Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği
Doğumdan sonra adet kadınların merak ettiği bir konudur. Çünkü hamilelikten önce adet kanaması düzenli olur. Her ay aslında vücut potansiyel olarak hamileliğe hazırlanır. Hamile kalınmadığı durumda döngü sona erer ve rahim iç tabakası dökülür. Bu da adet kanaması olarak adlandırılır. Ancak hamile kalınması durumunda vücut, rahmin iç yüzeyini korur ve bu nedenle hamilelik süresince adet kanaması olmaz. Doğumdan sonra çoğunlukla emzirme kaynaklı olarak adet düzensizliği görülür.
Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?
Hamilelikten sonraki ilk adet kanamasına ‘postpartum (doğum sonrası) adet’ adı verilir. “Doğumdan sonra ne zaman adet olunur?” sorusu annelerin sıklıkla sorduğu bir sorudur. Doğumdan sonra adet emzirmeye göre değişir. Bebeğiniz doğduktan sonra adet döngünüz hamilelik öncesine göre farklı olabilir. Sürekli emziren yani bebeğini sadece anne sütüyle besleyen anneler, genellikle emzirmeyi azaltana kadar regl olmazlar. Çünkü düzenli emzirme, vücutta daha fazla süt üretimine yardımcı olan prolaktin hormonu üretilmesi demektir. Bu hormon da adet görmeyi engeller. Anneler emzirmeyi kısmi olarak bırakırlarsa da adet kanaması yaşayabilirler. Kısmi emziren ya da biberonla da besleme yapan anneler doğumdan 4-6 hafta sonra adet görebilir. Emzirmeyi önemli ölçüde azaltmaya başladıktan 1-2 ay sonra adet kanaması yaşanır. “Doğumdan sonra adet olmak için ne yapmalıyım?” diye düşünmeyin. Çünkü bu, emzirmeye ve adet görmenize engel olabilecek başka hastalıklara göre değişebilir. Bir araştırmaya göre, süt yetersizliği gibi nedenlerle emziremeyen annelerin çoğu ilk adetlerini 12 hafta içinde görmüş oluyorlar. Çok az annenin ise ilk adet kanaması 6 ay sonra oluyor.
Doğumdan sonra ilk adet şöyle açıklanabilir:
- Emzirmiyorsanız, adet kanaması doğumdan 4-6 hafta sonra gelebilir. Ancak bu çoğunlukla 6-12 haftaya yayılır.
- Düzenli emziriyorsanız, yani bebeğinize ilk ay sadece anne sütü veriyorsanız, adet kanaması yaşama ihtimaliniz pek olmaz. Adet döngüsünün yeniden başlaması için 3-6 ay geçebilir. Ancak bu noktada çok fazla faktör vardır. Adet döngüsü düzenli emziren bazı kadınlarda doğumdan 18 ay sonra bile başlayabilir.
- Ara sıra emziriyorsanız adet döngüsü daha erken başlayabilir. Kısmi emzirme ve biberonla beslemede genellikle doğumdan 4-6 hafta sonra adet başlar.
Doğumdan Sonra İlk Adet Belirtileri
Doğumdan sonra ilk adet belirtileri küçük lekelenmeler olabilir. Doğumdan sonraki ilk adet, özellikle emzirmeye kısmi devam edildiği sürece düzensiz olur. Hamilelikten önceki adet kanamalarına göre daha fazla kanama, hatta pıhtı görülebilir. Kanama miktarı doğum kontrolü seçimine göre de değişebilir. Emziriyorsanız ve doğumdan sonra doğum kontrol hapı kullanmaya başladıysanız daha hafif bir adet kanaması geçirebilirsiniz.
Doğumdan Kaç Gün Sonra Adet Olunur?
