Yazı İçeriği

Beyaz lahananın faydaları

Kansere karşı koruyucu özelliği var

Lahana salatası toksinlerden arındırır

Bağışıklığı güçlendirir

Çiğ tüketimi bağırsaklara faydalı

Gözlerin yaşlanmasını engeller

Cildi güzelleştirir

Kemik ve kas sağlığını güçlendirir

Lahana çorbası kalbi korur

Selülitleri azaltır

Lahana yemeğini sevmiyorsanız turşusunu yapın

Beyaz lahananın faydaları

Kış aylarında mikroplarla savaşan bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekir. Hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme önem taşır. Ancak sağlıklı kalabilmek için yiyip içtiklerimiz kalori olarak vücudumuza dönebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeden kanserden korumaya kadar pek çok yararı bulunan beyaz lahana, aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı. Tok tutma ve toksinleri arındırma özellikleriyle beyaz lahana diyet listelerinde yer almalı. 100 gramında 25 kalori bulunan beyaz lahana, salata, zeytinyağlı sebze yemeği ve çorba olarak tüketilebilir. Özellikle lahana çorbası tüketimi hem sıvı atımını sağlar hem de tok tutar. B, C ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve magnezyum minarellerini de içeren beyaz lahana, toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlar, antioksidan özelliğiyle pek çok hastalıktan korur.


Kansere karşı koruyucu özelliği var

Güçlü antioksidan özelliği sayesinde kış hastalıklarından kansere birçok faydası olan beyaz lahana, karaciğer yağlanması ve obezitenin de savaşçısı… Bağırsak, mide ve akciğer kanserlerine karşı vücudu toksinlerden arındırarak korur. Son yıllarda yapılan çalışmalar prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor. Beyaz lahananın haftada iki gün tüketilmesi önerilir.

Lahana salatası toksinlerden arındırır

Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek, idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanılmasını sağlar. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmaya yarar. Güçlü bir C vitamini kaynağı olan beyaz lahananın bu özelliğini kaybetmemesi için çok uzun süre pişirmemek ve taze olarak tüketmek gerekir.

Bağışıklığı güçlendirir

Beyaz lahanada bulunan kükürt bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur, iyileşme süresini hızlandırır. Gastrit ve ülsere karşı koruyarak, hazmı kolaylaştırır.

Çiğ tüketimi bağırsaklara faydalı

Zengin lif kaynağı olan beyaz lahananın, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu özelliği de var. Bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar, kabızlığı önler. Çiğ tüketim, bağırsak hareketlerinde daha etkili olur.

Gözlerin yaşlanmasını engeller

İçeriğindeki beta-karoten A vitaminine dönüşerek göz sağlığına fayda sağlar. Gözleri güçlendirerek özellikle gece görme fonksiyonlarının artmasını sağlayan A vitamini, gözlerin yaşlanmasını engellemeye yardımcıdır.

Cildi güzelleştirir

Beyaz lahana, yine kükürt içeriği sayesinde egzama, sedef gibi cilt hastalıklarında iyileşme sürecine fayda sağlar. Akne tedavisine destek olarak, akne oluşumunu engeller. Vücutta biriken zehirli toksinlerin dışarı atılmasını sağlayarak cildin güzelleşmesine destek olur.

Kemik ve kas sağlığını güçlendirir

Kalsiyum, potasyum ve magnezyum minerallerinden zengin olan beyaz lahana, kemik ve kas sağlığını güçlendirir. 30 yaşına kadar kemiklerde biriken kalsiyum ilerleyen yaşlarda kemik erimesi riskini azaltır. Yaşlılık döneminde de daha sağlıklı kemikler, ufak çarpma ve düşmelerde kemik kırılmalarının daha az olmasını sağlar.

Lahana çorbası kalbi korur

Potasyum içeriği sayesinde yüksek kan basıncına karşı da etkili olan beyaz lahana, yüksek tansiyonun zararlı etkilerinden korur, kalp damarlarının tıkanmasını engelleyerek kalp hastalıklarını önler. İçeriğindeki mineralleri kaybetmemesi için pişirme suyunun dökülmemesi, çorba olarak ya da suyunu içerek tüketilmesi önerilir.

Selülitleri azaltır

İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan beyaz lahana, selülitlerin azalmasına yardımcı olur. Yine kadınların adet dönemlerindeki hormonal kaynaklı ödemlerde de lahana suyu ya da çorbasının tüketimi ödemin atılmasına fayda sağlayıp bu dönemin daha rahat geçirilmesini sağlar.

Lahana yemeğini sevmiyorsanız turşusunu yapın

Beyaz lahanadan evde kendiniz turşu kurarak antioksidan özelliğinden de bolca faydalanabilirsiniz. Turşusunu kurarken tuz yerine sirke kullanın. Fermantasyon sırasında kazanacağı probiyotik özelliği ile kış aylarında hastalıklara karşı iyi bir koruyucu. Probiyotikler bağırsak florasını güçlendirerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara karşı korunmamızı sağlar. Yemeğini ya da çiğ olarak tüketmeyi sevmiyorsanız lahana turşusu iyi bir tercih.