Yazı İçeriği

Turşu Nasıl Yapılır?

Turşuluk sebze seçimi nasıl olmalı?

Turşu yapımında kefir kullanın

Ev turşusunu karanlıkta saklayın

Ev turşusunda hangi tuz türü kullanılmalı?

Turşu Nasıl Yapılır?

Ev turşusu, yapımı maharet isteyen, ince dengelerin olduğu keyifli bir uğraş. Pek çok kişi kendi turşu tarifi ile iftihar eder ve tariflerini sır gibi saklar. Aklınıza gelebilecek pek çok sebze ve hatta meyve ile yapılan ev turşusunu kolaylıkla yapabilirsiniz.


Turşuluk sebze seçimi nasıl olmalı?

Sebzelerin doğal florasında bulunan yararlı bakteriler fermantasyon sürecinde kritik rol oynar. Ancak tarımda kullanılan ilaçlar (pestisitler) hem bu florayı bozabilir hem de sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Mevsiminde ve organik olarak yetiştirilen sebzeleri kullanmak probiyotik açıdan zengin bir turşu yapımı için önemli.

Turşu yapımında kefir kullanın

Fermente süt ürünleri, özellikle de kefir, probiyotik bakterileriler açısından oldukça zengin bir besin. Turşu yapılırken kefir, kefir altı suyu ya da peynir altı suyu kullanımı turşunun da probiyotik içeriğini güçlendirir. Bu şekilde kefirde ve sebzelerin doğal florasında bulunan bakteriler ile iyi bir çeşitlilik oluşturur.

Ev turşusunu karanlıkta saklayın

Sağlıklı bir turşu için temiz ve cam bir kavanoz kullanılmalı. Sebzelerin kavanoza sıkıştırılarak konulması ve salamura suyunun sebzelerin üzerini geçmesi diğer önemli unsurlar. Turşuyu, fermantasyon sürecinin tamamlanması için oda sıcaklığında ve karanlık bir ortamda ortalama 7-10 gün bekletin. Turşu olduktan sonra soğuk ve karanlık bir ortamda muhafaza edin.

Ev turşusunda hangi tuz türü kullanılmalı?

Lakto fermente bir turşu için tuz olmazsa olmaz bir unsur. Tuz, fermentasyon sırasında iyi bakterilerin aktivitesini artırırken bozulmayı yavaşlatır. Turşu suyunun bulanık olmaması ve sebzelerin çok fazla yumuşamaması için zengin mineral içeriğine sahip kaya ya da deniz tuzu kullanın. Bu arada turşuyu lezzetine kanıp (tuz içeriğinden dolayı) aşırı tüketmeyin.