Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Baharatlar ve Otlar
Bağışıklık sistemini baharatlarla doğal yollardan destekleyin! Bitkisel gıdalar ve faydalı baharatlar, vücudu toksinlerden arındırarak ve iltihapları azaltarak sağlıklı kalmaya katkı sağlar. Güçlü bir bağışıklık için baharatların ve şifalı otların dünyasına giriş yapın!
Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesinde Baharatların Rolü
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 10 Etkili Baharat
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 7 Şifalı Ot
Baharatların ve Otların Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bağışıklık Sistemi İçin Günlük Kullanım Tavsiyeleri
Baharatların Sağlık Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bağışıklık Sisteminin Güçlenmesinde Baharatların Rolü
Hayvansal gıdalar vücudun ihtiyaç duyduğu temel makro besinleri sağlar. Bitkisel gıdalarsa mikro besin öğeleriyle vücut bütünlüğünü tamamlar. Bu bitkisel gıdalar arasında yer alan çeşitli baharatlar ve şifalı otlar birçok fitokimyasal bileşen içerir. Esansiyel yağlara, antioksidanlara, antibakteriyal maddelere ve antiinflamatuvar etkilere sahip olan bu bileşikler vücuttaki toksinlerin temizlenmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli rol oynar.
Bağışıklık sistemi insan vücudunu enfeksiyonlardan, hastalıklardan, mikroplardan ve diğer hastalık yapıcı etkenlerden koruyan sistemin genel adıdır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi genel sağlığın korunmasına katkı sağlar. Bu nedenle bağışıklık sistemini desteklemek için dengeli ve düzenli beslenme, yeterli uyku, stres yönetimi ve gerekli hijyenin sağlanması oldukça önemlidir. Özellikle beslenme, bağışıklık sistemi, hücre gelişimi ve optimal denge sağlama üzerinde büyük rol oynar.
Gıdalarla alınan bazı maddeler bağışıklık sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar. Ancak bu sistemin düzgün çalışması için vücudun bazı yardımcı maddelere de ihtiyacı vardır. Bu yardımcı maddeler arasında yer alan antioksidanlar, yağların oksidasyonunu yavaşlatan bileşik olarak bilinir. Antioksidanlar farklı moleküllerle tepkimeye girerek hücrelere zarar verebilen ve tümör oluşumunu tetikleyen serbest radikalleri kendine bağlar. Böylece bu radikallerin hücrelere zarar vermesini önleyip vücudun daha dirençli ve sağlıklı olmasına destek olur.
Vücut, yaralanma veya enfeksiyon gibi durumlarda doğal bir tepki olarak iltihap (enflamasyon) geliştirir. Bu enflamasyonlar vücuttaki sistemleri ve organları olumsuz etkileyerek bazı dokularda fonksiyon kaybına neden olabilir. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinerek enflamasyonu önlemek ve kontrol etmek mümkün olabilir. Bu noktada çeşitli otların ve faydalı baharatların da iltihabı önleme veya azaltma konusunda etkili olduğu düşünülmektedir.
Yapılan bir araştırmaya göre besin değeri yüksek bir diyetin parçası olarak tüketilen otlar ve baharatlar; bağırsak mikrobiyotasının düzenlenmesi, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, vücuttaki enflamasyonun azalması, bağışıklık sisteminden kaynaklı hastalıkların azalması gibi faydalar sunabilir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 10 Etkili Baharat
Baharatlar tarih boyunca sadece yemeklere lezzet katmakla kalmayıp tedavi edici özellikleri nedeniyle geleneksel tıpta da sıkça kullanılmıştır.
Genel sağlık ve bağışıklık sistemi üzerinde oldukça büyük etkileri bulunan bazı faydalı baharatları ve otları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Zerdeçal
- Zencefil
- Karabiber
- Sarımsak
- Tarçın
- Karanfil
- Kekik
- Kimyon
- Biberiye
- Sumak
Zerdeçal
Safran kökü, sarı boya, Hint safranı, zerdeçav, zerdeçöp, turmerik gibi isimlerle de bilinen zerdeçal curcuuma longa bitkisinden elde edilir. Tedavi edici özellikleri nedeniyle hem geleneksel hem tamamlayıcı tıp uygulamalarında sıkça kullanılır.