Düzenli bir emzirme söz konusu ise adet kanaması pek görülmez. Emzirme düzeni ve sıklığına göre doğumdan en az 4-6 hafta sonrası ile 24 aylık süre arasında değişebilir. Bu süreçte doğumdan hemen sonra gelişen ve giderek azalan kanama regl kanaması ile karıştırılmamalıdır. 40 günlük lohusalık döneminde gelişen berrak kırmızı olan kanamaya löşi denir. Kan pıhtıları da içeren bu kanama 3-10 gün boyunca sürebilir. Renk sırasıyla kırmızıdan pembeye, kahverengi, sarıya ve beyaza döner. Bu kanamalar hafif ve azalan şekilde 1 ay kadar sürebilir. Bu kanamalarda tampon önerilmemekte, ped kullanımı tavsiye edilmektedir. Birkaç saat içinde birçok ped bitirmenize neden olan yoğun kanamalar, bulanık görme, titreme, terleme, yüksek kalp ritmi, baş dönmesi, bilinç bulanıklığı, bayılma, mide bulantısı durumlarında mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
Doğumdan Sonra Adet Hakkında Sık Sorulan Sorular
1- Doğumdan Sonra İlk Adet Kaç Gün Sürer?
Genellikle doğumdan sonra ilk adet daha ağır olur. Adet kanamasının kaç gün süreceği belli olmaz. Çünkü doğumdan sonra ilk adet genellikle başlayıp durabilir, birkaç gün içinde tekrar başlayabilir. Kısacası düzensiz bir adet uzunluğu olabilir. Ancak normal kanama süresi olan 2-7 gün sürmesi beklenir.
2- Normal Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir. Ancak bu süre 4 ayı bulabilir.
3- Sezaryen Doğumdan Sonra Ne Zaman Adet Olunur?
“Sezaryen doğumdan sonra ne zaman adet olunur?” sorusunun akla gelmesi olasıdır. Çünkü normal doğumdan sonra adet döngüsünün farklı olduğu düşünülebilir. Ancak sezaryen doğumdan sonra adet olma, normal doğumla benzer şekilde emzirmeye göre değişir.
4- Doğumdan Sonra Adet Görmeme Nedenleri Nelerdir?
Adet olmaya başlasanız bile emziriyorsanız adet düzensizliği yaşayabilirsiniz. Doğumdan sonra adet düzensizliği en sık bu sebeple yaşanır. Yani doğumda sonra adet olup sonra olmama sorunu yaşayabilirsiniz. Emzirmemenize rağmen adet göremiyorsanız buna neden olan sıklıkla bir gebelik durumu ya da hormonal bozukluk, rahim ya da yumurtalık hastalığı olabilir. Mutlaka doktora gitmelisiniz. Ayrıca doğumdan sonra adet düzensizliğine stres, ani kilo kaybı ve aşırı kilo neden olabilir.
5- Doğumdan Sonra Adet Olmadan Hamile Kalınır mı?
Özellikle emzirmeyen anneler doğumdan sonra henüz adet kanaması yaşamamış olsa bile doğumdan 3 hafta sonra bile hamile kalabilir. Bu ihtimal yüksek değildir. Ama hamile kalmak istemiyorsanız adet görmediğinizi düşünüp korunmasız cinsel ilişkiye girmeyin. Yumurtlamanın adet kanamasından önce yaşandığını unutmayın. Kanamadan önce hamile kalabilirsiniz. Doğumdan sonra adet olmadan hamilelik belirtileri yaşamayabileceğiniz gibi klasik mide bulantısı, kusma, koku hassasiyeti, halsizlik, yorgunluk, uyuma isteği, sık idrara çıkma, bel ve kasıkta ağrı görülebilir. Özellikle emzirmiyorsanız ve normal doğum yaptıysanız 4-6 haftadan sonra cinsel ilişkiye başladığınız andan itibaren doğum kontrol önleminizi alın.
6- Emziren Anneler Hamile Kalabilir mi?
Emzirmek doğurganlığı azaltır. Ancak bu, kesin olarak hamile kalmayacağınız anlamına gelmez. Emzirirken de cinsel ilişki yaşıyorsanız hamile kalabilirsiniz. Bu ihtimal oldukça düşüktür. Emziren annelerin doğumdan sonraki 3'üncü ay herhangi bir korunma yöntemi kullanması önerilmektedir. Ama emzirmeyi bir doğum kontrol yöntemi olarak görmeyin. Emzirirken de doğum kontrol hapı kullanabilirsiniz. Ancak doğum kontrol ihtiyaçlarınızın da değişebileceği ihtimali üzerine mutlaka doktorunuzla konuşun. Emzirseniz bile adet gördüyseniz hamile kalma ihtimaliniz doğum öncesi gibidir.