D Vitamini İçeren 6 Besin
Güneş ışığı önemli bir D vitamini kaynağı olsa da kışın bu vitamini almak neredeyse imkansız hale gelir. Peki, kış aylarında görülen D vitamini eksikliği riskini azaltmak için neler yapılabilir? D vitamini eksikliğini önlemeye yardımcı olan besinler arasında yağlı balıklar, yumurta, süt ürünleri ve bazı mantar türleri yer alır. Gerekli durumlarda D vitamini takviyeleri de faydalı olabilir. İşte D vitamini içeren 6 besin…
Yağlı Balıklar
Somon, popüler bir yağlı balık türüdür ve harika bir D vitamini kaynağıdır. Ancak somonun türüne göre vitamin içeriği farklı olabilir. Yabani somonlar daha fazla D vitamini içerebilir. Örneğin; Baltık Denizi’nde yakalanan bir somonun 100 gramlık porsiyonundaki D vitamini miktarı günlük ihtiyacın yüzde 70’ini karşılayabilir. Somon dışında pisi balığı ve uskumru da D vitamini açısından zengin balık türleridir.
Ringa Balığı ve Sardalya
Ringa balığı çoğunlukla tütsülenmiş veya turşu olarak yenir ve etkili bir D vitamini kaynağıdır. 100 gramlık taze Atlantik ringası günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 27’sini karşılar. Konserve sardalya da harika bir D vitamini kaynağıdır. 100 gramlık bir porsiyon, 193 IU D vitamini içerir yani günlük ihtiyacın yüzde 24'ünü sağlar.
Konserve Ton Balığı
Konserve ton balığı, hem lezzetli hem de kolay saklanması nedeniyle popüler bir besindir. Genellikle taze balık almaktan daha ekonomiktir. 100 gramı günlük ihtiyacın yaklaşık yüzde 34’üne denk gelir. Cıva, balıklarda bulunan ağır bir metaldir. Balık büyüdükçe cıva miktarı da artar. Ton balığı, değişen miktarlarda cıva içerir. Hafif ton balığında daha az cıva bulunurken, beyaz ton balığında daha fazladır.
Yumurta
Yumurta, D vitamini açısından önemli bir kaynaktır ve oldukça besleyicidir. Yumurtanın beyazı protein, sarısı ise yağ, vitamin ve minerallerden oluşur. Yumurtanın sarısında D vitamini bulunmaktadır. Serbest gezen tavukların yumurtaları, 3-4 kat daha fazla D vitamini içerebilir.
Mantar
Mantarlar, D vitamini içeren hayvansal olmayan tek kaynaktır. Mantarlar, UV ışığına maruz kaldıklarında D vitamini sentezler. Mantarlar D2 vitamini üretirken, hayvanlar D3 vitamini üretir. D2 vitamini, D3 vitamini kadar etkili olmayabilir. Bazı mantarlar UV ışığına maruz bırakıldıkları için D2 vitamini açısından etkili bir kaynaktır. Doğada bulunabilen bir mantar türü olan kuzugöbeği D vitamini içerir.
D Vitamini ile Zenginleştirilmiş Gıdalar
Bazı gıda ürünleri, doğal olarak içermeseler de, D vitamini ile zenginleştirilmiştir. İnek sütü, kalsiyum, fosfor ve riboflavin gibi besinlerin doğal bir kaynağıdır ve D vitamini içerebilir.
Vejetaryenler ve veganlar, neredeyse tamamen hayvansal ürünlerde bulunan D vitaminini almakta zorlanabilir. Soya sütü genellikle D vitamini ve inek sütündeki diğer besinlerle zenginleştirilmiştir.
Dünya genelinde insanların yaklaşık %65'inin laktoz intoleransı ve %2’sinin süt alerjisi olduğu düşünülmektedir. Bazı firmalar, portakal suyuna kalsiyum emilimine yardımcı olmak için D vitamini ve kalsiyum gibi diğer besinleri eklemektedir.
Kış aylarında güneş ışığının azalmasıyla birlikte D vitamini eksikliği riski artar. Neyse ki, beslenmenize dahil edebileceğiniz çeşitli gıdalar ve takviyeler sayesinde bu önemli vitamini yeterli miktarda alabilirsiniz. Balık, yumurta, mantar ve zenginleştirilmiş süt ya da portakal suyu gibi besinler, vücudunuzun D vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.