Zerdaçal bileşenleri arasında yer alan kurkumin, antiinflamatuvar ve antioksidan özelliklere sahiptir. Bir ferulik asit türevi olan kurkuminin antitrombotik etkiler gösterdiği bilinir. Bu yönüyle kan damarlarının sağlığını desteklemeye, kan akışını iyileştirmeye yardımcı olup kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.
Zerdeçalın diğer faydaları şu şekildedir:
- Bağışıklık güçlendirici özelliğiyle kür yapımında sıkça tercih edilir.
- Gaz ve şişkinlik gibi sindirim sistemi sorunlarına iyi gelebilir.
- Cilt sağlığını iyileştirmeye ve sivilce gibi problemleri önlemeye yardımcı olabilir.
- Karaciğer sağlığını destekleyebilir.
- Beyin fonksiyonlarının iyileşmesine destek olabilir.
- Öksürük ve boğaz ağrısı gibi semptomları hafifletebilir.
Zencefil
Yemeklerde tat verici bir baharat olarak kullanılan zencefil, Çin tıbbında kusma, mide bulantısı, diş ağrısı gibi şikâyetleri önlemek amacıyla bitkisel kökenli bir ilaç olarak da kullanılmıştır. Geleneksel Hint tıbbında antiflamatuvar olarak kullanılan bu baharat üzerine yapılan çalışmalarda zencefilin antikanser, antitrombotik, antimikrobiyal ve antihiperglisemik etkileri olduğu tespit edilmiştir.
Zencefilin diğer faydalarıysa şu şekildedir:
- Zencefil grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların tedavisinde tercih edilir.
- Hamilelikle görülen mide bulantılarını önleyebilir.
- Kilo vermeye yardımcı olur. İçerisinde yer alan maddeler sayesinde metabolizmayı hızlandırdığı ve tokluk hissi sağladığı da bilinir.
- Antiiflamatuvar etkisiyle enfeksiyonlarla savaşmada etkilidir.
- Sindirim sistemini destekler ve kabızlık, şişkinlik, gaz gibi sorunları önleyebilir.
Karabiber
Piperaceae ailesinden olan piper nigrum bitkisinin meyvelerinde elde edilen karabiber, yılın her dönemi kullanılan faydalı bir baharattır. Antioksidan etkisiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Antibakteriyel özellikleriyle bilinen karabiber, aynı zamanda antiinflamutuvar etkiye de sahiptir. Böylece vücuttaki ve beyindeki iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Karabiberin sağlığa birçok olumlu etkisi mevcuttur. Bu faydalardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
- Yağ hücrelerinin parçalanmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle kilo vermek ve metabolizmayı hızlandırmak için iyi bir seçenektir. Parçalanan yağ hücreleri vücuda yerleşmez ve vücut tarafından daha kolay işlenir.
- Antibakteriyel etkisiyle enfeksiyonlara ve böcek ısırıklarına karşı savaşabilir.
- Karabiberde bulunan bacillus subtilis, bacillus sphaericus ve staphlycoccus aureus gibi bileşikler bakterilere karşı aktif etki gösterebilir.
Sarımsak
Halk arasında doğal antibiyotik etkisiyle bilinen sarımsak, yemeklere lezzet katmasının yanı sıra sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Hatta Orta Çağ'da hekimlerin bulaşıcı hastalıkları önlemek için kullandıkları maskeleri sarımsak öz suyuyla ıslattıkları bilinir. İltihap giderici özellikleriyle özellikle Crohn ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sarımsağın diğer faydalarıysa şu şekildedir:
- Sarımsak ezildiğinde keskin kokusuyla kendini belli eden ve önemli bir antitümörojenik madde olan allisin üretilir. Bu madde tümör oluşumunun engellenmesine yardımcı olabilir.
- Soğuk algınlığı enfeksiyonlarını ve öksürük gibi semptomları önlemeye yardımcıdır.
- Kan damarlarını genişleterek kan akışını iyileştirir ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Hipertansiyon hastalarında kan basıncını kontrol altında tutmayı sağlayabilir.
- Kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
- Kalp sağlığını iyileştirerek kalp hastalıklarını önleyebilir.
- Yaraları iyileştirebilir.
- Kemik sağlığını iyileştirir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda östrojen seviyelerini etkileyerek osteoartrit riskini azaltabilir.
