Yazı İçeriği

Enfeksiyonlara karşı savaşta kalkan

Kemiklerin dostu

Kan basıncını düşüyor

Dişleriniz için de koruyucu

Yağlanmayı önlüyor

Diyabet için düşük yağlı süt

Azı da çoğu da zarar!

Kararında ‘tatlandırın’

Hiç mi içmiyor?

İnek sütü alerjisine dikkat!

Enfeksiyonlara karşı savaşta kalkan

Doğduktan sonraki ilk beslenme kaynağımız… Bebeklikten sonra çocukluk döneminde de büyüme ve gelişme için çok faydalı. Sadece çocukluk dönemi de değil; aslında yaşam boyunca tüketmemiz gereken bir besin: Süt. Dünyaya geldiğimiz andan itibaren süt hep hayatımızda… Dünyanın en faydalı besini hiç kuşkusuz anne sütü… Faydaları saymakla bitmiyor. Anne sütünden sonra ise hem çocukların hem de yetişkinlerin beslenme düzenlerinde olması gereken bir diğer içecek ise inek sütü. Her ne kadar anne sütü kadar olmasa da inek sütünün de faydaları saymakla bitmiyor. Ancak inek sütü alerjisine dikkat! İşte inek sütünün faydaları ve inek sütü alerjisi hakkında bilmeniz gerekenler…

Süt, büyüme ve gelişmeyi destekliyor, hücre ve doku oluşumunda önemli bir rol alıyor. Beynin gelişmesinde ve çalışmasında faydası olan süt, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olarak enfeksiyonlara karşı kalkan rolü üstleniyor. Ayrıca yaraların da çabuk kapanmasına yardımcı oluyor.


Kemiklerin dostu

Süt ve süt ürünleri, kemiklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan kalsiyum, fosfor, magnezyum ve proteini sağlıyor. Çocukluk dönemi ve yaşam boyunca yeterli süt tüketimi kemiklerin güçlenmesine ve ileriki yaşlarda osteoporoz gibi kemik hastalıklarından korunmaya yardımcı oluyor.

Kan basıncını düşüyor

Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; günde 3 porsiyon süt ve süt ürünü tüketimi yetişkinler ve çocuklarda yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor.

Dişleriniz için de koruyucu

Sütün içerisindeki kalsiyum ve fosfor miktarı sağlıklı diş gelişimi ve devamlılığı için faydalı. İçeriğinde fazla miktarda bulunan kazein proteini, asitli yiyecek ve içeceklere maruz kalındığında diş minesinin üzerini ince bir film tabakası gibi sarıyor, diş minesinden kalsiyum ve fosfat kaybını önlüyor.

Yağlanmayı önlüyor

Süt içmenin kilo kaybı üzerinde de etkisi bulunuyor. Son yıllarda gerçekleştirilen bazı çalışmalar gösteriyor ki; kalori kontrollü diyetle birlikte, günlük süt ve süt ürünleri tüketimi karın bölgesi yağlanmasını azaltıyor ve kilo kaybına yardımcı oluyor.

Diyabet için düşük yağlı süt

Tip 2 diyabet günümüzde çocukluk çağından itibaren ortaya çıkan bir sorun. Şeker hastalığının önlenmesinde de düşük yağlı süt ve süt ürünleri tüketimi önemli bir yer tutuyor.

Azı da çoğu da zarar!

Elbette ki her şeyde olduğu gibi sütte de miktar çok önemli. Günde yarım kilodan fazla süt, demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş çürümesine neden oluyor. Sadece süt içerek kalori ihtiyacını alan çocuk yemek yiyemiyor ve düzensiz besleniyor. 

Günlük alınması gereken süt miktarı şöyle: 

  • 2-3 yaş grubu çocuklar için 2 bardak/günlük
  • 4-8 yaş arası çocuklar için 2,5 bardak/günlük
  • 9 ve üzeri yaş çocuklar için 3 bardak/günlük
     

Kararında ‘tatlandırın’

Eğer çocuklarınız ya da siz sütün tadını sevmiyorsanız içine bal veya pekmez ekleyebilirsiniz. Fakat şeker, reçel bal gibi maddeleri eklediğinizde diş sağlığınıza son derece dikkat etmek gerekiyor. Özellikle biberon kullanan çocuklar için bu durum daha da önemli. Bu tip maddeler ağızda salgılanan tükürük miktarı ve kalitesini etkileyerek diş çürüklerine neden olabiliyor.

Hiç mi içmiyor?

Hiç süt içmeyen ve içmek istemeyen bir çocuk fazla zorlanmamalı. Süt alternatifleri denenmesi de günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yeterli oluyor. Bir çocuk kahvaltıda 15-20 gram kaşar peynir veya beyaz peynir yediği takdirde 1 bardak süte eşdeğer kalsiyum almış oluyor. Peyniri de yemeyen bir çocuksa, 2’şer tatlı kaşığı pekmez ve tahini karıştırırsanız yine 1 bardak süte eşdeğer kalsiyum alınıyor. Buna 1 de haşlanmış yumurta ya da karışık sebzeli bir omlet eklerseniz, 1 bardak sütün kalsiyum değerini bile geçmiş olur. Unutmayın ki yeşil yapraklı sebzeler iyi kalsiyum kaynaklarıdır.

İnek sütü alerjisine dikkat!

İnek sütünde, süt alerjisi olan kişilerde reaksiyona sebep olabilecek 25 adetten fazla farklı protein bulunuyor. Bazen bu proteinlerden sadece birine bazen de birçoğuna alerjik tepki gösterilebiliyor. Alerji durumunda herkeste farklı tepkiler gelişebiliyor. Bu tepkiler bazılarında hafif ve zararsız olurken, bazılarında en ufak miktardaki süt bile çok ağır alerjik tepkilere sebep olabiliyor. Süt alerjisinde en sık yaşanan belirtileri arasında mide ve bağırsak yollarında görülen rahatsızlıklar yer alıyor. Ancak, ağız ve boğaz kısımlarında görülen kaşınmalar, mukozadaki şişkinlik ve nefes darlığı da inek sütü alerjisinde zaman zaman yaşanabilen sorunlar arasında. Genelde çocuklarda görülen süt alerjisi en fazla 5 yaşına kadar devam ediyor. Tedavide dikkat edilmesi gereken ilk kural ise, süt ve süt ürünlerinin diyetten çıkarılması.