Yazı İçeriği

Koronavirüse (Covid 19) karşı bağışıklığınızı bu tariflerle güçlendirin

Terbiyeli sebze çorbası

Havuç çorbası

Soğan çorbası

Bal kabağı çorbası

Kış çorbası

Anti-inflamatuar çorba

Muzlu-frambuazlı milkshake

Muzlu smoothie

Yeşil smoothie

C vitamini shake

Koronavirüse (Covid 19) karşı bağışıklığınızı bu tariflerle güçlendirin

Bu tariflerle koronavirüse karşı bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.


Terbiyeli sebze çorbası

Malzemeler               

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber
  • 1 adet kereviz sapı
  • 1 adet kabak
  • 2 dal taze soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 6 su bardağı su veya tercihen tavuk suyu

Terbiyesi için

  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta sarısı ve 3-4 damla limon

 Hazırlanışı

  • 4 yemek kaşığı ayçiçek yağını tencerede kızdırın.
  • Üzerine küp doğradığınız 1 adet kuru soğanı ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun.
  • Üzerine birer dakika arayla 2 adet küp doğranmış havuç, 1 adet dolmalık kırmızı biber, 1 adet kereviz sapı, 1 adet kabak ve 2 dal doğranmış taze soğanı ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Ardından 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber ve 6 su bardağı suyu tencereye ekleyip karıştırın. Kapağını kapatıp kaynamaya bırakın.
  • Çorba kaynamaya başlarken terbiyesi için yarım su bardağı yoğurt eklediğiniz bir kasede 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı tuz, 1 adet yumurta sarısı ve 3-4 damla limonu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.
  • Üzerine kaynamakta olan çorbanın suyundan bir kepçe alıp yavaş yavaş dökün ve ısılarını eşitleyin.
  • Kaynamış olan çorbanın altını kısın ve terbiye karışımını çorba tenceresine azar azar ilave edin.
  • 10 dakika daha kısık ateşte pişirdikten sonra sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun.

Havuç çorbası

Malzemeler

  • 3 adet orta boy havuç
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 1/2 su bardağı pirinç
  • 5 büyük su bardağı sıcak tavuk suyu (yoksa sıcak içme suyu)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı

  • Soğanları çok iri olmayacak şekilde doğrayın. Sıvı yağı kızdırdığınız tencereye soğanları ekleyin ve sotelemeye başlayın. 1-2 dakika sonra tereyağını da ekleyin.
  • Hemen ardından aynı soğanlar gibi çok iri olmayacak şekilde doğradığınız havuçları ilave edin.
  • Bir dakika kadar soteledikten sonra pirinci ekleyip bir çevirin ve sıcak tavuk suyunu ya da içme suyunu ekleyin.
  • Tavuk suyunu ekledikten sonra minik bir tülbentin içine hafif ezilmiş 1 diş sarımsağı, karabiberi koyup, bir iple bağlayıp çorbanın içine atın. Su kaynamaya başlayınca altını kısın ve pişmeye bırakın.
  • Havuçlar iyice yumuşayıp, pirinçler pişince, baharat kesesini çıkarıp, parçalayıcı yardımıyla çorbayı pürüzsüz hale getirin.
  • Son olarak tuzunu da ekleyip, çorbanın altını kapatın. Afiyet olsun.

Soğan çorbası

Malzemeler

  • 2 litre et suyu
  • 5 - 6 adet soğan
  • 4 silme yemek kaşığı tereyağ
  • 1 bardak rendelenmiş kaşar peyniri
  • 7 adet tost ekmeği

Hazırlanışı

  • Soğan ayıklanıp ince ince dilimler halinde kesin. Yağla birlikte açık pembe renk alana kadar kavurun.
  • Et suyu ekleyip 20 dakika orta ateşte pişirin.
  • Ekmek dilimlerine kaşar peynir serpiştirin ve kızarana kadar fırında pişirin. Daha sonra kare şeklinde küçük parçalara bölün.
  • Çorbaları tabaklara alıp üzerine hazırlanan ekmekten koyun ve servis edin. Afiyet olsun.

