Ginseng Ne İşe Yarar?
Tıpta kullanılan ilaçların hammaddesinin bitkiler olduğunu bilmeyen yoktur. Alternatif tıpta yüzyıllardır bitkilerin pek çok faydasının olduğu belirtilir. Modern tıp ise bazı bitkileri koruyucu ve destekleyici olması bakımında önemli sayar. Bunlardan biri de ginsengdir. Ginseng, birçok farklı yararı olduğuna inanılarak, alternatif tıpta yüzyıllardır kullanılan bir bitkidir. Botanik dünyasında ismi ‘Panax’ olan ginsengin; hafızayı güçlendirme, beyin fonksiyonlarını düzenleme, halsizlik ve yorgunluğa karşı iyileştirici etkiye sahip olduğu bilimsel çalışmalarda kanıtlanmıştır. Ginsengin üreme sağlığı ve nörolojik rahatsızlıklarda da faydalı olabileceği düşünülür.
Halsizlik Hissediyorsanız…
Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik gibi durumlarda ginseng kullanımı vücut direncini artırmaya yardımcı olurken, uzun süreli ginseng kullanımının bağışıklık sistemini düzenlediği ve güçlendirdiği çalışmalarda gösterildi. Ginseng, hafıza onarımı ve beyin fonksiyonlarını düzenlemede de kullanılan bir bitkidir.
Ginsengin Kullanıldığı Yerler
Olumlu etkileri sayesinde konsantrasyonu artırmaya yardımcıdır. Çalışma hayatında gün içerisinde konsantrasyon eksikliğinden yakınan bireyler ginsengden faydalanabilir. Ginsengin hafıza üzerine olumlu etkileri sayesinde “Nörolojik hastalıklarda ginseng kullanımı yararlı olabilir mi?” sorusunu doğurmuş ve bu konuda çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam ediyor. Alzheimer’ı olan kişilerde uzun süreli ginseng kullanımının algılamayı geliştirdiği düşünülür. Ayrıca, majör depresyonun tedavisinde yardımcı olabileceğine dikkat çekilir. Ancak, bu hastalıklarda ginseng kullanımının kesinlikle yardımcı olduğunu söyleyebilmek için daha çok çalışma sonucuna ihtiyaç vardır.
Kırmızı Ginseng
Kırmızı ginseng, ginseng bitkisinin ısıda bekletilmesi ile elde edilir. İşlem şöyle yapılır: 6 yaşındaki ginseng taze bir şekilde ve kabukları soyulmadan sıcak buharda yaklaşık 3 saat bekletilir. Bu işlemin ardından nem oranı yüksek bir ortamda kurumaya bırakılır. Kurumanın ardından ginseng kırmızı bir renge bürünür. Kırmızı ginsengin antioksidan etkisi daha yüksek olur.
Panax Ginseng (Kore Ginsengi)
Daha çok Kore bölgesinde yetiştirildiği için bu adı alan Kore Ginsengi en yaygın bilinen ginseng çeşidi. Ginseng bitkisinin içerisinde farklı türlerde ginsenosit etken maddesi bulunur. Panax Ginseng, içerisinde en fazla ginsenosit bulunan ginseng türüdür. Kore ginsenginin beyaz ve kırmızı olmak üzere iki farklı türü bulunur.
Amerikan Ginsengi (Panax Quinquefolius)
Amerikan ginsengi Kuzey Amerika’da yetişir. Kızılderililer tarafından şifasından yararlanmak için yaygın olarak kullanılan Amerikan ginsenginin yaprak ve meyveleri ile çay da yapılıyor. Dikkat ve hafıza artırıcı yönü öne çıkıyor.
Beyaz Ginseng
Ginseng bitkisi soyularak güneşin altında kurutulur. Buhar işlemi uygulanmadığı için etken madde seviyesi kırmızı ginsenge göre daha azdır.
Sibirya Ginsengi (Eleutherococcus Genticosus)
Ginseng ailesinden olduğu sanılsa da aslında Sibirya ginsengi adıyla bilinen bu bitki ginseng ile aynı türde değildir. Gösterdiği etkiler ise daha düşük olmakla beraber ginseng ailesi ile benzeştiği için ginseng adını alır.
Ginsengi Çay Olarak Tüketebilirsiniz
Ginseng farklı şekillerde tüketilebilir. Ginsengin kapsül formları tercih edilebileceği gibi ginseng kökü kullanılarak yapılan çayı da içilebilir. Ginseng çayı yapmak için; 1-2 gram ginseng kökünü kaynamış suya ilave ederek, 15 dakika bekletip için. Burada dikkat edilmesi gereken nokta; ginsengi yüksek miktarlarda kullanmamak. Ginsengi düşük miktarlarda uzun süre kullanmak önemlidir. Ginsengin faydasının görülebilmesi için en az 2-3 hafta kullanılması gerekir. Ginseng bunların dışında yağ halinde de kullanılabilir.
Diyabet İlacıyla Ginseng Kullanılır mı?
Ginsengin diyabeti olmayan kişilerde yemek sonrası kan şekerini düşürdüğü gösteriliyor. Ancak, diyabet hastası olan ve ilaç kullanan bireyler ginseng kullanırken mutlaka hekimine danışmalıdır. Ginseng diyabet ilaçları ile birlikte kullanıldığında kan şekerinde istenmeyen, ciddi düşüşlere neden olabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler de ginseng kullanımına dikkat etmeli ve mutlaka hekime danışmalı. Ginseng kan sulandırıcı etkiye sahip olduğu için kan sulandırıcı ilaçla birlikte kullanıldığında kanama riskini artırabilir.
Sahte Ginsenge Dikkat!
Gerçek ginseng; ‘Panax ginseng’ ve ‘Panax quinquefolius’ bitkisinin köklerinden elde edilir. Ginsengin olumlu etkileri nedeniyle ginseng olarak lanse edilen ancak gerçek ginseng olmayan ürünler piyasada satılıyor. Ginseng alırken mutlaka buna dikkat edin.