- Sindirim sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir.
- Vücudun korunmasında görev alan beyaz kan hücrelerinin sayısını artırarak bağışıklığı destekleyebilir.
Tarçın
Genellikle Orta ve Doğu Asya'da yetiştirilen tarçın, içerisinde yer alan önemli bileşikler nedeniyle Antik Çağ'dan beri sıkça tercih edilen bir baharat türüdür. Antioksidan kaynağı olarak bilinen tarçın, içerisinde yer alan polifenoller sayesinde serbest radikallerin oluşumunu önleyerek hücreleri oksidatif hasara karşı koruyabilir. Yapılan bir çalışma, tarçının kronik iltihaplanmalarda antiinflamatuvar özellikler gösterdiğini ortaya koymaktadır. Kan şekerini düzenlemeye de yardımcı olabilir.
Tarçının diğer faydaları arasında şunlar bulunur:
- Kalp sağlığını korumak ve kalp hastalıklarını önlemek için önerilen baharatlar arasında yer alır. Kötü kolesterolü azaltmaya katkı sağlar.
- Bağırsak sağlığını iyileştirebilir.
- Göz ve diş sağlığını koruyabilir.
- Özellikle insülin direnci olan bireylerde insülin hormonuna olan duyarlılığı artırmaya yardımcı olabilir.
- Yapılan araştırmalar tarçının kansere karşı koruma etkisi sunduğunu gösterir.
Karanfil
Eski Çin tıbbı da dâhil olmak üzere pek çok alanda kullanılan karanfil, Doğu Afrika ve Güney Asya ülkelerinde yaygın olarak yetişir. Karanfil genellikle karanfil yağı olarak da kullanılır. Bir tür esansiyel yağ olan karanfil yağı, içerisinde eugenol adlı bir bileşik barındırır. Bu madde antiinflamatunar ve antibakteriyel etkisiyle bilinir.
Mikrop karşıtı ve antioksidan deposu olarak bilinen karanfilin sunduğu faydalar şunlardır:
- Karanfil içeren bitkisel ağız gargarası kullanımı sonucu bakteri popülasyonunda düşüş olduğu, diş problemlerinin azaldığı ve diş eti rahatsızlıklarında iyileşme görüldüğü tespit edilmiştir.
- Hayvanların üzerinde yapılan deneylerden elde edilen sonuçlara göre karanfil kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir. Ancak insülinle birleşince kan şekerinde aşırı düşüşe neden olabileceği için diyabet hastalarının karanfil kullanımında dikkatli olmaları ve kullanmadan önce bir doktora danışmaları tavsiye edilir.
- Yapılan araştırmalar antioksidan özelliğiyle bilinen karanfilin çeşitli kanserlerin önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynayabileceğini gösterir.
- Karanfil, cilt lekelerini ve sivilceleri azaltmaya yardımcı olabilir. Karanfil yağı kullanımıysa ciltteki tahrişlere iyi gelebilir ve kaşıntıyı azaltabilir.
- Karanfil yağı damlatılmış suyun buharını solumak burun tıkanıklığı gibi sorunlarda rahatlama sağlayabilir.
Kekik
Akdeniz diyetinde öne çıkan bitkilerden biri olan kekik, kardiyovasküler sağlığın korunması, kanserin önlenmesi ve gastrointestinal sağlığın iyileştirilmesi gibi olumlu etkileriyle bilinir. Kekik içerdiği esansiyel yağlar sayesinde özellikle et gibi gıdaların korunmasında da etkilidir. Antibakteriyel özellikleriyle güçlü bir ot olan kekik, escherichia coli ve pseudomonas aeruginosa gibi hastalık yapıcı bakterilerin üremesini azaltabilir.
Kekiğin diğer faydaları arasında şunlar bulunur:
- Yüksek antioksidan içeriğiyle vücuttaki serbest radikallerin azaltılmasına yardımcı olur. Buna ek olarak serbest radikallerin dolaşımını engelleyerek kanser riskinin azalmasını da sağlayabilir. Kekiğin enflamasyona karşı etkili olduğu da yapılan araştırmalarda görülmüştür. Kekik tüketimi, diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi problemlerin gelişmesine neden olabilen düzenli kronik enflamasyonu azaltabilir.
- Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda görülen semptomları ve öksürüğü azaltabilir.
