo vermeye destek olur. Şeker, yağ ve rafine karbonhidrattan uzak; sebze, meyve, protein ve kompleks karbonhidratlara ağırlık vererek daha sağlıklı beslenebilirsiniz.  

Alkol Tüketiminizi Azaltın

Alkol tüketimini azaltmak göbek bölgesinde oluşacak yağlanmaların önüne geçmeye yardımcı olur. 

Spor yapın

Düzenli olarak spor yaparak göbek yağlarınızı daha rahat eritebilirsiniz. 

Stresi Seviyenizi Düşürün

Stres hormonu olarak bilinen kortizol, kişinin iştahını etkiler ve daha fazla yemesine neden olabilir. Stres seviyenizi düşürmek için meditasyon ya da yoga yapmayı deneyebilirsiniz.

Uykuya Dikkat!

Uyku, ruh ve beden sağlığı açısından çok önemlidir. Düzenli ve kaliteli uykuyu hayatınızın rutini haline getirirseniz göbek yağlarından daha rahat kurtulabilirsiniz.

Göbek Eritme Egzersizleri

Düzenli ve yeterli egzersiz yapmak hem iç hem dış göbek yağlarınızın erimesini hızlandırır. Haftada 5 gün 30 dakika koşu ya da yürüyüş gibi egzersizler yapmak kalp ritminizi artırarak daha fazla yağ yakmanıza yardımcı olur.  Koşu ve yürüyüşün yanı sıra bisiklet sürerek ya da spor salonlarındaki kürek aletlerinden yararlanarak yağ yakımınıza katkıda bulunabilirsiniz. 

Bu tarz sporların yanı sıra günlük yaşantınıza hareket katmanız da yağ yakımınızı hızlandırabilir. Yürüme mesafesindeki yerlere yürüyerek gitmek, asansör yerine merdiven kullanmak, çocuklarınızla koşuşturmalı oyunlar oynamak, temizlik yapmak gibi küçük görünen hareketler daha hızlı yağ yakmanızı sağlar.

Göbek Eritme Diyeti

Bu yiyecekler yağ yakmanıza yardımcı olabilir:

  • Yağlı Balık,
  • Kahve,
  • Yumurta,
  • Yeşil çay,
  • Elma sirkesi,
  • Acı biber,
  • Yoğurt,
  • Zeytinyağı,

Yağlı Balık

Somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar içerisinde omega 3 yağ asitlerini bulundurur. Omega 3’ün kalp ve damar sağlığına katkılarının yanı sıra yağ yakımında da etkili olduğu bilinmektedir. Bunun yanı sıra kaliteli bir protein olan balık, daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Bu nedenle haftada iki porsiyon balık tüketimi beslenme açısından son derece önemlidir.

Kahve

Kafein içeriği ile kahve yağ yakmanıza katkıda bulunabilir. Araştırmalara göre egzersiz yapmadan bir saat önce kafein tüketen kişiler hem daha uzun süre spor yapabiliyor hem de kahve tüketmeyenlere kıyasla daha fazla miktarda yağ yakabiliyor. Öte yandan uykusuzluğa, gastrointestinal problemlere ve taşikardi gibi yan etkilere neden olabileceği için fazla kahve tüketilmemesi öneriliyor. Bu nedenle şekersiz kahve tüketiminizi günde 3 fincan ile sınırlayınız.

Yumurta

Önemi bir besin kaynağı olan yumurta içeriğindeki protein nedeniyle tokluk süresini uzatan bir besindir. Yapılan araştırmalar yumurta tüketiminin metabolizma hızını da artırdığını ortaya koymaktadır. Sabah kahvaltılarınızda 1 orta boy yumurta tüketmeniz gün içerisinde tokluk sürenizi uzatmaya ve yağ yakımınızı artırmaya yardımcı olur.

Yeşil Çay

Yeşil çay içeriğindeki önemli bir antioksidan olan EGCG (epigallokateşingallat), karın bölgesi yağlarının eritilmesine katkıda bulunur. Beslenmenize günde 2 fincan yeşil çay ekleyerek yağ yakımınızı artırabilirsiniz. 

Elma Sirkesi

Sirkede bulunan asedik asit yağ yakımını artırır. Herhangi bir gastrointestinal rahatsızlığınız yoksa salatalarınıza 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyerek yağ yakımınızı artırmaya katkıda bulunabilirsiniz.

Acı Biber

Acı biberde bulunan antioksidanlar hücre hasarından korunmanıza yardımcı olurken biberin içeriğindeki kapsaisin adlı antioksidan tokluğunuzu artırarak kilonuzu dengelemeye ve korumaya destek olabilir. Bu bileşen aynı zamanda kalori yakmanızı ve yağ kaybetmenizi sağlayabilir.

Yoğurt

Yoğurt güçlü bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Yoğurttaki yüksek protein miktarı yağ kaybını artırırken kaslarınızın korumasına yardımcı olur. Tokluk hissini artıran yoğurt sindirim sisteminizi de rahatlatır.

Zeytinyağı

En sağlıklı yağlar arasında yer alan zeytinyağının insan sağlığına pek çok faydası bulunmaktadır. Zeytinyağı tok tutmaya yardımcı olan hormonlardan biri olan GLP-1 salınımını uyararak tokluk süresini uzatabilir. Ayrıca zeytinyağının içeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri metabolizmanın hızlanmasına ve yağ yakımının artmasına katkıda bulunmaktadır. Salatalarınıza 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklemeniz hem salatalarınızın lezzetlenmesine hem de yağ yakımınızın artmasına yardımcı olacaktır.