Yazı İçeriği

Doğumdan sonra neyi ne kadar yemeli?

Kilo verdiren diyetlerde anne sütüne dikkat

Doğum sonrası diyet yemekleri

Doğumdan sonra böyle beslenin

Doğumdan sonra neyi ne kadar yemeli?

Hamilelik döneminde anne adaylarının vücudunda pek çok değişim olur. Bunlardan en önemlisi de alınan kilolar... Doğumdan sonra genellikle emzirme döneminin bitimi ve doktor onayı ile birlikte anneler diyet yapmaya başlayabilir.


Kilo verdiren diyetlerde anne sütüne dikkat

Bebek için ilk 6 ay sadece anne sütü tüketimi son derece önemlidir. Bu nedenle anneler, ilk 6 ay kısıtlayıcı ve kalorisi düşük diyetler yapmamalıdır. Doğumdan sonra yeterli ve dengeli beslenme, aynı zamanda da emzirme ile beraber kilo kaybı başlar. İlk 6 aydan sonra, bebeğin hayatına ek gıdalar girmesiyle beraber anneler, düzenli bir beslenme programını devam ettirerek kilo verebilir. Annenin bu dönemde emzirme nedeniyle ek 250-300 kaloriye ihtiyacı vardır. Emziklilik dönemi, kilo vermek için bir avantaj haline çevirilebilir. Ancak sütün verimliliğinin düşmemesi için bir diyetisyen eşliğinde kilo vermek daha doğrudur. Ayrıca doğumdan sonra 1500-1800 arası kaloriden düşük, kompleks karbonhidrat içermeyen diyet programlarından uzak durulmalı.

Doğum sonrası diyet yemekleri

Bu süreçte annelerin kilo vermesine yardımcı olacak besinler ise:

  • Yumurta: Hem gün boyunca iştah kontrolünüzü hem de süt verimliliğinizi artırmak için her sabah kahvaltıda mutlaka 1 adet yumurta tüketin.
  • Süt ve kefir: Eğer bebeğe gaz yapmıyorsa kalsiyumdan zengin süt ve kefir günde toplam 3 bardak tüketilebilir. Kalsiyum yağ yıkımında en önemli minerallerden biridir.
  • Omega 3: Omega 3 kaynağı olan balık hem süt verimliliğini hem insülin direncini hem de annenin duygusal durumunu iyileştirici bir besindir. Haftada 2-3 kez mutlaka tüketilmelidir. Bunun dışında ceviz, semizotu, keten tohumu gibi diğer omega 3 kaynakları da beslenmeye eklenmelidir.
  • Ceviz, fındık, badem ve dolmalık fıstık: Özellikle karın bölgesi yağlanmasının azaltılmasında oldukça etkili olan besinlerdir.
  • Avokado: E vitamini kaynağı olan ve doymamış yağ içeren avokadoya günlük beslenme de yer verilmelidir. Günde ½ avokado tüketilebilir.
  • Yeşil yapraklı sebzeler: Maydanoz, dereotu, semizotu gibi yeşil yapraklı sebzeler süt yapımı, posa alımı ve dengeli beslenme için son derece önemlidir.

Doğumdan sonra böyle beslenin

Doğumdan sonra anne ve bebek için yeterli enerji içeren, protein, karbonhidrat ve yağ oranları dengeli, vitamin ve mineral gereksinimlerini karşılayacak bir beslenme programı uygulamak çok önemlidir. Beslenme programları kişinin bireysel özellikleri ve sağlık durumuna göre değişiklik gösterdiği için mutlaka bir diyetisyen eşliğinde yapılmalıdır. Genel olarak emziren annelerin  günlük besin öğesi gereksinimleri şu şekildedir:

  • Süt ve süt ürünleri: 3 porsiyon süt, yoğurt, ayran ve 1 porsiyon peynir
  • Tahılar: 6 -8 ince dilim tam tahıllı ekmek, 1 porsiyon bulgur pilavı veya makarna, 1 kase çorba
  • Et, yumurta, kurubaklagil: 1 yumurta, 1 porsiyon et/balık/tavuk hindi (60-90 gram)
  • Taze sebze ve meyveler: 1 porsiyon pişmiş taze sebze, 3 porsiyon çiğ taze sebze, 2-3 adet orta boy meyve veya taze meyve suyu
  • Yağlar: 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 2 adet ceviz ,10 adet fındık veya 8 adet badem