- Antibakteriyel etkilerinin yanı sıra antiviral etkilerinin olduğuna dair kanıtlar da mevcuttur. Bazı araştırmalar kekiğin noravirüs gibi ishal ve mide ağrısı gibi sorunlara yol açan virüslere karşı etkili olduğunu göstermiştir.
- Kalp ve sindirim sağlığını korur.
Kimyon
Hint, Afrika ve Meksika mutfağında sıklıkla kendine yer bulan kimyon kendine özgü yoğun tadıyla tanınır. İçeriğindeki fenoller, flavonoidler ve alkaloidler gibi bileşenler sayesinde güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Kalp tıkanıklığı ve diyabet gibi hastalıklara neden olan serbest radikallerin vücutta yaratabileceği hasarı azaltmada etkilidir. Demir bakımından zengin oluşuyla hemoglabin seviyesini artırmaya, kan akışını iyileştirmeye ve sağlıklı bir âdet döngüsü oluşturmaya da yardımcı olur.
Kimyonun diğer faydaları şu şekildedir:
- Kimyon tohumları mide krampları, bulantı, şişkinlik gibi semptomlara yol açan sindirim problemlerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Özellikle huzursuz bağırsak sendromu semptomlarını iyileştirmeye katkı sağlayan kimyon kabızlığı önlemede etkili bir baharattır.
- İçerisinde yer alan A ve C vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirebilir.
- Antiviral ve antibakteriyel özellikleri sayesinde gıda kaynaklı hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
- Dezenfektan ve antifungal özellikleriyle cildi enfeksiyonlara karşı korur.
- Yüksek kolesterol seviyelerini kontrol etmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
Biberiye
Yüksek aromatik yapısıyla dikkat çeken biberiye baş ağrısına, uykusuzluğa, kronik ağrıya ve sindirim problemlerine karşı etkilidir. Bitkiden elde edilen biberiye yağı da içerdiği antioksidanlar nedeniyle bağışıklık sistemini destekler.
Biberiyenin genel faydaları şunlardır:
- Bağışıklık sisteminde ve sinir sisteminde yer alan serbest radikalleri etkisiz hâle getirerek beyin ve bağışıklık sistemi sağlığını korumada önemli rol oynar.
- Oksidatif strese bağlı hasarı önleyebilir. Böylece yaşlanmaya bağlı bilişsel gerilemeyi önlemeye ve hafızayı güçlendirmeye yardımcı olabilir.
- Biberiye içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde sindirim sistemindeki enflamasyonu önleyebilir. Sindirim sistemi problemlerine bağlı olarak ortaya çıkan gaz, şişkinlik ve mide krampları gibi hazımsızlık semptomlarını hafifletebilir.
- Kötü nefesi önlemeye, diş ve diş eti problemlerinin tedavisine destek olabilir.
- Stresi, anksiyeteyi ve depresyonu azaltmaya yardımcı olur.
Sumak
Akdeniz mutfağında kendine yer edinen baharatlarından biri olan sumak önemli bir besin kaynağıdır. %71 karbonhidrat, %19 yağ ve %5 protein içerir. Oleik asit ve linoleik asit açısından da zengindir. İçeriğinde yer alan tanninler, flavonoidler ve antosiyoninler sayesinde de güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bu yönüyle oksidatif stresi azaltmada etkilidir. Ayrıca iltihabı azaltmada da rol oynayabilir. Böylece kanser ve kalp hastalıkları gibi iltihaplı hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
Sumağın diğer faydalarıysa şunlardır:
- Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Böylece tip 2 diyabeti yönetme konusunda da etkilidir.
- Yapılan bir çalışmaya göre kas ağrılarını hafifletme konusunda etkili bir baharat olduğu görülmüştür.
- Sindirim sistemi sağlığını destekler.
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 7 Şifalı Ot
Faydalı baharatların yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendiren şifalı otlar da şu şekildedir:
Ekinezya: Yapılan bazı araştırmalarda ekinezya bitkisinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda semptomları hafifletmede etkili olduğu tespit edilmiştir. Araştırmalar ekinezya tüketenlerin tüketmeyenlere nazaran daha fazla semptom gösterdiğini ortaya koymuştur. Ekinezya antiinflamatuvar özelliğiyle iltihap azaltıcı etkiye de sahiptir.
