Anne Dostu ve Bebek Dostu Hastane ne demek?
Doğum, insan yaşamındaki en önemli mucizelerden biri. Kolay değil, yeni bir can dünyaya gelir ve ömrümüzün kalanını onunla birlikte yaşamaya başlarız. Doğal olarak anne ve babaların en büyük arzusu, ona en güzel imkanları sunabilmek… Bu amaçla daha bebek doğmadan önce odası hazırlanır, ailenin en minik üyesi için ev yeniden şekillendirilir, elbiseler alınır, doğum yapılacak hastane seçilir, hastaneye en hızlı ulaşım yolu önceden belirlenir. Tüm bu hazırlıklar arasında en önemli olanı ise hem bebeğin hem de annenin sağlığı açısından doğum yapılacak hastanenin seçimi. Bu noktada iki önemli kavram karşımıza çıkar: “Bebek Dostu Hastane” ve “Anne Dostu Hastane”. Bebek Dostu Hastane kavramını artık birçoğumuz biliriz. Dünyada ilk kez 1996 yılında gündeme gelen Anne Dostu Hastane Kuralları ise Türkiye’de 2012 yılında uygulanmaya başlandı.
Anne Dostu Hastane Uygulamaları
Anne Dostu Hastane Uygulamaları’nda, doğum ile ilgili tüm işlemler anne-bebek üzerine yoğunlaşır. Bebek, dünyaya gelir gelmez daha kordonu kesilmeden annenin kucağına verilir. Bu ilk buluşmadan sonra kordon bebeğin sağlık durumu gözetilerek uygun zamanda kesilir. Anne ve bebekle ilgili tıbbi bir engel yoksa hipotermiyi durdurmak ve emzirmeye yardımcı olmak için ilk bir saat süresince anne ile bebeğin ten teması kurmasına olanak tanınır.
Bebeğin ilk bakımı anne kucağında yapılır
Anne Dostu Hastane Uygulamaları kapsamında bebeğin ilk bakımları, anne kucağında iken yapılabilir. Gerekli haller dışında ilk bir saat içerisinde anne ile bebeğin birlikte olmaları sağlanır. Bebeğin anneye tırmanması ve memeye ulaşarak emmeye başlaması desteklenir. Bu süreçte bir sağlık görevlisi anne ile bebeğin yanında durur ve onlara yardımcı olur. Tıbbi bir sorun nedeniyle anne, bebeğin yanında olamıyorsa bebeğin baba ile ten temasını devam ettirmesi sağlanır.
Doğum sırasında tıbbi bir neden gerekçesiyle sezaryene ihtiyaç duyulduğunda ya da anne sezaryen doğumu tercih ettiğinde bu noktada da anne–bebek dostu sezaryen işlemi yapılır. Yine bebek doğar doğmaz annenin kucağına verilir ve tıbbi bir gereklilik bulunmuyorsa ameliyat tamamlanana kadar anne kucağında zaman geçirmesi için yardım edilir.
Doğum kararlarına aile de katılır
Anne Dostu Hastane Uygulamalarına göre doğumda yapılan işlemler rutin olarak uygulanmaz. Doğum sürecindeki kararlara ailenin de katılabilmesi için gerektiği zamanlarda onlara bilgi verilir ve anne ile baba, aktif olarak karar mekanizmasının içinde yer alırlar. Doğum süreci başlayan annelerin özel bir beslenme programı doğrultusunda beslenmeleri sağlanır. Anne Dostu Hastanede olası bir tıbbi müdahaleye karşı personel ve ihtiyaç duyulacak ekipman her zaman hazır halde bekletilir. Olası acil durumlarda daha önce belirlenmiş, kanıta dayalı girişimler yapılır.