Bal kabağı çorbası

Malzemeler

  • 2 su bardağı bal kabağı püresi
  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet küçük kuru soğan
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı

  • Küçük küçük kesilmiş soğanları zeytinyağı ile soteleyin.
  • Daha önce haşlayarak püre haline getirdiğiniz balkabağına, tuz ve karabiberi ilave edin.
  • 2 su bardağı sütü karışıma yavaş yavaş ekleyerek kısık ateşte karıştırarak pişirin.
  • Kaynadıktan 5-10 dakika sonra ocağı kapatabilirsiniz. Afiyet olsun.

Kış çorbası

Malzemeler

  • 4 adet orta boy yer elması
  • 100 g brokoli
  • 1⁄4 adet karnabahar
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt
  • 4 su bardağı su
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber

Hazırlanışı

  • Yer elmalarını iyice yıkayıp, kabuklarını soyduktan sonra küp küp doğrayın.
  • Soğanları soyup ince ince kıyın. Sıvı yağ ile soğanları tencereye koyun ve birkaç kere çevirin.
  • Soğanlar piştikten sonra küp doğranmış yer elmalarını ekleyin. Suyu tencereye ilave edin.
  • Brokoli, karnabahar ve yer elmaları iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Sütü ekleyin. 1–2 taşım daha kaynadıktan sonra tuz ile karabiberi ekleyin ve ocaktan alın.
  • Mutfak robotundan geçirerek sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Anti-inflamatuar çorba

Malzemeler

  • 1 orta boy soyulmuş domates
  • 1/2 orta boy soğan, 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı zerdeçal, 1 çay kaşığı köri
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 200 gram haşlanmış karnabahar
  • 15 gram badem
  • 15 gram fındık
  • 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı

Hazırlanışı

  • Doğradığınız soğan ve sarımsağı 2 çorba zeytinyağı ile birlikte 1-2 dakika pişirerek yumuşatın.
  • Üzerine küp halinde doğranmış domatesleri ekleyin.
  • 1-2 dakika domatesler de yumuşadıktan sonra 230 ml su ilave edin.
  • Ardından 200 g haşlanmış karnabaharı ekleyin.
  • 2-3 dakika kaynadıktan sonra zerdeçal, köri, tuz ile pul biberi ve hemen sonra 800 ml suyu ilave edin.
  • Çorba haşlanırken çubuk tarçını bir-iki dakika içerisinde tutup tekrar çıkarın.
  • Aralıklarla karıştırmaya devam ederek yaklaşık 9-10 dakika kaynatın.
  • Tencereyi ocağın üzerinden alıp derince bir kaba boşaltın.
  • Fındık ve bademleri ekledikten sonra, iyice karışıncaya kadar el blender’ından geçirin. Afiyet olsun.

Muzlu-frambuazlı milkshake

Malzemeler

  • 1 muz
  • 1 kupa taze veya donmuş frambuaz (250ml)
  • 1 kupa süt (250ml)
  • 3⁄4 kupa probiyotik yoğurt (175ml)

Hazırlanışı

  • Malzemeleri yavaş yavaş blendera ekleyin ve karıştırmaya başlayın.
  • Karışım pürüzsüz hale geldikçe kalan malzemeleri de ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Eğer karışımın kıvamı çok yoğun olursa daha fazla süt ekleyebilirsiniz.

Prebiyotik olan muz ile probiyotik olan yoğurdu aynı anda tüketmek, bağırsak mikrobiyotanız için çok faydalı olacaktır. Afiyet olsun.

Muzlu smoothie

Malzemeler

  • 1 muz
  • Yarım su bardağı proiyotik yoğurt (125ml)
  • Yarım su bardağı su (125ml)
  • Yarım su bardağı süt (125ml)
  • 3 adet buz küpü

Hazırlanışı

  • Bütün malzemeleri pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirin. Afiyet olsun.

Yeşil smoothie

Malzemeler

  • 1⁄4 kupa dondurulmuş ıspanak (60ml)
  • 1⁄2 donmuş muz
  • 1⁄4 elma
  • 1 yemek kaşığı çekilmiş keten tohumu
  • 1⁄4 kupa probiyotik yoğurt
  • 1yemek kaşığı bal

Hazırlanışı

  • Bütün malzemeleri pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirin.
  • Daha tatlı bir tadının olmasını istiyorsanız balı daha fazla koyabilirsiniz. Afiyet olsun.

C vitamini shake

  • 1 adet portakal
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1⁄2 zencefil
  • 1⁄2 zerdeçal
  • 2 yemek kaşığı bal

Hazırlanışı

  • Tüm malzemeleri mikserden geçirin. Afiyet olsun.