Ada Çayı: Antiviral ve antibakteriyal özellikleriyle dikkat çeken ada çayı, kış çaylarının vazgeçilmez bileşenlerinden biridir. Genellikle sindirim ve dolaşım bozuklukları, bronşit, öksürük, astım, boğaz ağrısı ve aşırı terleme gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılır.
Nane: En yaygın kullanılan baharatlardan birisi olan nane, tükürük bezlerini ve sindirim enzimlerini salgılayan bezleri uyararak harekete geçmesini sağlar. Bu sayede sindirimi kolaylaştırabilir ve iltihaplanma durumunda mideyi rahatlatmaya yardımcı olabilir. Ayrıca bağışıklığı güçlendirerek soğuk algınlığı ve mevsimsel alerji semptomlarının azaltılmasına katkı sağlayabilir.
Isırgan Otu: İçeriğinde B1, B3, B6, B2 vitaminleri, K ve A vitamini bulunur. Ayrıca selenyum, çinko, fosfor, bakır, potasyum, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi insan vücudu için temel birçok minerali barındırır. Vitamin ve mineral deposu olan ısırgan otu bağışıklığı güçlendirmeye, akne oluşumunu azaltmaya, eklem ağrılarını ve kansızlığı önlemeye yardımcı olur.
Melisa: Rahatlatıcı etkisiyle stresi azaltmaya yardımcı olur. Özellikle limonlu çay gibi tariflerde kullanıldığında içerdiği uçucu yağlar rahatlatıcı etkisini daha belirgin hâle getirebilir. Ayrıca cilt sağlığını korumada, hafızayı güçlendirmede ve âdet döneminde yaşanan sancıları gidermede etkili olabilir.
Ihlamur: Ihlamur bitkisi içerisinde yer alan bazı biyoaktif bileşikler ve polen parçacıkları bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Yaygın olarak çayı yapılarak tüketilen bu bitkinin içerisinde yer alan makrofajlar ve lenfositler de bağışıklık sistemini destekler. Bu yönüyle hastalıklara karşı vücut direnci artırmaya yardımcı olur.
Meyan Kökü: Meyan kökü içerisinde bulunan birçok biyoaktif bileşik antialerjik, antibakteriyel, antitümör, antiviral ve antiinflamatuvar etkilere sahiptir.Yapılan araştırmalarda meyan kökünün bağırsakla ilgili hastalıkları önlemeye yardımcı olduğu görülmüştür. Ayrıca reflü etkilerini azaltabilir, cilt problemlerini yatıştırabilir, boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelebilir.
Baharatların ve Otların Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bitkisel ürünler son yıllarda en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri olsa da aşırı tüketim sonucu birtakım yan etkiler ve zararlar ortaya çıkabilir. Bitkilerin içerisinde yer alan fitokimyasallar uygun dozlarda faydalı olurken aşırı tüketim sonrasında toksisiteye neden olabilir. Aşırı kullanım sonrasında istenmeyen sağlık problemleriyle karşılaşmak da mümkündür. Bu tür durumlardan kaçınmak için bilinçsiz kullanımın önüne geçmek ve bitkisel ürünleri dikkatli tüketmek gerekir.
Baharatların ve otların aşırı tüketimi sonrasında;
- Alerjik reaksiyonlar,
- Kaşıntılı ve kırmızı deri rahatsızlıkları,
- İshal, mide bulantısı, mide ağrısı, sindirim problemleri,
- Astım ve solunum yolu rahatsızlıkları,
- Hâlsizlik,
- Kalp çarpıntısı,
- Denge bozuklukları gibi problemler gerçekleşebilir.
6 aydan küçük bebeklerin bitkisel çayları tüketmemeleri gerekir. 6 aydan büyük çocuklardaysa mutlaka doktor kontrolünde ve az miktarda tüketimi ya da kullanımı tercih edilmelidir. Bahsi geçen semptomlar görüldüğünde tüketimi sınırlamak ve bir doktora başvurmak önemlidir.
Bağışıklık Sistemi İçin Günlük Kullanım Tavsiyeleri
Faydalı baharatlar hoş kokularıyla ve aromalarıyla pek çok tarifte kendine yer bulabilir. Hem yemeklere lezzet katan hem bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlar, içeceklere veya ana yemeklere eklenerek günlük kullanıma dâhil edilebilir. Şifalı otlarsa bitki çayı olarak tüketildiğinde vücudu rahatlatmaya ve enfeksiyonlarla mücadele etmeye yardımcı olur.
