Bağışıklık sisteminizi bu besinlerle güçlendirebilirsiniz
Sonbaharın gelmesinin hemen ardından pek çoğumuz soğuk algınlığı ve griple mücadele etmeye başlarız. ‘Paçavra hastalığı’ olarak da adlandırılan grip, özellikle güçsüz bulduklarını 7’den 70’e etkisine alıyor. Oysa griple mücadelede çok önemli savaşçılar var.
“Grip insanda iştah mı bırakıyor” deseniz de, uzmanların hem gribe karşı kurtarıcı hem de grip olmuşlara çok önemli, bir o kadar da uygulanması çok basit önerileri var; dengeli ve rengarenk beslenme! Yeterli ve dengeli beslenme, gün içerisinde her besin grubunun yeterli miktarda alınmasıyla sağlanabiliyor. Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluyoruz. A ve C vitaminleri antioksidan vitaminlerdir. Antioksidanlar sayesinde vücut direnci artıyor, böylelikle enfeksiyonlara yakalanma riski azalıyor, eğer hastalık oluşmuşsa daha kısa sürede atlatılması sağlanabiliyor.
Brokoliden kerevize...
Turunçgillerden elma-nar ve kivi’ye, brokoliden havuç-lahana ve kerevize, kabaktan pırasa-yeşil ve kırmızı bibere, turptan roka-marul-maydanoz-tere gibi yeşilliklere rengarenk beslenmek gerekiyor. Ancak salata ve taze sıkılmış meyve sularını C vitamini kaybını önlemek için hazırladıktan kısa bir süre sonra tüketmek gerekiyor. Meyveleri posası ile tüketmek ise en doğru olanı.
Balığı kızartmayın
Kış aylarında bol bol balık tüketilmesi beslenmede çok önem taşıyor. Balığın kızartma olarak değil fırında ya da buğulama şeklinde tüketilmesi gerekiyorr. Her sabah bir yumurta, kırmızı üzüm çekirdeği, haftada iki gün 2-3 köfte büyüklüğünde kırmızı et, kuru baklagiller, evde mayalanmış yoğurt ya da kefir ile soğan ve sarımsak da çok önemli. Doğal birer antibiyotik olan soğan ve sarımsağı pişirmek yerine çiğ tüketmek gerekiyor. Siz siz olun gün içerisinde birer avuç fındık, badem, ceviz tüketmeyi ihmal etmeyin.
Su tüketmeyi ihmal etmeyin
Kış aylarında bol sıvı tüketimi özellikle de günde 2 litre su içmek çok önemli. Su, kanın bütün hücrelere yeterli miktarda oksijen taşımasını, vücuttan zararlı maddelerin atılmasını, özellikle kış aylarında hasta eden bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesini sağlıyor. Kış aylarında susamayı beklemeden su içilmesi gerekiyor.
Sarımsak-limon karışımı
Sarımsak-limon karışımı gribal enfeksiyonu önlemek adına muazzam bir tercihtir. Gece yatmadan önce bir diş sarımsağı küçük parçalar halinde doğrayıp, limon suyuyla yutmak vücut direncini artırarak gribi önlüyor.