Baharatlar Yemeklerde Nasıl Kullanılmalı?
Biberiye: Hoş ve hafif aromasıyla beğenilen biberiye özellikle et yemeklerinde kullanılabilir. Et ve tavuk yemeklerinin yanı sıra hamur işlerinde ve ekmeklerde de tercih edilebilir.
Defne Yaprağı: Özellikle et yemeklerinde iştah açıcı bir koku sağlar. Fırında balık yapılacağı zaman tepsinin kenarlarına bir ya da iki yaprak konulabilir. Balığa ve ete karışan kokusuyla lezzetli bir tat ortaya çıkabilir.
Sumak: Salatalara bir miktar eklenerek tüketilebilen sumak, tatlı ve ekşi bir aroma sağlar. Metabolizmayı çalıştırmaya yardımcı olan bu baharat tuz yerine de tercih edilebilir.
Zerdeçal: A, C ve E vitamini açısından zengin olan zerdeçalı makarna tariflerine bir çay kaşığı kadar eklemek mümkündür. Ayrıca etleri marine etmek ve etlere lezzet katmak için de tercih edilebilir. Soslara eklenerek yemeklere katılabilir ya da yoğurtla karıştırılarak tüketilebilir. Yoğurtla karıştırılarak tüketilmesi çocukların bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Kekik: Çorbalarda, ızgara etlerde, sotelerde ve balıklarda sıkça tercih edilen bir baharattır. Kaynatıldıktan sonra çayı da içilebilir.
Şifalı Otlardan Yapılan Bitki Çayları
Sağlık açısından pek çok fayda sunan şifalı otlardan hazırlanan bitki çaylarından bazıları şunlardır:
Rezene Çayı: Soğuk algınlığıyla mücadelede etkilidir. Boğaz ağrısını hafifletmeye ve sindirim sistemini rahatlatmaya yardımcı olur.
Biberiye Çayı: Bağışıklığı güçlendiren biberiye çayı stresi azaltmaya yardımcı olur. Detoks etkisiyle toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca sindirim sistemi sorunlarını önlemede etkilidir.
Ekinezya Çayı: Gripten ve nezleden kaynaklanan ağrıları dindirmeye yardımcı olur. Kan şekeri seviyesini düzenleyerek tokluk hissi sağlar. Sakinleştirici etkisiyle kaygı bozukluğu ve depresyon semptomlarının azalmasına destek olur.
Ada Çayı: Kötü kolesterolü düşürme ve kronik hastalık riskini azaltma konusunda etkili bir bitki çayıdır. Sakinleştirici etkisiyle stresi azaltabilir. Boğaz ağrısı ve öksürük gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca sindirim sistemi problemlerinin önlenmesini sağlayabilir.
Zerdeçal Çayı: Bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı olan zerdeçal çayı soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara savaşmada etkilidir. Ayrıca stresi azaltmaya yardımcı olup daha iyi bir odaklanma sağlayabilir.
Ihlamur Çayı: Öksürük gibi grip semptomlarına iyi gelen ıhlamur çayı kalp sağlığını destekler. Ayrıca uyku kalitesini artırabilir, stresi azaltabilir, hazımsızlığı ve yüksek tansiyonu önleyebilir.
Baharatların Sağlık Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Zerdeçal bağışıklık sistemini güçlendirir mi?
Zerdeçalın içerisinde yer alan A, C, E vitamini, beta karoten gibi maddeler bağışıklık sistemini destekler. Aynı zamanda içeriğinde bulunan kurkumin; antioksidan, antiiflamatuvar ve antiviral etkilere sahiptir.
Ekinezya nasıl kullanılmalı?
Ekinezyanın tüketiminde en yaygın uygulamalardan biri demlenip çay olarak tüketilmesidir. Bitkinin özünü suya bırakabilmesi için sıcak suyun çerisinde 10 dakika kadar bekletilir. Ardından acımtırak tadının geçmesi için limonla ve balla tatlandırılarak servis edilebilir.
Bize Ulaşın
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Çağrı Merkezi yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.